MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Sajam vina u KM:"Jedinstvo vinara, jedinstvo države Srbije"
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Sajam vina u KM:"Jedinstvo vinara, jedinstvo države Srbije"

30.april 2019. Izvor: Tanjug

U severnoj Kosovskoj Mitrovici danas je otvoren “Vakršnji sajam vina” koji je okupio poznate vinarije iz centralne Srbije, Vojvodine i KiM, a zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev poručio je da možemo svi da budemo ponosni na svoje vinogradare i vinare koji su i ovim skupom pokazali međusobno i jedinstvo države Srbije.

Sajam vina u KM

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kozarev je na otvaranju Sajma zahvalio svima koji su prešli stotine kilometara kako bi bili ovde sa svojim narodom na KiM i utrli put da ova manifestacija postane praska.

Ovo je simboličan događaj na koji možemo da budemo ponosni, i hvala ministarstvu polјoroprivrede što su ovde i na svemu što čine za naš živalј na KiM da bolјe i uspešnije radi i razvija se u svakom smislu.

“A to nam je i zadatak dat od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i deo je poliitke Vlade Srbije podržan i usvojen krajem prošle godine kroz najveći investicioni ciklus još od vremena bivše Jugoslavije na ovamo i koji je u toku, a intenzivno ga prate i predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Djuric”, rekao je Kozarev.

Dok se oni bore politički na velikoj areni, dodao je, sa teškim protivnicima i jakim poltičkim argumentima za budućnost političkog opstanka i ostanka srpskog naroda i države i bolјu budućnost svih nas, i kada je KiM i naš narod i zemlјa u celini u pitanju, i u Berlinu ovih dana i Pekingu nedavno i svuda gde treba na nama je da pobeđujemo na ovom polјu, radom, trudom pozitivnim duhom, da se okuplјamo I pokazujemo do čega nam je najviše stalo, a to je normalan život, rad i prosperitet.

Kako je ocenio, štandovi su premali za sve one koji su spremni da prikažu svoju proizvodnju te stoga svi mogu da budu ponosni na vinogradare i vinare iz Metoije, ali i zahvalni vinarima i vinogradarima iz centralne Srbije što su ovde.

“Verujem da će ovo biti stalna praksa. Hvala svima što su ovde u ovolikom broju i pokazuju šta je srpstvo I srpsko KiM I sta je ono za šta se borimo i kako se borimo za život, za rad, budućnost dece, budućnost srpskog KiM”, poručio je Kozarev.

Državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede Velimir Stanojević izjavio je da je ponosan što je na svetoj srpskoj zemlјi I što se na jednom mestu nalaze vinari od Velike Hoče do Subotice, što, ocenio je, pokazuje jedinstvo države Srbije.

Stanojević je ocenio da je ta polјorivredna oblast najviše napredovala, da Ministarstvo pomaže razvoj u okviru 77 vinogorja te da imamo šest oznaka vinarija zaštićenog geografskog porekla, dve u Velikoj Hoči - Petrović I manatir Visoki Dečani.

Kao Ministarstvo pomagaćemo ovakve manifestacije, ali i razvoj vinogradarskog i vinarskog sektora, naglasio je i zahvalio Kancelariji za KiM, “Vinkim putevima Srbije” i vinogradarima iz centralne Srbije.

On je izrazio uverenje da ovo jeste prva manifestacija ali da će se svi sastajati svih narednih godina na Uskrs i pokazivati i nadalјe jedinstvo i vinarskog sektora I države Srbije.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kazao je da su se okupili da pokažu postojanost, trajanje I neraskidivu vezu sa državom Srbijom, što poazuje I prisustvo predstavnika Vlade Srbije I Kancelarije za KiM.

“Imajući u vidu da je ovo prvi sajam koji se održava u Kosovskoj Mitrovici ovo je prava prilika da se na jednom mestu razmene iskustva i pospeši rad malih i srednjih preduzeća. Ovo je potvrda da će država pomoći i olakšati žiovt našem narodu na sve moguće načine i još jednom iskazujemo zahvalnost predsedniku Vučiću, vladi i direktoru Kancelarije za Kim Marku Djuriću na svemu što čime za nas i što su podržali ovaj festival, a koji će pomoći ekonoski razvoj našeg živlјa” rekao je Spirić.

Manifestacija se održava prvi put, ima za cilј podsticanje proizvodnje i promociju porodičnih vinarija sa prostora KiM.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike