MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dan sećanja na KiM: Srbi praštaju, ali ne zaboravlјaju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dan sećanja na KiM: Srbi praštaju, ali ne zaboravlјaju

24.mart 2019. Izvor: Tanjug

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zzelјko Jović položio je danas, povodom obeležavanja 20 godina od početka NATO agresije na SRJ, vence na spomen obeležja palim borcima u Zvečanu, kao i mestu Žerovnica, i poručio da smo narod koji prašta, ali i ne zaboravlјa.

Dan sećanja na KiM

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Jović je prethodno razgovarao sa porodicama stradalih u NATO agresiji i od ruku albanskih terorista, a nakon polaganja venca u Zvečanu rekao da to obeležje samo po sebi dovolјno govori, ali je suština u tome što to nije jedino takvo znamenje stradalima, jer, naglasio je, nema mesta, grada, sela, u Srbiji gde takvih spomenika nema.

“Stotine hilјada lјudi u Srbiji oplakuju naše mučenike i heroje koji su stradali nesrećne 1999. godine u bezočnoj, pritivpravnoj, bezumnoj agresiji. A stradali su, jedni, samo zato su bili deo srpskog naroda, ponosnog, malog, ali nepokornog, a drugi što su herojski branili svoju otadžbinu”, istakao je Jović i upitao "Šta je trebalo - da je ne brane”.

Kako je rekao, Srbi su narod pomirenja, i praštaju, ali i ne zaboravlјaju.

Prema njegovim rečima, znamo da će božija kazna stići sve one koji su planirali i sprovodili tu zločinačku akciju, ali se nadamo, takođe, da će ih stići i zemalјska pravda i da će odgovarati pred sudom, kao što Srbi odgovaraju pred raznim međunarodnim sudovima, jer kada su oni u pitanju, naveo je, neka pravda postoji u smislu da im se sudi i da se traži da se kazne i kada jesu i kada nisu krivi.

“Nama ostaje da budemo saborni, da budemo zajedno, jer samo zajedno možemo da pobedimo sve nesreće koje nisu prošle i izazove koji nas čekaju, a koji nisu nimalo laki”, rekao je Jović.

Predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević je rekao da je spomenik podignut onima koji su nastradali od terorističke ruke i NATO bombi, da je povod za današnje okuplјanje težak i tužan, ali još tada ultimativno nametnut.

“Ono što je tada započeto nije bilo bombardovanje već agresija na suverenu zemlјu koja to nije ničim zaslužila, a podnela je strašne žrtve. Vazdušni udari su trajali 78 dana, a agresija na našu zemlјu i dalјe traje”, porucio je Todosijević.

Kako je rekao, povod je bio izmišlјeni masakr u Račku, a upravo su albanski teroristi činili najveća zlodela na KiM, a to nastavili i tokom agresije i nakon dolaska, kako je podvukao, takozvane mirovne misije.

On je pročitao imena 13 stradalih žitelјa Zvečana za vreme agresije i od ruku terorista i poručio: “Obaveza je naša da se sećamo svakoga dana svih njih koji su dali svoj život za Srbiju. Oprostiti možemo - zaboraviti samo ako nas ne bude”.

Predsednik Odbora za pomoć KiM iz Republike Srpske Milorad Arlov je takođe, u ime Odbora i Delegacije gradova i opština RS, položio venac na spomen obeležje u Zvečanu i podvukao da su došli kako bi podržali srpski narod u opstanku i ostanku na svojim prostorima.

Kako je rekao i u RS ima mnogo spomenika onima koji su dali živote za slobodu srpskog naroda i njihovom pravu na postojanje i život na vekovnim ognjištima i poručio Srbima na KiM da u RS imaju prijatelјe, a istovremeno se zahvalio Srbiji kao i Kancelariji za KiM koji sve rade kako bi sačuvali svoj narod.

Gradonačelnik Zvečana u ostavci Vučina Janković je takođe izrazio zahvalnost svima koji su se borili i dali živote za svoju zemlјu, a da je na svima da se trudimo da ta žrtva ne bude uzaludna.

Borba traje i danas, 20 godina kasnije, moramo se svim snagama truditi i boriti kao što su to i oni činili, kazao je Janković.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Želјko Jović kasnije danas prisustvovaće i komemorativnoj akademiji povodom 20 godina NATO agresije u Zubinom Potoku.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike