MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: Dijalog ne postoji,priznanje Kosova nemoguća misija
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: Dijalog ne postoji,priznanje Kosova nemoguća misija

30.april 2019. Izvor: Tanjug

Sastanak u Berlinu nije novi format dijaloga Beograda i Prištine, jer dijalog ne postoji, a pozicija Srbije ostaje nepromenjena - priznati Kosovo je nemoguća misija, izjavio je danas ministar spolјnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

"O čemu oni (Priština) uopšte pričaju - oni uopšte ne pričaju o dijalogu, dijalog za njih ne postoji. Postoji samo da Srbija prizna Kosovo. Mislim da ovde treba da bude potpuno jasno da je naša pozicija nepromenlјiva. Mi priznati Kosovo sa ovakvom unilateralnom odlukom, kako oni kažu sa sadašnjim granicama, jeste nemoguća misija", izjavio je Dačić za RTS.

Prema njegovim rečima, jučerašnji sastanak u Berlinu predstavlјa pokušaj da se dijalog odblokira.

"Ovaj sastanak je na neki način jedna dodatna garancija da u međuvremenu, dok dijalog ne postoji, neće dolaziti do nekih incidentih situacija u očekivanju nekog sledećeg sastanka, ali ne dijaloga, nego sastanka gde će se ponovo pokušati da se dođe do nekog rešenja", rekao je Dačić.

Šef diplomatije je konstatovao da u Berlinu nije došlo do spektakularnih rezultata u smislu otpočinjanja neke nove runde dijaloga jer, kako je ukazao, dijalog trenutno ne postoji.

"Da bi se taj dijalog obnovio, kao što znate, Srbija je jasno rekla, a to je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i juče ponovio, da mi očekujemo da se ukine jednostrani akt uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH", naglasio je Dačić, dodajući da do toga nije došlo.

Šef diplomatije je istakao da se dijalog sada ne može prebacivati na treću stranu, s obzirom na to da je format dijaloga usvojen u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Nemoguće je da se sada prebacuje na nekog trećeg, da se neko ubacuje novi, a da se ne pitaju neko kao što su stalne članice Saveta bezbednost. To pominjem da ne bi došlo do određenih pogrešnih tumačenja da je reč o nekom novo formatu. Vidite da su Albanci tražili da i Amerika učestvuje, zato što misle da će oni biti na njihovoj strani", ističe Dačić.

On je naveo da je Priština na sastanku u Berlinu, bez obzira što su svi apelovali da ukinu takse, nastupila veoma agresivno.

"Videli ste kakve su to izjave, oni očigledno pokušavaju da svojom starom taktikom učine da stave nogu u vrata i da stalno pričaju o nekim novim temama", kazao je Dačić.

Navodeći da je za početak jula najavlјen nastavak sastanka, Dačih ističe da zbog toga kosovski predsednik Hašim Tači i tamošnji premijer Ramuš Haradinaj neće preduzimati nove agresivne poteze.

Ministar je ocenio da su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron organizovali berlinski sastanak sa dobrim namerama i sa cilјem da se izvrši dodatni pritisak na Prištinu.

On je istakao da prišitnske vlasti ne shvataju da je cilј sastanka bio da se na njih izvrši dodatni pritisak.

"Siguran sam da imaju nečiju podršku da budu tako tvrdoglavi. Čekaju da mandat Evropske komisije prođe, kritikuju Evropsku uniju. Mi smo zahvalni EU na jednoj konstruktivnosti koju je imala u vođenju dijalogu, nije to lako. Sa druge strane, zahvalni smo Merkelovoj i Makronu što su zakazali ovakav sastanak", rekao je Dačić, ističući da Srbija nikada nije pravila probleme Evropskoj uniji.

Dačić podseća da je Priština prestala da govori o obavezama iz Briselskog sporazuma, tačnije o Zajednici srpskih opština.

"Doneli su odluku o formiranju vojske, uveli su takse. Oni hoće da ubiju dijalog, jer njima dijalog ne treba, već priznanje Srbije. Stvari su se promenile. Tako da može ovakvih sastanaka da bude koliko hoćete, ali ako nešto ne bude u interesu Srbije, Srbija to nikada neće prihvatiti. Siguran sam da je tako bilo i juče na ovom sastanku", kazao je on.

"Iako nisam bio prisutan, ubeđen sam da je predsednik Vučić bio veoma oštar kada su oni nabrajali sve što žele, a on ih pita imate li još neku želјu. Od toga nema ništa", rekao je Dačić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike