MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić u SB UN: Veoma komplikovana situacija, strahujem za budućnost Srba
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić u SB UN: Veoma komplikovana situacija, strahujem za budućnost Srba

17.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je večeras Savet bezbednosti UN, ali i svetsku javnost, sa nastojanjem Prištine da pravnim i političkim nasilјem, ekonomskim pritiscima i jednostranim potezima, poput uvođenja taksi i formiranja tzv. vojske Kosova, stvori novu situaciju na terenu i iznudi priznanje od Srbije, mimo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i celog regiona.

Predsednik Srbije istakao je, na hitno sazvanoj sednici Saveta bezbednosti UN, povodom situacije na KiM, da Priština nije ispunila obaveze iz sporazuma koje je potpisala u Briselu, kao i da krši CEFTA sporazum i SSP.

Situacija je, istakao je srpski predsednik, užasno komplikovana. "Uplašen sam za budućnost naroda u celom regionu", istakao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan što se sednica održava po hitnom postupku, jer je jako bitno i pravedno da se tako učini zbog veoma komplikovane situacije na terenu.

„To znači da se mi suočavamo sa sve više poteškoća u oblasti KiM. Moram reći da sam jako zabrinut, i čak pomalo uplašen za budućnost ne samo mog naroda i naše zemlјe Srbije, već celokuponog regiona", kazao je on.

Vučić je dodao da je pažlјivo slušao uvodni govor podgeneralnog sekretara UN De la Kroa, i kazao da bi želeo nešto drugačije od onoga što je rekao da prenese, iako se slaže sa mnogo stvari iz tog izlaganja.

„Želeo sam da kažem da je Srbija uložila ogromne napore i mnogo truda kako bi uspostavila mir i stabilnost na celokupnom Zapadnom Balkanu. Činili smo sve kako bi se suzdržali od odgovora na razne provokacije koje su dolazile iz Prištine. Mi ne prihvatamo takvu vrstu fraze da neko poziva obe strane da nešto učine ili ne učine. Srbija, kao što znate, učinila je skoro sve kako bi sprovela u delo sve što je do sada dogovoreno. Kao što znate potpisali smo prvi dogovor Beograda i Prištine, i Srbija je ispunila sve svoje obaveze. Učinili smo mnogo ustupaka i bilo je jako teško za našu javnost da to prihvatimo, ali smo sproveli", rekao je on.

Vučić je podvukao da s druge strane jedina obaveza koju je morala da realizuje Priština, a šest od 15 tačaka dogovora se tiče te jedne obaveze, jeste formiranje Zajednice srpskih opština.

„To je jedna jedina obaveza i danas je 2.070. dan kako nije sprovedena u delo i nemaju nameru da to učine u budućnosti. S druge strane Srbija je ispunila sve vezano za sporazum o policiji, sudstvo, telekomunikacijama, učešće u opštinskim izborima po kosovskom zakonu, apsolutno sve što smo potpisali. Ali to nije bilo dovolјno", naglasio je Vučić govoreći na engleskom jeziku.

Podsetio je da je Srbija upozoravala Prištinu i lјude iz EU, jer smo imali i idalјe smo u procesu dijaloga pod posredovanjem Brisela, da na dovode Beograd u tešku situaciju kandidujući samoproglašeno Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama, što Srbija smatra provokacijom.

„Preklinjali smo da ne idu na glasanje za članstvo u Interpol, UNESKO i ENTSO-E. Oni su računali na podršku SAD i mnogih evropskih država, nadajući se da će pobediti. U prvoj rundi dobili su manje od 50 odsto galsova. Onda su počeli da okrivlјuju Srbiju, kao da je naša greška, kao da je trebalo da ih podržavamo, kao da je bila to neka naša obaveza. Bilo je mnogo zemalјa, bitnih, širom sveta, koje su glasale protiv njihovog zahteva", rekao je on.

Vučić je ukazao da je potom Priština, odjedbnom, uspostavila, suprotno CEFTA sporazumu i SSP, tarife protiv Srbije i BiH.

„Najpre 10 odsto, a kada su videli da je albanska javnost reagovala dobro na to, povećali su na 100 procenata. Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Srbije i Kosova. Šta više, ugrozili su celokupnu srpsku zajednicu na KiM, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lekove, i to je oduvek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU", objasnio je on.

„Stavimo to sve na stranu. Možete li zamisliti nekog u 21 veku ko zabranjuje i sprečava slobodni protok lјudi i dobara, samo zato što ne voli političke odluke druge strane", upitao je Vučić.

Predsednik Srbije je ukazao da je KiM zvanično teritorija sa najmanjom stopom povratka raselјenih u svetu, od svega 1,5 odsto.

"Samo toliko lјudi se vratilo i to uglavnom u zgarišta", rekao je Vučić i podsetio da postoji obaveza UNMIK-a da osigura bezbedan povratak svim povratnicima u njihove domove.

Kako je rekao, ne postoji nijedan takav problem u celom svetu, niti išta slično tome.

Vučić je podsetio da je Bogdan Mitrović kada je hteo da obiđe svoju razrušenu kuću surovo tretiran u prisustvu ćerki i unuka i pritvoren, bez dalјe istrage, i da to nije jedini slučaj onoga što rade Srbima koji se usude ne da se vrate na svoja ognjišta već i da se obiđu svoje kuće.

On je kazao da je Priština najavlјivala od 2014. da će stvoriti sopstvenu vojsku i da je još bivši ministar spolјnih poslova Ivan Mrkić u martu 2014. upozorilo generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o mogućosti stvaranja vojske i velikoj opasnosti od kosovskih bezbenosnih snaga.

Vučić je podsetio da rezolucijom 1244 nastaje zakonski okvir za nastavak međunarodnog prisustva na KiM, kao i mandat za bezbedno okruženje za sve u tom smislu.

"UNMIK će blisko sarađivati sa međunarodnim snagama na KiM. Podsetio bih na tačku 4, aneks 2 rezolucije 1244 koja predviđa međunarodno bezbednosno prisustvo sa značajnim učešćem NATO, što mora biti pod jedinstvenom komandom uz obavezu da obezbedi bezbedni povratak svih interno raselјenih lica ili izbeglica".

Vučić kaže da član 9 predviđa ne samo demilitarizaciju OVK već i svih drugih naoružaniih kosovskih albanskih snaga i grupa, što je potpuno jasno.

"Iz kog dokumenta proističe suvereno pravo da osnuju svoju vojsku? Nigde to nije napisano u tom obliku ni u njihovom ustavu… Nisu mogli da nađu sedam Srba koji će glasati za to i onda, koga je briga za zakon i činjenice, osnovali su tzv. kosovske oružane snage".

Vučić dodaje da su ipak iznenađujuće dobili ogromnu podršku za to sa mnogih zapadnih adresa.

On je podsetio da Priština za svako oružano prisustvo na severu KiM mora da dobije saglasnost od NATO i odobrenje od lokalne sprske zajednice.

"Već su prekršili to pravilo nekoliko puta, čak su i pretukli šefa srpskog pregovaračkog tima, koji je sedeo na okruglom stolu u severnoj Mitrovici".

"Potpredsednik UN Lakroa je rekao da su u Prištini lјuti zbog Interpola, ali mi smo im rekli da to ne rade, preklinjali smo ih da to ne rade bez završetka dijaloga. Samo smo se branili, branili smo svoju suverenu državu Srbiju u skladu sa Povelјom UN", istakao je Vučić.

Dodao je da su neki rekli da je to zbog toga što smo započeli kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

"Želim da kažem da, otkako smo započeli dijalog 2012, i nastavili 2013, oni su dobili 19 novih priznanja a mi nismo ništa rekli, nismo bili lјuti, nikog nismo napadali, nikom nismo pretili, , ali kad je počeo obrnuti proces odjednom je to postala greška", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je oduvek činila sve da bi održala stabilnost i mir širom regije i suzdržava se od toga da vuče pogrešne poteze jer smo loše prošli u prošlosti.

"I ne želimo da naša deca život provode u raznim ratovima. Ali, preklinjem sve vas, i to je moja najveća molba večeras, mora neko da spreči te lјude, da ih zaustavi, jer te mere koje su nedavno doneli - to je nešto što nije usklađeno sa 21. vekom", poručio je Vučić.

Vučić je rekao i da je Priština izabrala novi pregovarački tim u kojem su lјudi iz OVK koji su pod istragom zbog zločina nad srpskim civilima.

Stavili su sve njihove preduslove i zahteve za nastavak dijaloga, da Srbija prizna nezavisnost Kosova, da razume da su granice Kosova one koje oni misle da jesu i da neće promeniti čak ni oblik države, kao unitarne, zato što će Srbi dobiti - ništa.

"Moje pitanje za sve vas. . .taj budući dijalog, na čemu bi trebalo da se zasniva, na klikerima sa kojima će se deca igrati u dvorištima ili šta?", upitao je Vučić.

Vučić pozvao UN na veću ulogu u procesu dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Ujedinjene nacije da preuzmu veću ulogu u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

"Nemamo ništa protiv da dijalog bude pod pokrovitelјstvom EU, ali želimo da se Ujedinjene nacije mnogo više uklјuče u taj proces", rekao je Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN, koju je, nakon formiranja vojske Kosova, tražila Srbija.

Vučić je rekao da je, pored svega, Srbija spremna da nastavi proces dijaloga, nakon što Priština vrati stvari na pređašnje stanje.

"Mi moramo da vidimo korake i poteze koje će povući Priština, moraju da povuku te užasne tarife i druge poteze i mi ćemo naći načina da osiguramo bezbednost našeg naroda", rekao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike