MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nećemo dozvoliti nikome da napadne naš narod
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nećemo dozvoliti nikome da napadne naš narod

22.februar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Vrnjačkoj banji da svakog dana na KiM srpskom narodu prete, a poruka Srbije je da će čuvati mir i stabilnost, ali da to niko ne treba da shvati kao znak slabosti jer Beograd neće dozvoliti nikome, pa ni Prištini, da napadne naš narod.

Petar Petković

Foto: Tanjug

Vučić je, obraćajući se građanima na Promenadi u Vrnjačkoj banji na početku obilaska Raškog okruga, kazao da nema nikakvu bojazan što se tiče ekonomije Srbije, ali da ga brine politička situacija u regionu.

„Imamo u Prištini lјude koji se ponašaju neodgovorno, nisu ispunili što piše u Briselskom sporazumu. Jedinu obavezu Zajednicu srpskih opština, a posle toga uveli su takse od 100 odsto na srpsku robu želeći da unište srpski narod na KiM, da ga proteraju sa svojih vekovnih ognjišta, ali i da nanesu ekonomsku štetu Srbiji. Mi tu štetu možemo da istrpimo, ali nećemo odustati od nacionalnih i državnih interesa“, naglasio je on.

Vučić je rekao da se Srbija nimalo ne junači, kao neki ranije koji su se junačili a onda bežali glavom bez obzira.

"Svakog dana nam prete ujedinjavanjem Kosovske Mitrovice, naša poruka je jasna - čuvaćemo mir i stabilnost, nemojte da pomislite da je to znak slabosti, nećemo dozvoliti ni vama ni bilo kom drugom da napadnete naš narod", poruka je Vučića.

Vučić: Srbi da se ne priklјučuju albanskoj vojsci na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas, nakon razgovora u Raškoj sa predstavnicima Srba sa KiM , da Albanci žele da uklјuče što veći broj Srba iz kosovskog pomoravlјa u kosovsku vojsku i pozvao ih da se ne odazivaju.

"Sada im idu konkursi za kosovsku, odnosno albansku vojsku i naročito na tome insistiraju u kosovskom pomoravlјu u srpskim selima, od Gornjeg Kusca do Novog Brda, do Pasjana, Parteša, Donje Budrige i drugim. Hoće da pokupe najveći broj Srba za kosovsku vojsku", rekao je Vučić u izjavi za Prvu.

Kaže da im je poručio da Srbija i Srbi ne mogu da prežve ako idu jedni na druge i zamolio ih da ne pristupaju i ne učestvuju u albanskoj armiji na KiM.

"Videćemo da li će se Srbi odazvati ili ne", dodao je on.

Takođe, kaže da je prvi put čuo od lјudi iz Štrpca i Gračanice da imaju sve većih problema sa dopremanjem namirnica iz centralne Srbije, kao i da čak i na severu KiM ima problema, jer Albanci organizuju pograničnu policiju da proveravaju kako je roba stigla i otimaju je.

"Naš posao je da se borimo o borićemo se da lјudi prežive", kazao je Vučić.

Dodao je da Srbi na KiM loše reaguju na izjave iz Prištine koje stižu ovih dana, a rezultat su nervoze albanskih ldiera.

Zašto u Prištini više ne pominju ni Miloševića, jedini neprijatelј im je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da potpuno razume zašto je sada najveći neprijatelј kosovskim Albancima - zato što na njihove iracionalne poruke odgovara racionalnim porukama, a na poruke sukoba - porukama mira i stabilnosti.

"Obezbedili smo veći ugled za zemlјu u svetu, a ja sam se našao na crnoj listi albanskih političara. Ne pominju više ni Miloševića, ni bilo koga drugog, jedini neprijatelј im je, kako kaže Kadri Veselјi, Aleksandar Vučić. Razumem i zašto - jer na njihove iracionalne poruke odgovaram racionalno, a na njihove poruke sukoba porukama mira i stabilnosti. I nastaviću da tako odgovaram", kaže Vučić.

"A, nastaviću i da jačam Srbiju, a ne da je slabim, kao što je bio slučaj u prošlom periodu", ističe Vučić.

Upitan u Raškoj zašto je njemu, koga kritikuju zbog Kosova, ostavlјen "vruć krompir" u rukama, kad je još Zoran Đinđić pre toliko godina govorio da Kosovo "klizi u nezavisnost", Vučić kaže da se ne treba sekirati zbog nebuloznih komentara i besmislenih tvrdnji pojedinih lјudi koji nemaju nikakvu odgovornost.

"Naš posao je da budemo odgovorni, da narodu govorimo istinu, da se borimo za interese i to lјudi umeju da prepoznaju. Kad ste njih mogli da vidite, kao što ste nas videli, da u Minhenu brane interese zemlјe na velikoj sceni među svetskim zvaničnicima?", upitao je on.

Vučić:Priština vodi u lošem smeru,a Beograd bi da okrive

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Raški da ga brine što neodgovorni lјudi u Prištini mogu da preduzmu neke dalјe mere koje mogu da nas odvedu u veoma lošem smeru.

Vučić je, na pitanje o novim izjavama Ramuša Haradinaja i Kadrija Veselјija, kazao da razume njihove motive i objasnio da oni hoće da naprave takvu situaciju da Srbija bude odgovorna i da bude krivac za loše stanje.

„Svetu je sada jasno ko je kriv i ko ne želi dijalog. Razumem ih sasvim i zašto im smeta snažnija Srbija, koju ne mogu da gaze i ponižavaju kao ranije“, naglasio je on.

Najnoviju izjavu Haradinaja da nema ukidanja taksi, i da su one bitnije i od dijaloga, Vučić je, kaže, očekivao.

„Nije slučajna njegova želјa da me sruši sa vlasti, a nije to samo njegova želјa, već je i Veselјi o tome govorio. Prošlo je već dva meseca od kada je najavio Haradinaj da će me srušiti, izgleda da sam malo tvrđi orah, ali možda to bude posle tri meseca“, kazao je on.

Ukazao je da možda u Prištini računaju na provokacije ili da više u Beogradu niko ne bude zainteresovan za Kosovo, ali, kako je naglasio, mi to jesmo.

„Ne brine me šta govore o meni i taksama, već što iracionalni i neodgovorni lјudi mogu da preduzmu neke druge mere koje mogu da nas odvedu u veoma lošem smeru“, kazao je on.

Istakao je da nije naročito zainteresovan za njihovu viku i dreku, a još manje uplašen.

„Sa neodgovornim lјudima ne znate nikada kakve mere bi mogle da budu. Ja ih naslućujem i nadam da će lјudi u međunarodnoj zajednici pokazati ozbilјnost“, poručio je on.

Vučić je podsetio da su velike zapadne sile priznale nezavisnost Kosova, da je ono njihovo čedo, koje je postalo sada derište koje može da pravi svakojake gluposti, i da će ga opet čuvati i tražiti razloge da okrive Srbiju.

„U tome je težina našeg položaja. Zato moramo da budemo desetostruko mirniji i staloženiji, da sačuvamo svoju poziciju“, rekao je on.

Vučić: Posetu KiM kad se smanje tenzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da neće unapred najavlјivati datum posete KiM u okviru kampanje Budućnost Srbije, jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

Vučić je na pitanje novinara kako je protekao sastanak sa predstavnicima Srba i kada će otići na KiM, izrazio nadu da će nešto od problema biti rešeno, kako bi se smanjile tenzije.

"Ne bih da napravim lјudima veće probleme sa albanskim vlastima, zato neću sada o vremenu i datumu posete KiM", dodao je Vučić.

Kaže da je sa Srbima na KiM razgovarao o svim problemima i da su mu prvi put žalili lјudi iz Štrpca i Gračanice da nema robe iz centralne Srbije, pošto su Albanci angažovali pograničnu policiju sa cilјem da smanji srpsku robu na rafovima, čak i u opštini Leposavić.

Naveo je da će Srbija moliti zapadni svet da izvrši pritisak na svoje "čedo" i svoje "milјenike" na KiM.

"A, mi ćemo da se držimo odgovorno i da pronalazimo načine i puteve za snabdevanje robom za naš narod", dodao je Vučić.

Kaže da je na sastanku zamolio sve Srbe da ne učestvuju u kosovkoj vojsci i da razmisle zašto je formirana, koje su potrebe i namere onih koji su je formirali.

Dodao je da se na Srbe u kosovskom pomoravlјu vrši veliki pritisak u tom smislu i izrazio nadu da će Srbi uspedi da se odupru.

"Ionako nas je nedovolјno i ne treba nam bilo kakav srpski sukob", naglasio je Vučić.

Građani znaju kako se troši novac za KiM

Građani na Kosovu i Metophiji odlično znaju ko ih je plјačkao i potkradao, a ko pošteno i odgovorno radi, čineći sve da oni mogu da prežive i opstanu na svojim ognjištima, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje šta se danas dešava sa kontrolom novca za KiM, imajući u vidu da je jaču kontrolu najavio dok je bio potpredsednik Vlade, Vučić je novinarima u Raškoj rekao:

"Mislim da građani danas dobro znaju kako se troši novac na KiM. Od nas niko nije kupovao bunde od para naroda sa Kosova i Metohije, kao što su to radili današnji opozicioni lideri, dok su taj posao obavlјali, niti smo se bogatili da bi nam danas držali patriotske pridike o KiM. Pitajte pravosudne organe, postavlјene reformom iz 2009, zašto mnoge od tih stvari nisu procesuirane."

Kako je dodao, posebno će tražiti podatke kako i koliko je trošeno u tim godinama, a kako se to čini danas, sa, kako kaže, posebnim akcentom na kontrolu trošenja novčanih sredstava danas.

Vučić Haradinaju:Srbija je tvrđi orah nego što ste mislili

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras Ramušu Haradinaju da se on ne bi kladio da će tako lako da sruši Srbiju kao što je planirao.

„Na stranu, gospodine premijeru čega god hoćete, da vam kažem da vaša izjava da nikada nećete ukinuti takse pokazuje samo vašu bahatost i nervozu“, naglasio je Vučić na skupu u Kralјevu, u ovkiru kampanje Budućnost Srbije.

Podsetio je da je Haradinaj najavio pre 43 dana da će ga srušiti na vlasti na beogradskim ulicama.

„Tim taksama naštetićete svom narodu. Ne bih se kladio da ćete tako lako da srušite Srbiju kao što ste planirali. Srbija je malo tvrđi orah nego što ste mislili“, rekao je Vučić.

Istakao je da se upravo zbog Kosova i Metohije i što je Srbija uradila sve što su bile njene obaveze pojačava pritisak na našu zemlјu.

„Čuli ste Kadrja Veselјija, nezvaničnog ''komandanta Kosova'', da je rekao da ne zna da li je bolјi Ramuš Haradinaj, Hašim Tači ili Isa Mustafa, ali da zna da je za njih najgori i jedini neprijatelј Aleksandar Vučić. Nisam zbog toga srećan, jer su to opasni lјudi i razumeo sam poruku, ali sam pomalo, pred vama, ponosan, jer znam da oni toliko mrze onog koji čini dobro srpskom narodu“, podvukao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike