MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić o Tirani: Plјuvanje u lice EU,dosta je ovakvih skupova
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić o Tirani: Plјuvanje u lice EU, dosta je ovakvih skupova

09.maj 2019. Izvor: Tanjug

Srpski ministar spolјnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je ponašanje Albanije na samitu Brdo-Brioni u Tirani, na kome su njeni predstavnici govorili o ukidanju granice s Kosovom i pripajanju tri opštine sa juga centralne Srbije teritoriji Kosova, "bezobrazluk koji zavređuje oštar odgovor Srbije".

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

"Ovo je plјuvanje u lice celoj Evropskoj uniji, svima onima koji Srbiju ubeđuju u to da moramo da budemo konstruktivni, znači, mi ćemo da sedimo za stolom a oni će ispod stola da forsiraju formiranje Velike Albanije", rekao je Dačić u dnevniku RTS-a.

"Mi smo mali, ali nismo glupi", istakao je Dačić.

On je podsetio da je cilј samita u Albaniji saradnja u regionu, zbližavanje i pomirenje, ali, s druge strane, (albanski premijer Edi) Rama i (kosovski predsednik Hašim) Tači po ko zna koji put razgovaraju o ''nacionalnom ujedinjenju'', odnosno ukidanju granice između Albanije i Kosova i pripajanju opština sa juga Srbije teritoriji Kosova".

"Pandorina kutija je otvorena priznavanjem Kosova", jer je time narušen princip nepromenlјivosti granica i princip očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, rekao je Dačić i ocenio da na stalnu promociju Velike Albanije "niko ne reaguje".

"A kritikovali su Srbiju i srpske zvaničnike zbog ideje o razgraničenju i pričali su da nema promene granica, gde su sada, zašto se nisu oglasili juče", upitao je Dačić.

On je dodao da se zato postavlјa pitanje da li uopšte treba učestvovati na ovakvim skupovima širom sveta, jer se iza leđa u stvari gura ideja velike Albanije.

Dačić je objasnio da ne želi da kaže kako Srbija treba da sabotira dijalog, već da govori o skupovima kao što je ovaj u Tirani, gde se jasno vidi da je ceo taj skup zloupotreblјen za promociju njihovih ideja.

"Zamislite da su (Milorad) Dodik i (Aleksandar) Vučić, koji su se tamo sreli, rekli da su razgovarali o nacionalnom ujedinjenju, o rušenju granice između Srbije i Republike Srpske i spajanju nekih opština iz Republike Srpske Srbiji", rekao je Dačić.

Na pitanje o takozvanom "tajnom planu i zaveri" za koju kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da postoji između Vučića, Federike Mogerini, Hašima Tačija i Edija Rame, o podeli Kosova, Dačić je rekao da ne postoji nikakav tajni plan, već da je u pitanju javni plan "da im neće biti dozvolјenno jednostarano proglašenje nezavisnosti Kosova".

Što se tiče o ujedinjenuu albanije i Kosova, on je reako da Haradinaj nema drugačije mišlјenje od Rame i Tačija, i da je jedina razlika u njihovom mišlјenju možda u tome da li će glavni grad biti Priština ili Tirana.

Dačić je istakao da "ne postoji način na koji oni mogu da izvrše pritisak" na Srbiju, jer nijedan Srbin nikada neće potpisati priznavanje Kosova.

On je još rekao da ne zna da li će se predsednik Vučić odlučiti na kontramere, jer je, s jedne strane, dobro što se Srbija nije odlučila na takav potez jer bi u takvom slučaju bilo rečeno da je kriva i jedna i druga strana, dok je ovako potpuno jasno ko je kriv.

Ali, s druge strane, "kada nismo uzvratili kontramerama, oni mogu da kažu kako će da ukinu takse ako mi zaustavimo povlačenje priznanja, ili sada izmišlјaju ratnu štetu, priznavanje genocida", rekao je Dačić.

Istakao je da ne može da se nabroji šta je sve albanska strana uradila prethodnih meseci, i da zato spremnost Srbije na kompromis nekima izgleda kao slabost.

Dačić je ocenio i da ovakav, kako je rekao, "bezobrazluk Albanaca zavređuje oštar odgovor".

On je još rekao da je Srbija najbliže EU u svojoj istoriji, iako j, podsetio je, popularnost EU u Srbiji pala zbog njenih dvostrukih standarda.

"Srpski narod je ubeđen da bez obzira na to što postoji ekonomski interes za članstvo u EU, Srbija mora da vodi računa o nacionalnim i državne interese, u uslovima kada su postupci nekih zemalјa puni dvostrukih standarda", zaklјučio je šef srpske diplomatije.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike