MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić:Ne znam kakve su šanse za nastavak dijaloga
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić:Ne znam kakve su šanse za nastavak dijaloga

04.april 2019. Izvor: Tanjug

Ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne može da kaže kakve su šanse da dođe do dogovora s Prištinom, jer to, pre svega zavisi od pritiska međunarodne zajednice na privremene kosovske institucije.

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

On je gostujući na RTS-u jutrso rekao da je Srbija spremna za dogovore i da bi to bilo u interesu svih kako bi se sprečili novi ratni sukobi na KiM, upadi na sever i da bi se omogućio dalјi napredak Srbije u evropskim integracijama.

"Ako oni to neće, neće ništa bolјe njima biti, jer njihove akcije na berzi su u padu", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica ima obavezu da kontroliše "čedo koje je odgojila", i dodao da niko ne može da veruje da SAD kao velika sila ne može da se izbori s jednim (kosovskim premijerom) Ramušem Haradinajem.

"Verujem da im je teško, ali ako je njima teško, mogu da mislim kako je srpskom narodu", rekao je Dačić.

Kako je rekao, Beograd mora da upozorava međunarodnu zajednicu da neće dozvoliti scenario poput "Oluje" u Hrvatskoj 1995.

"Ako međunarodne snage ne mogu da garantuju bezbednost, onda će se Srbija naći pred dilemom, kao i u vreme ''Oluje'', kako da reaguje. Ako Srbija reaguje ulazi u sukob s Kforom, onda se tu postavlјa pitanje regionalne stabilnosti", rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu američkog generala Toda Voltersa koji je pred Senatom izjavio da su američki vojnici potrebni na Kosovu kako bi odgovorili na "spolјne maligne pretnje", Dačić je rekao da je za Amerikance maligna pretnja Rusija i Kina.

"Ja bih im preporučio da prestanu da se bave ''ratovima zvezda'' i sagledaju realnu situaciju na terenu. Koji su to maligni uticaju spolјa? Iz Albanije 100 odsto, pretpostavlјam, jer ta zemlјa teži da usisa Kosovo da to bude jedna država. Koliko vremena treba da prođe da se realizuje neki međunarodni dokument. Ja sam ga potpisao. Mi smo prevareni i mi i međunarodna zajednica", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao i da on stalno trpi pritiske zašto radi na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova i naveo da Priština više ne može da postane članica ni jedne međunarodne organizacije.

"Ne razgovara se o trajnom rešenju, a čim se do njega dođe, čim se vidi da ne ide u pravcu u kom žele, da postanu član međunarodnih organizacija, da legalizuju svoju nezavisnost, sigurno da neće ići ka dogovoru", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, najodgovorniji za blokadu dijaloga je premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj, ali uopšte Priština i svi ostali.

"Ne mogu da kažem da su to Velika Britanija i Nemačka, ali oni drže tu ravnotežu i održavaju Haradinaja za razliku od (kosovskog predsednka Hašima) Tačija. Neki vrše pritisak na Haradinaja, a kako su mi rekli američki zvaničnici, oni su ostali zatečeni jer (predsednik skupštine Kadri) Veselјi i Haradinaj ne mogu da sede za jednim stolom", rekao je Dačić i dodao da ne sumnja da administracija američkog predsednika Donalda Trampa želi da do dogovora dođe.

Govoreći o Briselskom sporazumu, Dačić je konstatovao da je od njegovog potpisivanja prošlo šest godina, ali da Priština više i ne pomišlјa da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), kao i da se u međuvremenu dogodilo niz stvari koje su otišle daleko od sporazuma poput formiranja tzv. kosovske vojske i uvođenja taksi na srpsku robu.

"Stvorena je nova situacija, a na nas se vrši pritisak da nastavimo dijalog. Siguran sam da pomaka dalјe neće biti dok se ne završe izbori u EU, jer pojedine zemlјe daju naznake da Priština treba da sačeka sa ukidanjem taksi dok se ne završe izbori", zaklјučio je Dačić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike