MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić:Međunarodna zajednice i EU bolećivi prema Prištini
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić:Međunarodna zajednica i EU bolećivi prema Prištini

10.januar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je danas da se pitanje Kosova ne sme ostaviti kao zamrznuti konflikt, jer utiče na napredak Srbije, ali i ukazala na bolećivost međunarodne zajednice i EU prema Prištini.

Ana Brnabić

Foto:Tanjug

"Aktuelna situacija pokazuje svu bolećivost EU. U razgovoru sa predstavnikom jedne velike zemlјe koja je partner Prištini upitala sam kako toleriše sve što se dešava na Kosovu, a kao odgovor sam dobila 'pa to je mlada demokratija'. To meni sve govori o tome koliko je veliki prostor i koliko su dupli standardi u tom slučaju", rekla je premijerka.

Brnabić je priznala da su SAD tražile da Srbije prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti, a da je to Beograd odbio otvoreno.

"Dok god oni lobiraju za dodatna priznanja, potpuni je fer plej da mi lobiramo da zemlјe povuku priznanje", podvukla je ona gostujući na televiziji "Hepi".

Brnabić je naglasila da je razlika između Srbije nekada i danas što ona danas ne sedi i kuka nad tom nepravdom, već od 2014. konstatuje stanje i nastavlјa dalјe, fokusirajući se na svoj posao, tražeći kako da stanje promeni i da bude jača.

Podsetila je da su mere Prištine svi osudili, uklјučujući i SAD, te dodala da sada sa pažnjom posmatra da vidi kako će se ispuniti izjave iz Prištine da oni neće ukidati takse.

"Volela bih da su malo razumniji, i mislim da bi to bilo dobro i za građane albanske nacionalnosti na Kosovu I Metohiji, ali i ceo region", naglasila je Brnabić.

Istakla je da, na žalost, mora da razgovara sa Ramušom Haradinajem, koji je optužen za najstravičnije zločine, a oslobođen je samo zato što su svedoci pobijeni.

“Moramo da razgovaram sa njim zbog regionalne stabilnosti i naše budućnosti. Za budućnost Srbije je važno da imamo regionalnu stabilnost. Za nas je važnije nego bilo kome drugom u regionu da imamo regionalnu stabilnost. Srbija je jedina zemlјa u regionu koja je prošla kroz mere fiskalne konsolidacije, ima stabilnu ekonomiju, budžet, kojoj javni dug opada, koja ima stabilnu valutu i koja ima perspektivu ekonomskog rasta", kazala je premijerka.

Ako nemamo regionalnu stabinost, rekla je Brnabić, nećemo moći da ispunimo sve ono što danas možemo merama fiskalne konsolidacije, ozbilјnih strukturnih reformi koje je pokrenuo Vučić.

"Nama je regionalna stabilnost u osnovnom interesu. Drugi nisu sproveli takve mere, imaju ogroman deficit, sve veći javni dug, priličnu veću nezaposlenost nego Srbija. Tim političarima lakše je da imaju alibi regionalne nestabilnosti, da kažu nema radnih emsta, odlaze lјudi ne što nemju hrabrosti da sprovedustrukturne reforme, već zbog regiona koji je nestabilan. Koliko Srbija ima interes toliko drugi imaju interes za nestabilan region. Toliko jače moramo da radimo na regionalnoj stabilnosti", podvukla je ona.

Na konflikt u Prištini oko toga ko može u njihovo ime da pregovara, Brnabić je podsetila da je i Brisel jasno rekao da to može biti samo Hašim Tači.

"Ljudi moraju da razumeju da je zamrznuti konflikt zamrznuta nestabilnost. Nećemo moći da iskoristimo sve naše potencijale i svu zdravu osnovu koju imamo ako imamo zamrznuti konflikt. Nećemo moći da idemo tako brzo napred koliko bi mogli. U jednom trenutku zamrznuti konflikt može da se otopi. Ko kaže da treba da ostavimo rešenje Kosova za kasnije ili ne želi da se to reši, nema ideju kako da se reši ili što je do sada bio slučaj nisu imali političku hrabrost da to probaju i reše", navela je Brnabić.

Premijerka je kazala da je za većinu zemalјa u sveti pitanje Kosova bila zatvorena tema, a danas to više nije slučaj, pa čak ni za SAD, Nemačku.

Podvukla je da je to veliki uspeh za koji i treba da se oda priznanje Vučiću.

"Kako ćemo ga zatvoriti, da li ćemo uspeti, drugo je pitanje. Da li smo uspeli da stavimo tu temu na agendu - apsolutno i to nešto što je za mnoge zemlјe bilo završeno pitanje. Otvoren je jedan prostor za razgovore, a da li ćemo mi uspeti, biti dovolјno pametni i hrabri, okolnosti takve da uspemo da dobijemo nešto za sebe iz svega toga je ono što se trudimo sada da uradimo", kazala je ona.

Rekla je da, pre nego što je došla na čelo vlade, nije znala ništa o tome šta je radila vlada, koliko je tada letenje Vuka Jeremića po svetu bila samo predstava za narod.

"Danas kada gledam šta nije urađeno, vidim koliko se nije razmišlјalo. Imate bitne zemlјe, poput Egipta za koje se nije ni znalo da li su priznali nezavisnost Kosova ili ne. Zamislite da tada premijer, predsednik ili šef diplomatije nisu tražili dokumenta o priznanju. Ima najmanje desetak zemalјa gde ne znate da li su priznale Kosovo, a vode se kao da su priznale. Tolika je bila nebriga. Toliko je bilo sve u nivou predstave za narod da se nešto radi", objasnila je Brnabić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike