MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Vučić u Berlinu dobio dobio priliku da iznese stav Srbije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Vučić u Berlinu dobio priliku da iznese stav Srbije

02.maj 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM i potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić zahvalio je danas u ime vladajuće stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića organizatorima samita u Berlinu, Angeli Merkel i Emanuelu Makronu, jer su, kako kako je rekao, na vrlo ozbilјan način pripremili taj samitu i dali priliku Vučiću da iznese poziciju Srbje.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

"Hvala im na prilici da Srbija i predsednik iznesu pozicije Srbije. Ono što je rezultat, ono što je ostalo kao utisak, to je prilično jasna slika o tome šta nam ko u regionu misli i kako ko u regionu namerava da se odnosi prema Srbiji i njenim interesima, i pravima i položaju Srba u regionu", istakao je Đurić.

On je ocenio da je nažalost bilo malo pozitivnih poruka na samitu, već naprotiv, pošto su poruke iz Prištine i Tirane bile "praktično jezive", potpuno protiv dijaloga i cilјeva, kao što su normalizacija odnosa i drugi cilјevi.

"Mnogo je jasnije nakon samita u Berlinu kakve su prave namera pojedinih lidera u regionu i prave namere pojedinih država", naveo je Đurić.

On je, međutim rekao i da nije, ipak, sve bilo tako crno, i naveo da je držanje Slovenije i Hrvatske bilo korektno, kao i Crne Gore.

Srbija je s Vučićem na čelu i premijerkom Anom Brnabić vrlo ozbilјno i jezgrovito i odlučno zastupala naše pozicije i pristupila je ozbilјno i odgovorno, dodao je Đurić.

"Mi se ni sa kim nismo svađali, ali naša delegacija je svakome pružila jasne i direktne odgovore na pokušaje da se nedavna istorija prikaže u lažnom svetlu i da se Srbija prikaže kao krivac za takse i druge stvari u regionu, ali smo nedvolis i jasno", rekao je Đurić.

Mi ćemo nastaviti da se prema pitanjima u regionu ponašamo ozbilјno i odgovorno i ozbilјno ćemo se pripremati za buduće aktivnosti, poručio je Đurić.

Đurić: Vučić ima važne sastanke iduće nedelјe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će već u toku naredne nedelјe nastaviti važne diplomatske kontakte i učestovati na samitu u Tirani u okviru procesa Brdo Brioni (8. i 9. maja), preneo je danas novinarima direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

Đurić je naglasio da će ti sastanci biti još jedna prilika da Srbja pokaže svoju opredelјenost za građenje normalnih odnosa u regionu.

"Sledeće nedelјe možemo da očekujemo nastavak Brdo Brioni procesa, održaće se još jedan samit tog procesa u Tirani, uz učešće najviših predstavnika Srbije, uz učešće Vučića. U narednim danima možemo da očekujemo i sastanak predsednika Vučića s (potpredsednikom italijanske vlade) Mateom Salvinijem, koji je nesumnjivo jedan od vodećih političkih lidera ne samo u Italiji nego i u Evropi", rekao je Đurić na konferenciji za medije.

Istakao je da su ti sastanci od izuzetnog značaja za ukupan međunarodni položaj Srbije.

"I oni će biti još jedna prilika da Srbija iskaže jasnu rešenost i opredlјenost za građenje normalnih odnosa u regionu, ali i da pošalјe snažnu i kontinuiranu poruku svim činiocima u međunarondnoj zajednici da interese Srba na KiM ne može da gazi bilo ko i da interese Srbije u dijalogu sa Prištinom ne može da gazi bilo ko", naveo je Đurić.

On je istakao da je, pre svega, potrebno da se radi na primeni onog što je ranije dogovoreno, kao što su sporazum CEFTA iz 2006. i drugi sporazumi da bi se stvorili bilo kakvi preduslovi za napredak u dijalogu.

Đurić: Do 6. maja razgovori sa predstavnicima Srba sa KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM i potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić najavio je danas da će do 6. maja biti vođeni razgovori s političkim predstavnicima Srba sa KiM i da će u narednom periodu biti održan i širi sastanak sa njima, verovatno uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na kome će biti donete odluke po pitanju taksi Prištine na srpsku robu.

Đurić je tako odgovorio na konferencji za novinare na pitanje da li će 6. maja biti održana sednica Predsedništva vladajuće stranke zato što je tada pola godine od uvođenja taksi Prištine i da li će biti doneta odluku o potezima Srbije po tom pitanju.

"Mi ćemo i narednih dana i do 6. maja razgovarati s političkim predstavnicima Srba sa KiM o ukupnoj situaciji i sigurno je da ćemo u narednom periodu, ne mogu datum da vam kažem, održati značajno širi sastanak s njima uz učešće verovatno i predsednika, i onda ćemo kao što smo tada i dogovorili, doneti odluku o dalјim koracima u tom pogledu", rekao je Đurić.

On je istakao da je jasno da Priština ništa ne poštuje i da nema ni nameru da poštuje i da se sada opet hvale ko se prvi setio da se uvedu takse na srpsku robu i da ni međunarodna zajendica nije primenila mere da bi izvrsisla pritisak na Prištinu.

Jasno je da situacija po tom pitanju nije dobra, dodao je Đurić.

Đurić:Čije firme profitiraju od taksi na srpske proizvode

Direktor kancelarije Vlade Srbije za KiM i potpredsednik Srpske narodne stranke (SNS) Marko Đurić izjavio je danas da je srpskoj ekonomiji uvođenjem kosovskih taksi naneta šteta od više od 500 miliona evra na godišnjem nivou i upitao Prištinu ko je odgovoran za šverc na teritoriji KiM i čije firme profitiraju od taksi na srpsku robu.

Đurić je na konferenciji za novinare istakao da je neistinita izjava kosovskog predsednka Hašima Tačija da je šteta od taksi svega nekoliko miliona evra.

"Nastojanja da se ta šteta umanji kako bi se umanjio pritisak koji Priština trpi od dela međunarodne zjaednice, nisu ništa drugo nego izvrtanje stvarnosti i netačno prikazivanje činjenica", rekao je Đurić.

On je dodao da bi Tači i drugi predstavnici Prištine trebalo da, umesto što umanjuju štetu koje njihove mere nanose odnosima Srba i Albanaca i srpskoj ekonomiji, trebalo da ponude odgovor na pitanje ko je odgovoran za šverc na teritoriji Kosova, o kojem je govorio i Tači.

"Pošto Tači pominje kanale za šverc, koji postoje, potrebno je da neko od nadležnih organa, bilo privremenih institucija samouprave u Prištini ili drugih država koje učestvuju u okruženju u takvim aktivnostima, ponude odgovor na pitanje ko omogućava da se preko teritorije Severne Makedonije švercuju orgomne količine robe na područje južne pokrajine i čije su firme, bliske kojim političarima na KiM, glavni profiteri od anticivilziacijskih taksi na srpsku robu", rekao je Đurić.

On je istakao da nečije firme od toga "debelo" profitiraju.

"Ubeđen sam da ovakva aktivnost nije moguća bez saglasnosti pojedinih državnih organa, možda i neki državni organi u Severnoj Makedoniji treba da kažu kako je to moguće da se preko njihove teritorije švercuje roba, čije firme to rade i koji političari na KiM su u to upleteni i kako se ta delatnost obavlјa", upitao je Đurić.

Sramno dovođenje Beograda u vezu sa ubistvom Ivanovića

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić ocenio je danas da su sramni pokušaji pojedinaca da implicitno optuže vlast u Beogradu za ubistvo jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, zbog različitih stavova tokom kampanje za lokalne izbore na KiM 2017. godine.

"To je sramno, dovoditi u vezu činjenicu da smo imali različite stavove o jednom lokalnom izbornom pitanju sa ubistvom jednog čoveka", poručio je Đurić na konferenciji za medije u sedištu Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu, na konstataciju novinara da je Ivanović svojevremeno etiketiran kao "neprijatelј srpskih interesa na KiM".

Đurić je rekao da je Oliver Ivanović tri i po godine bio u zatvoru i da su za to vreme i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kancelarija za KiM na najeksplicitniji način pozivali na njegovo oslobođenje.

"A primećujem da mnogi vole da izdvoje period u vezi s lokalnim izborima na KiM, kada se ja nisam slagao s njegovim konceptom kako Srbi treba da izađu na lokalne izbore, da to izdvoje iz konteksta i onda implicitno optuže da smo mi krivi za njegovo ubistvo", istakao je Đurić.

On je dodao da je to sramota i da to neko radi kako bi dobio jeftine političke poene na diskreditaciji nekoga ko se bori za KiM, kao što se bori Aleksandar Vučić i drugi kojima je stalo da srpski interesi budu sačuvani na KiM.

"Ostavimo na miru i porodicu i sve druge i pokojnog Olivera, nemojte da uplićemo tu temu u dnevnu politiku. To je moja poruka svima koji u političkom životu na dnevnom nivou vole da koriste tu temu na bizaran i neprimeren način", rekao je Đurić.

Na pitanje da li državni vrh etiketiranjem pojedinih novinara koji rade na severu KiM ugrožava njihovu bezbednost, on je rekao da ima utisak da postoje mnogi u međunarodnoj zajednici koji, koristeći se društvenim mrežama, ali i pojedinim sredstvima javnog informisanja, promovišu svoje stavove koji nisu u interesu građana na kiM i državne pozicije Srbije.

"Ja na to ne gledam sa odobravanjem. Da li to znači da bilo ko ugrožava bilo koga? Apsurdno je govoriti o ugrožavanju nečije bezbednosti zato što iznosim svoj stav da se ne slažem sa njima. Čim mislim da Kosovo ne treba da bude nezavisno, ja onda ugrožavam nečiju bezbednost", upitao je Đurić.

On je upitao šta onda da kažu Nedelјko Spasojević i Marko Rošić, koji, kaže, nedužni robijaju na Kosovu zbog iskaza Rade Trajković i da li se neko zapita da li je njegova bezbednost ugrožena.

Nedopustivo je ugrožavanje bezbednosti po nacionalnoj osnovi

Svi građani u Srbiji, bez obzira na nacionalnost, uživaju ista prava i nedopistivo je bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti po nacionalnoj osnovi, izjavio je danas direktor Vlade Srbije za KiM i potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li će podržati pekara iz Borče ispred čujeg objekta su meštani tog naselјa protestovali zbog fotografije njegovog sina na kojoj pokazuje dvoglavog orla - simbol Velike Albanije, rekao da se upoznaje s detalјima tog slučaja, da ne želi da priča napamet, ali da se u Srbiji poštuju prava nacionalnih manjina.

"Ako je bilo ko ugrožavao nečiju bezbednost, mogu da kažem da je to loša slika o nama. To je loše i za naše lјude na KiM, jer oni (Albanci) to zloupotreblјavaju da bi prikazali kako se ne poštuju prava Albanaca u Srbiji, što nije slučaj", rekao je Đurić.

Dodao je da se u Srbiji poštuju prava svih nacionalnih manjina, ali i da ne sme biti izuzetaka i da ista prava mora da ima Albanac u Borči, ali i Srbin u Prizrenu.

Podsetio je da Srbi u Prizrenu nemaju nikakva prava i da je u Prizrenu živelo do rata 12.000 Srba, a da danas osim bogoslova i nekoliko profesora s porodicama, Srba tamo nema, jer su im kuće spalјene, ognjišta uništena.

"Nedopustivo je da na bilo koga po nacionalnoj osnovi bude vršen bilo kakav pritisak. Uveren sam da nadležni državni organi rade svoj posao", zaklјučio je Đurić.

Đurić: Vulin imao hrabrost da iznese svoj stav o KiM

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin svojom izjavom da se lično zalaže za što hitnije razgraničenje s Albancima na KiM nije pozivao na rušenje ustavnog poretkla, već je imao hrabrosti da učestvuje u unutrašnjem dijalogu o KiM i iznese svoj stav, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić.

On je na konferenciji za medije u sedištu SNS-a tako dogovorio na pitanje novinara da li će se vladajuća stranka izjasniti o tome što je Vulin, koji je koalicioni partner SNS-a, juče "drugi put u kratkom roku pozvao na rušenje ustavnog sistema Srbije, suverentiteta i integriteta zemlјe".

Đurić je rekao da je to prilično ozbilјna ocena od strane novinara koji mu je postavio pitanje, i da nije dovolјno kompetentan da ocenjuje tu Vulinovu izjavu i da se zna koje insitucije to rade.

"Ipak, ne mislim da Vulin time što je izneo svoj stav po pitanju KiM napada na ustavno uređenje ili bilo šta slično, ni približno. Vulin je izneo svoj stav za koji mogu da smatram i da je racionalan i da je deo unutrašnjeg dijaloga o KiM. Tako ga gledam", rekao je Đurić.

On je podsetio da duže od dve godine na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića u Srbiji traje rasprava kako da se pristupi rešavanju problema KiM i u okviru te diskusje svako ima priliku da iznese svoj stav.

Đurić ističe da neki nisu izneli nijedan stav, jer se plaše te teme, dok je Vulin imao hrabrosti da to uradi i pozdravio to što je uradio.

"Pozdravlјam učešće u debati o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju Srbije, kao što smatram da i nije politički dobro kada i kako to čine (opozicioni lideri) Đilas, Jeremić i Obradović, osim na nivou ispalјivanja zapalјivih političkih rečenica. Chutite, nemate nikakav plan, ali bacate najveći kamen na svakoga ko se usudi da iznese svoje mišlјenje", naveo je Đurić.

Dodao je da se sada povela kampanja protiv Vulina i da izgleda treba svi da ćute i drže glave zabijene u pesak.

Kako kaže, zna se gde se o toj temi, na koji način i kada odlučuje.

"Vučić je više puta rekao da o toj temi, sudbini KiM odlučuju građani Srbije koji sada nemaju o čemu da odlučuju zato što neki neodogovorni lјudi u međunarodnoj zajednici i Prištini ne ostavlјaju ni najmanje prostora da se razgovara o racionalnom rešavanju tog problema. Pozdraviću svaki stav koji se iznese, mislim da je to dobro po pitanju KiM", poručio je Đurić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao juče da se zalaže za što hitnije razgraničenje s Albancima.

"Ja sam za što brže i sigurnije razgraničenje sa Šiptarima. Ovo je moj lični stav i ja za ovo nemam ni podršku predsednika Vučića ni Vlade Srbije, niti je Skupština ikada raspravlјala o tome. Ali što pre između nas i njih bude tvrda i čvrsta granica, pre ćemo moći da se bavimo sobom i svojim narodom a ne da se bavimo onim što neosuđeni ratni zločinci hoće da rade", kazao je Vulin.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike