MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Neću priznati Kosovo,srušite me, ali neću
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Neću priznati Kosovo,srušite me, ali neću

08.maj 2019. Izvor: Tanjug

Dok sam predsednik neću priznati nezavisnost Kosova, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić stranim partnerima.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Možete samo da me ubijete, ali to se neće desiti. Evo, kažem svima i Englezima i Nemcima - neću. Srušite me, ali neću. Za petnaest godina može da bude neko drugi predsednik, ali Vučić neće priznati Kosovo", poručio je predsednik Vučić.

On je rekao da smo pokušali da vratimo nešto od onoga što je odavno izgublјeno, a onda smo videli snagu velikih sila, rekao je večeras Vučić po pitanju pokušaja kosovskog problema.

Kosovo je, podsetio je, proglasilo nezavisnost 2008. godine, a Srbija je, kaže, uspela da neke stvari vrati iz ćorsokaka i da proba da vrati nešto što je oduvek bilo izgublјeno.

U tim nastojanjima suočili smo se , kaže, sa snagom velikih sila, ali i pritnivicima unutar zemlјe, i sa činjenicom da se na različite načine razarala sama mogućnost da Srbija, ne Srbi, imaju nešto od toga.

„Videli smo potom snagu velikih sila. Jednog dana ću imati dovolјno vremena da napišem knjigu i pokažem novim generacijama kako funkcionišu pritisci spolјnih sila, kako ide angažovanje njihovih političkih i medijskih poslušnika na teritoriji Srbije, Evrope i svetu, i kako se razara svaka mogućnost da Srbija nešto ima na Kosovu i Metohiji", objasnio je on.

On je rekao da je njegova kompromisna ideja odbačena, a na pitanje šta je tačno mislio pod razgraničenjem, rekao je - da se uspostavi pravedna i pravičnna granica između Srba i Albanaca.

Vučić je rekao da se Beograd borio novom politikom i energijom, većom snagom naše zemlјe u celini da proba da vrati ono što je odavno uveliko izgublјeno, ali je potom viđena snaga velikih sila.

Ne želi, istakao je, da obmanjuje naš narod tako što će loše da govori o Haradinaju i Tačiju i stiče popularnost time, a da zamaglјuje istinu.

"Nalazimo se u užasno teškoj situaciji i ne treba niko da se pravi lud u ovoj zemlјi i oko nas, jer svi odlično znaju šta se dešava, ali svima odgovara da izmisle novog krivca", primetio je.

Kaže da mu je dosta priča poput „mi smo protiv razgraničenja, ali želimo da dođe do pomirenja".

„Kao da slušam neke naše opozicione lidere, bivše vlasti, kao da kada ste na izboru mis sveta, gde svi kažu da su za mir u svetu. Prazne priče slušam i gledam već mesecima, a kada ih pozovete da govore o rešenju za KiM, ponude nema. Jedini razgovor se svodi na to da sam izdajnik, da sam đubre koji će da potpiše kapitukaciju u Berlinu", istakao je Vučić.

Upitan kakvo je rešenje tačnu nudio, ko ga je odbio i kakve će posledice biti, on je ponovio da niko nije hteo da ga čuje.

"Odbijeno je tako što niko nije hteo da čuje. Kako mislite da ponudim celom narodu ono što niko nije hteo da čuje? Odbijena je ideja o granicama između Srba i Albanaca. Čini mi se da se svi prave lјudi. Kakva izmena granica? Ja kažem da mi nemamo jasnu granicu, imamo jedno što piše u Ustavu, a na terenu je nešto sasvim drugačije. Smarrao sam da je važno da se nađe kompromisno rešenje, ne zanoseći se praznim junačkim pričama", objasnio je.

"Zašto govorim na ovako oštar način?", zapitao je i odgovorio: "Hoću da probudim lјude. Pokušao sam nešto što je teško, ali je najbolјe za nas. Nisam uspeo, jer su svi rekli da ne valјa rešenje, a nisu ga ni čuli. Bio sam izložen najbrutalnijoj kampanji, a niko nije ni čuo".

Na pitanje da li to znači da je Srbija izgubila Kosovo, Vučić je rekao da se šest godina bori kao lav i da ne da nikome da podigne glas za Srbiju, a da je ne dovede u situaciju da bude bombardovana.

Može bilo ko da se uklјuči u dijalog,ali ne vidim rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, na pitanje da li je moguće da se u dijalog Beograda i Prištine uklјuče i SAD i Rusija, da može bilo ko da se uklјuči, ali da ne vidi rešenje.

"Ne vidim rešenje i to me brine", rekao je Vučić gostujući na RTS - u emisiji Upitnik.

Na pitanje o čemu će se razgovarati u julu u Parizu, Vučić je kratko rekao - "Nemam pojima, izgleda da mediji znaju bolјe nego mi..".

"Ako mislite da treba da odbijemo Berlin i Pariz... Mi ćemo u bilo kom formatu ići u Pariz. Ne očekujem ništa, ali idemo sa stavom: Srbija je međunarodno priznata zemlјa i ne priznajemo nezavisnost Kosova", naglasio je Vučić.

Kaže da će bez obzira na to što se priča da je lјut na Nemačku uvek biti zahvalan Angeli Merkel za ono što je uradila za Srbiju, kada je Zoran Milanović uvodio sankcije i hteo da ponizi našu zemlјu zbog migranata.

"To je moglo da se završi oružanim sukobom, ali zahvalјujući njoj to se nije desilo".

Vučić ističe da danas zahvalјujući Merkel u Srbiji oko 60.000 građana radi u nemačkim firmama i da nam je Nemačka najvažniji ekonomski partner.

"Na političkom planu razgovaramo i imamo različite ideje. Ideja o kompromisu je važna, ali, ako je to kompromis da priznamo nezavisnost Kosova, to se neće desiti. I tu ništa ne krijem, igram otvorenih karata i bez rukavica", kaže predsednik.

Misli da lјudi ne razumeju šta je želeo po pitanju rešenja za KiM, ali da je, za razliku od svih drugih, imao hrabrosti da kaže šta misli o tome.

"Ko ima više hrabrosti da to kaže? Je l' 2008. Kosovo proglasilo nezavisnost? Ko je tada bio na vlasti? Nije to juče nastalo. Tada je Kosovo to uradilo i moje pitanje je šta je država tada uradila?".

Dodaje da je Srbija danas, kada postoji puna podrška najmoćnijih zemlјa sveta nezavisnosti Kosova, u 10 puta težim uslovima uspela da promeni situaciju.

Tako su 84 zemlјe samo do 2009. priznale nezavisnost Kosova, dok sada imamo više zemalјa koje su povukle priznanje nego što su priznale nezavisnost Kosova, naglasio je Vučić.

"Zato smeta Vučić i država Srbija, jer se bori za Kosovo i svoj narod, jer nije klekla kao 2008. i 2009. glumeći diplomatiju na steroidima, a u stvari dajući sve Albancima. Nisam, ipak, srećan, jer znam da to nije dugoročno održivo rešenje, ja sam ozbilјan i odgovoran čovek".

Vučić dodaje da je Žan Klod Junker rekao premijerki Brnabić da je bolјe da pređu na drugu temu, pošto se Srbija ponaša ozbilјno i odgovorno, što nije slučaj kod druge strane.

O kontramerama iduće nedelјe, teška je odluka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da još razmišlјa o kontramerama protiv Prištine, i dodaje da nije lako donositi takve odluke, jer, šta god da se uradi protiv Albanaca, naštetiće se i interesima svog naroda.

Vučić je, u „Upitniku“ RTS-a, objasnio da ima mnogo predloga, da je dobio predloge od Kancelarije za KiM, kao i ministarstava.

Sutra, kako je najavio, ide kod potpredsednika italijanske vlade Salvinija, a potom u Tiranu, te ga posle čeka velika manifestacija proslave Dana pobede i Evrope, gde će se prikazati uvećane snage srpske vojske.

„Kada se sve to završi, sešćemo sledeće nedelјe, prvo sa našim narodom na KiM, pa sa strankom“, rekao je on.

Vučić je, upitan da li će se sastati sa Srbima sa KiM u Beogradu, potvrdio je i dodao da sumnja da bi mogao održati sastanak u Zočištu ili ponovo u Laplјem selu, jer je jedina politika Prištine sada da ih Srbija prizna.

„Ponavlјam, nećemo priznati Kosovo, neću i tačka“, podvukao je on.

Vezano za rezoluciju koju Priština namerava da izglasa o srpskim zločinima na Kosovu, kazao je da, ako se sagleda šta su nam sve stavlјali na teret, ispada da nema tako genocidnog naroda u svetu.

Podsetio je da su mu Albanci pretili da će biti gotov ako ne prizna Kosovo, najpre Haradinaj, koji je dao rok do 19. decembra, a potom drugi - do Vaskrsa.

Nije, kaže, stvar u tome što su promašili datume, već u njihovim namerama, koje razume.

Ukazao je da ga neki ovde nazivaju velikim izdajnikom, koji bi nešto da učini Albancima, iako je upravo on jedina meta svih albanskih medija u pokrajini i Albaniji.

„Kada održimo najveći skup u poslednje dve decenije, nijedne reči nema u albanskim medijima, a kada se skupi 20 lјudi protiv mene, evo i naslovnih strana. Znaju oni da najveći problem imaju sa snagom, borbenošću, snagom argumenata, ugleda, koji imam ja, Ana Brnabih i našli lјudi u Evropi i svetu, i snagu koju imamo da tu argmentaciju zastupamo. Podržavaju druge jer znaju kako bi se lako sa njima dogovorili“, rekao je Vučić.

Ukazao je da treba samo pogledati prištinske medije i da će svi razumeti ko radi, a ko ne radi za srpski narod.

Podsetio je da je na KiM dobio 80 odsto glasova, kako na severu, tako i jugu, i rekao da najbolјe naš narod tamo zna ko se za nih bori.

Kada je reč o idućem Samitu u Parizu, rekao je da nikakav plan nije dobio od njih.

„Moj plan je da sačuvamo mir i stabilnost“, podvukao je Vučić.

Upitan da li ima Plan B, rekao je da se držimo svega što su svi usvojili, da ćemo se praviti i mi ludi kao i svi drugi.

Počelo ubistvom Ivanovića,kriminalizovanjem Srba na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ga lično najviše boli to što u borbi za rešenje kosovskog pitanja nije imao podršku domaće javnosti.

"To me najviše bolelo, ali me ne bi sprečilo da se borim da, međutim, nije bilo i drugih faktora spolјa", rekao je predsednik.

Najžešća ofanziva protiv nas počela je, kaže, od 15. januara prošle godine, sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Kako kaže, u to vreme je krenulo "nešto ozbilјnije od mog, od vašeg života", nešto protiv naše zemlјe, kriminalizacija Srba na KiM, ne bi li se svi odstranili i napravio ulaz Albancima na sever, da bi se reklo - šta će nama sever, Pomoravlјe, bilo šta na KiM.

"Pa da kažu, rešenje je mir u svetu. A kako ćemo to da rešimo, ne znamo, ali 'ajde prvo da skinemo Vučića", ističe on.

Sa ubistvom Ivanovića počeli su da ruše poziciju Srbije: "'Vučić ga ubio'...a ja mu jedini pomagao i privatno i kao predsednik i za to postoje svedoci iz porodice, koji su to već rekli bezbroj puta, ali moje je bilo da ćutim i trpim. I nije to problem, već što su na Srbiju bacali drvlјe i kamenje", ističe Vučić.

Upitan da li će uskoro moći da iznese ime izvršioca ubistav Ivanovića, on kaže da je i ranije rekao da se nada da ćemo moći to da kažemo.

"Naša služba misli da zna sve, ima kompletnu sliku ali traže dovolјno dokaznog materijala. Ali, ne možemo ni da ga imamo kad nismo prisustvovali ni uviđaju, ali nastavićemo da radimo i naši organi su na izvanrednom tragu", rekao je on.

Nјegova je ideja bila ideja po kojoj bi Srbi mogli da da dobiju nešto za očuvanje obraza, što bi puno značilo za očuvanje našeg naroda na KiM.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike