MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Ne razumem zašto Priština ide na to da "kupuje vreme"
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Ne razumem zašto Priština ide na to da "kupuje vreme"

27.mart 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši da Priština neće skoro ukinuti takse na srpsku robu i da zapravo ne želi da nastavi razgovore za vreme aktuelne administracije Evropske unije.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Ocenjujući da Priština čeka nekakve promene, Vučić je u intervjuu na TV Hepi istakao da ne razume zašto to rade i zašto "kupuju vreme", jer time samo pokazuju svoju neodgovornost.

Srbi su, podvukao je, u teškoj situaciji zbog zastoja u pregovorima.

"Noćne more imam svaku noć, nadajući se da će sve proći mirno i u Zubinom Potoku, Mitrovici, Gračanici, svakom mestu na KiM. A, oni bi morali da imaju još veće, jer ništa neće moći da urade sa onim što smatraju svojom zemlјom, a što mi tretiramo kao našu", rekao je Vučić.

Predsednik je podvukao da bez dogovora s Beogradom, Priština nigde ništa nikada ne može da uradi.

"Ne razumem da su ti lјudi toliko neodgovorni da to ne vide", primetio je.

Vučić je ukazao da je i EU mogla da reaguje na prištinsko udvođenje taksi i da je imala mehanizam koji bi skupo koštao Prištinu, ali da to nije učinila.

On je pojasnio da je Evropa mogla da pokrene postupak po pitanju kršenja Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju (SSP).

"Ali, politička odluka je bila da ne idu u taj postupak, računajući da će time Prištinu i radikalne elemente u Prištini da dovedu do još većeg sukoba s njihovim narodom i unište joj evropsku perspektivu", naveo je Vučić.

Time su, kaže, zapravo rekli Prištini - "nemoćni smo pred vama, možete da radite šta god hoćete".

To je bio pogrešan signal, podvukao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, nakon stabilizacije Srbije u ekonomskom smislu, potreban je pokušaj dogovora sa Albancima.

Vučić je ukazao da će Srbi i Albanci u narednih 100 godina biti dva najveća naroda u regionu i da će biti velika stvar ako se obezbedi mir između dva naroda u narednih 100-150 godina, iako je, kako kaže, svestan da bi Srbi najviše voleli da čuju "kako ćemo nekoga da proteramo preko Prokletija".

Podvukao je da dugoročnog mira nema bez rešenja.

U razgovoru s predsednikom, novinar Milovan Jovanović rekao je da je najvažnija stvar u njegovoj političkoj karijeri upravo to da postigne sporazum s kosovskim Albancima, i upitao ga da li je svestan da je u tome prepušten sam sebi, da iza njega u tome ne stoje ni koalicioni partneri, ni svi iz njegove stranke, ni deo Akademije, ni deo univerziteta, ni deo opozicije...

"Ako postignete sporazum, obezbedili ste budućnost našoj deci i svima nama. To je preduslov za miran san naše dece", rekao je Jovanović.

Dodao je da prvi put posle 30 godina kosovski Albanci dobijaju ukore i opomene od SAD, dok se Srbija tretira kao konstruktivan faktor.

Vučić:Sa Albancima nam je potreban dugoročan mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista po pitanju KiM, da bi mu bilo najlakše da opsuje majku kosovskom predsedniku i premijeru Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, ali da je njegova obaveza da čuva srpski narod na KiM i da je zato potreban dugoročan mir sa Albancima.

"Svaku priliku za razgovor koristiću da pošalјem dobru poruku albanskom narodu, jer nam je potreban mir s njima. Najvažnije je da sačuvamo dugoročno mir, kojeg nema bez postizanja rešenja", naglasio je Vučić.

On je dodao da ne mora da dođe do dogovora i rešenja za godinu dana i da bi bio uspeh kada bi se postiglo rešenje i za pet ili 10 godina, a sve u cilјu da bude mir.

Napomenuo je da je od prve Prizrenske lige prošle 140 godina i da je zato potrebno vreme za postizanje rešenja.

Na komentar da niko neće uspeti da reši pitanje KiM ako ga on, Vučić, ne reši pošto ima toliku podršku naroda, predsednik Srbije je kazao da konkretno za to pitanje ne bi imao podršku ni 20 odsto lјudi.

"Sve što iznostite o bilo čemu (po pitanju Albananca) sputavate. Je l'' treba da opsujem majku Tačiju i Haradinaju? To mi nije problem, na najtvrđi način sam zastupao interese Srbije", kazao je Vučić.

Dodao je da su za razliku od njega, Tači i Haradinaj u pregovorima u Briselu manji od "makovog zrna" i da (bivše šefica diplomatije EU) Ketrin Ešton može da kaže ko je bio najhrabriji u pregovorima.

Vučić: Iznenađen sam izjavom Skota

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga je iznenadila današnja izjava američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota da ne treba kriviti samo Prištinu, da je krivica za trenutne odnose Beograda i Prištine i odsustvo dijaloga na obe strane.

"Iznenađen sam današnjom izjavom Skota. Stani, čoveče. Kažu da prevalјujemo krivicu. Reci, šta je naša krivica", rekao je Vučić sinoć u emisiji "Chirilica" TV Hepi.

Srbija nije uvodila kontramere Prištini, rekao je Vučić na opasku novinara da su neki od njega tražili da hermetički zatvori prolaze ka KiM.

"Sad imam za te pametnjakoviće pitanje. Znaju li oni da bismo tako zatvorili naš narod na Kosovu, doveli u opasnost živote i snabdevanje naroda? Ili misle da smemo da donesemo zakon u kojem kažemo - ovaj ulaz odobren Srbima, a Albancima nije? To je 1932. godina, Hitlerova Nemačka, i Srbija takve zakone neće donositi", zaklјučio je Vučić.

Šta Vučiću u razgovorima zameraju Mičel i Palmer?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su mu bivši, a i sadašnji visoki funkcioner Stejt departmenta, Ves Mičel i Metju Palmer, u razgovorima najviše zamerali i govorili da je "nekorektan" u kontekstu dijaloga s Prištinom zbog toga što, zahvalјujući angažovanju Srbije, pojedine zemlјe povlače priznanje nezavisnosti Kosova.

Vučić je upitao da li su SAD zameralei Prištini kada je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova, a sada, primećuje, zameraju kada Madagaskar povlači priznanje.

"Mičel i Palmer u našim razgovorima nisu bili nekorektni, već kažu ''dajte, razgovarajte s lјudima iz Prištine i postignite rešenje'', ali sam se s njima svaki put posvađao, jer kažu ''ti si nekorektan, što priznanje Kosova povlače zemlјe''", kazao je Vučić.

Predsednik ističe da SAD pozivaju zemlјe da ne povlače priznanje, a da su ga u to uverili, kaže, i predstavnici Dominikanske Republike i Surinama, koji su mu pokazali cirkularno pismo u kojem se od njih traži da ne povlače priznanje KiM.

Vučić je upitao kako je to Srbija nekorektna i ponovo ukazao na niz neodgovornih odluka Prištine, među kojima su, navodi, anticivilizacijske takse, koje su, kaže neprimerene za 21. vek, kao i platforma koja nije za dijalog, već protiv njega.

"Molio sam (šeficu diplomatije EU) Federiku Mogerini da im ne dozvole da izglasaju tu platformu, dobili smo nacrt platrofme šest meseci ranije, upozorio sam ih, oni su mi rekli da neće doći do toga. Priština je ipak izglasala", ukazao je Vučić.

Ukazao je i na to da Zajednica srpskih opština još nije formirana na Kosovu, a da su čak izglasali i takozvanu kosovsku vojsku, koja je, podseća predsednik, u suprotnosti čak i sa "kosovskim ustavom".

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike