MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić:Srbija se pita,ne očekujem da nam serviraju rešenje
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić:Srbija se pita,ne očekujem da nam serviraju rešenje

19.april 2019. Izvor: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić ne očekuje da se na Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu nađe bilo kakav predlog rešenja za Kosovo i Metohiju jer, kako navodi, svi znaju da Srbija nije zemlјa kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

Brnabićeva je u intervjuu za Radio Beograd juče naglasila da je Srbija zemlјa koja se pita i učestvuje u razgovorima oko sudbine svojih građana.

"Mislim da svi naši partneri znaju da Srbija nije zemlјa kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja. Mislim da je danas potpuno jasno da je Srbija zemlјa koja se pita i učestvuje u razgovorima oko sudbine države, njenih građana. Dakle, ne očekujem da naši partneri pokušaju, niti mislim da stvarno imaju nameru da u bilo kom trenutku izađu sa gotovim rešenjem", rekla je Ana Brnabić.

Premijerka je naglasila da je Srbija danas u potpuno drugačjoj poziciji zahvalјujući svojoj politici i upornosti predsednika Aleksandra Vučća.

"Srbija ima drugačiji imidž i uživa drugačije poštovanje", ocenila je Brnabić.

Premijerka Srbije nije želela da govori o eventualnim kontramerama protiv Prištine zbog takse koja je uvedena na srpsku robu, prenosi RTS.

"Ne bih govorila o konkretnim kontramerama, to je nešto na čemu radi naš tim. Gledaćemo kako na najbolјi način da to uradimo. Ja se i dalјe nadam da neće biti potrebe za uvođenjem kontramera. Nadam se, možda sam previše naivna ili previše optimista, da će, nakon sastanka u Berlinu, Priština, možda, povući tu odluku o taksama", navela je ona.

Kaže i da je razočarana što i pored pritiska, pre svega iz Brisela i Vašingtona, Priština ne implementira dogovorene sporazume.

"Ja jesam razočarana time što je prošlo šest meseci, kao što je prošlo skoro šest godina od Briselskog sporazuma, gde i pored pritiska, pre svega iz Brisela i Vašingtona, Priština ne implementira dogovorene sporazume, ili nastavlјa sa necivilizacijskim merama kao što je ova taksa. S druge strane, ne čujem ništa osim verbalnih poziva i osuda", istakla je Brnabić.

Smatra da Brisel ima mnogo jače mehanizme da natera Prištinu da poštuje Cefta sporazum.

"Taj mehanizam je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji iz nekog razloga ne koriste. Ja sam razgovarala sa predstavnicima Evropske delegacije u Srbiji i sa nekim lјudima iz Brisela oko toga, ali... oko toga sam svakako razočarana. Mislim da je Brisel, ne samo mogao, nego i morao mnogo odlučnije da nastupi", naglasila je premijerka Brnabić.

Predsednica Vlade ponovila je da dijalog ne može da se nastavi dok Priština ne povuče odluku o uvođenju taksi.

"Ta odluka je suprotna zdravom razumu. Suprotna je svemu na čemu je radila EU, pre svega kroz Berlinski proces, koji je inicijativa kancelarke Angele Merkel. Dakle, suprotna je regionalnom ekonomskom, transportnom, infrastrukturnom povezivanju", istakla je Brnabić.

Ona je ukazala da se sa partnerima iz EU godinama radilo na stabilnom regionu, ali da su odluke Prištine protiv toga.

"Region koji je stabilniji, jači, koji je bolјe integrisan, koji nudi lјudima jednu drugačiju perpsektivu i drugačiju budućnost. Ove odluke Prištine su protiv svega toga", ocenila je premijerka.

Beograd, napomenila je, ni u najtežim trenucima nije prekidao privrednu saradnju.

"Mislim da je stvarno minimum svakog minimuma, crvena linija, da se odluka o tim necivilizacijskim merama povuče i da se onda nastavi dijalog", navodi premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, u jednom trenutku je razmatrana mogućnost međunarodne arbitraže.

"Mi imamo potpisan Cefta sporazum. Sporazum je od strane Prištine potpisan kao Unmik Kosovo. Mi smo razmišlјali da li da idemo na medunarodnu arbitražu. Ali ako idete na medunarodnu arbitražu, kada smo razgovarali sa Unmikom - oni su se proglasili nenadležnim za to", rekla je ona.

Onda, kako je navela, dolazi se u situaciju gde ti ugovori ništa ne važe.

"Oni su jedno mrtvo slovo na papiru. Vi nemate s kim da idete na tu arbitražu, Unmik je nenadležan, Brisel ne želi da poštuje sopstveni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", navela je premijerka.

Brnabićeva je poručila da Beograd želi da ostane tolerantan, ali da je pitanje vremena dokle to može da ostane.

"I onda se nalazimo sami u situaciji u kojoj želimo da se ponašamo civilizovano, želimo da ne prenaglјujemo u potezima, da pokažemo da smo i tolerantni i odgovorni i predvidivi. Međutim, čini mi se da nam ništa drugo neće ostati na raspolaganju osim kontramera", zaklјučila je Brnabić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike