MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić i Srbi sa KiM - sedam zaklјučaka
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić i Srbi sa KiM - sedam zaklјučaka

24.maj 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić preneo je da je na današnjem sastanku sa 140 političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na KiM doneto sedam zaklјučaka po pitanju aktuelne situacije na KiM, među kojima je i da nema dijaloga Beograda i Prištine dok se ne ukinu takse.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Razmotrena je na sveobuhvatan i temelјan način situacija na Kosovu i Metohiji sa kojom se kao država suočavamo, kao nacionalnom pitanju broj jedan", naveo je Đurić.

Kaže da je prvi zaklјučak da je Srpska lista na izborima u nedelјu ostvarila veličanstvenu pobedu i demonstrirala jedinstvo sprskog naroda i želјu da svoje delovanje i opstanak zasniva na vezi sa državom Srbjom.

"Da je jedinstvo naroda na KiM i države neraskidivo i da su izbori jasna poruka svima u Prištini i međunarodnoj zajednici da je tu vezu nemoguće prekinuti bez obzira na pritiske".

Drugi zaklјučak je da posle te pobede na izborima, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, ne sme da bude "spavanje na lovorikama" i hvalisanja, rekao je Đurić.

Zato je, kako kaže, poslata poruka sa vrha predstavnicima Srba na KiM da se od njih očekuje da rade još više na unapređenju položaja našeg naroda na KiM.

Treći zaklјučak da poruka da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni ako bude potrebno da napuste svoje funckcije u slučaju novih pritisaka.

"Da će izabrani gradonačelnici na severu obavlјati svoje dužnosti u punom kapacitetu samo dok ne uslede novi pritisci koji bi njihovo delovanje učinilo besmislenim".

Đurić navodi da je četvrti zaklјčak da su svi jednoglasni da nema dalјih razgovora sa privremenim insitucijama u Prištini u okviru dijaloga Beograd i Prištine do povlačenja taksi i pritisaka, bez obzira na različite ucene.

"I da ćemo do završetka sastanka najavlјenog za početak jula u Parizu, pratiti situaciju pažlјivo. Ako ni do tada ne bude povlačenja jednostranih taksi Prišitne, da će Srbija preduzeti vrlo energične, oštre i efikasne mere protiv predstavnika institucija u Prištini, koji će biti cilјane na interese separatista, ali takve da se izbegnu negativne posledice za Srbe na KiM. Apelovano je, takođe, na predstavnike međunarodne zajednice da doprinse smanjivanju mogućnosti eskalacije".

Peti zaklјučak je, pošto je prisustvovao Vučić kao vrhovni komandanr oružanih snaga Srbije, spremnost da se zaštiti srpski narod u pokušaju narušanja njegove bezbednosti i opstanaka.

"Izražena je nada da će međunarodna misija sprovoditi svoj mandat kako da do nasilnih scenarija nikada ne bi došlo. Ponovlјena je iskrena rešenost Srbje da na miran način rešava probleme, ali i čelična odlučnost da se sprski narod na KiM zaštiti od svake evenetualne namere da ga više ne bude", naveo je Đurić.

Šesti zaklјučak je da će biti ubrazana realizacija plana predsednika Vučića za ulaganje i sprovođenje brojnih projekata u srpske sredine na KIM: bolnice, puteve, škole, privredu, i slično.

Đurić kaže da će sve sto je najavlјeno da će biti završeno do Vidovdana biti gotovo, a ostalo kada kako je planirano.

Sedmi zaklјučak su Srbi sa KiM sam inicirali, a suština je poruka da se predsednik Srbije dobro borio za svoj narod. Oni su izrazili veliku zahvalnost predseniku Vučiću za velike napore u zaštiti srpskih interesa na KiM i pomoć Srbije narodu na KiM.

Đurić je najavio da će Srpska lista u narednom periodu morati i šire da otvori svoja vrata, za sve lјude na KiM, iz različitih sredina, možda i one iz prošlosti sa različitim stavovima, kako bi i u naredom periodu moglo da se računa na konsenzualnu podršku.

Đurić: Srpska lista se ne vraća u institucije Prištine,podržaće rušenje vlade

Srpska lista se neće vratiti u prištinske institucije i ne podržava vladu u Prištini, ali je spremna da podrži svaku političku stranku koja pokrene inicijativu za rušenje vlade Ramuša Haradinaja, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je to izjavio odgovarajući na pitanje šta se u poslednjih šest meseci postiglo bojkotom institucija na KiM i ponovio da su gradonačelnici četiri opštine na severu KiM spremni da ponovo napuste te funkcije ako Priština nastavi sa pritiscima ili ako pokuša da ih produbi.

''To ne znači da su spremni da te institucije prepuste Albancima. Ako treba i sto puta da izađemo i pokažemo da je sever KiM naš, i na izborima i na ulici i na svakom drugom mestu, učinićemo to sto puta i glasačkim listićima i na svaki drugi način'', rekao je Đurić novinarima posle sastanka predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ponovio je da su Srbi izlaskom na lokalne izbore sprečili Albance iz Prištine da preuzmu kontrolu u četiri srpske opštine na severu KiM.

Đurić je primetio da Albanci govore o multietničkom društvui i želјi da integrišu Srbe, a vladajuće stranke nameću Srbima takse, dok opozicione stranke govore da toliko mrze Srbe da ne žele sa njima da ruše Haradinajevu vladu.

Dodao je da je to pokazatelј gde je albansko društvo danas i naglasio da se Srpska lista trudila da bude fer i korektan partner prema svima sa kojima je razgovarala, dok su drugi uvodili takse Srbima na KiM i pokušavali da zgaze srpske interese u južnoj pokrajini.

''To je neozbilјan i neodgovaran odnos Albanaca prema Srbima i stvarnosti jer rešenja za KiM nema ni na vidiku. Dok ne budemo došli do nekog dogovora Beograda i Prištine o KiM, o bilo čemu, valјa nam živeti i očuvati mir. Bilo bi mudrije da su otvorili vrata za saradnju sa Srpskom listom, ali to nisu učinili'', kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Upitan da prokomentariše da li priče o kriminalizaciji severa Kosova predstavlјaju pokušaj otimanja severa, Đurić je rekao da takve ocene imaju isklјučivo cilј i zadatak da delegitimišu srpske predstavnike i oslabi srpska pozicija.

Đuić je naveo da je leglo kriminala upravo u Prišitni i da su na čelu tamošnjih institucija zločinci.

Podsetio je na zvanične podatke Policije Kosova koji govore da je najveći broj rasvetlјenih i najmanji broj teških krivičnih dela na severu, ali da Albancima ne smetaju te činjenice da optužuju Srbe.

Potpredsednik Srpke liste Dalibor Jeftić je odgovarajući na pitanje o povratku Srba na KiM rekao da je taj proces na poražavajućem nivou, kao rezultat ugrožene bezbednosti, ali i uzurpirane imovine.

Rakić: Pobeda srpskog jedinstva

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je, posle sastanka političkih predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Srbije, da su izabrani gradonačelnici spremni da napuste ponovo institucije ako ne bude razumevanja Prištine, ali i da će se to desiti na svim nivoima - od tužilaštava i sudova, do prosvete.

Prema njegovim rečima, pobeda Srpske liste je pobeda srpskog jedinstva.

"Na današnjem sastanku zahvalili smo predsedniku Vučiću na požrtvovanju, na svemu onome što radi da bi svima nama na KiM olakšao život", rekao je Rakić na konferenciji za novinare.

Kako kaže, izbori su pokazali da nije uspeo bojkot na koji su pozivali iz centra Beograda pojedini kvazipolitičari ili opozicija.

"A taj bojkot bi značio da na severu KiM vladaju drugi, Albanci ili neko koga bi međunarodna zajednica postavila iz svog džepa a to bi značilo pogrom Srba", rekao je Rakić, podsetivši da u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uvaži volјu naroda i dodao da od ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija nije dobio još nijednu čestitku na tome što je čitav proces protekao u miru.

"Ali su se setili izbornog procesa iz 2017. Kad mi u razgovoru sa ambasadorima pomenemo nešto od ranije, na primer pogrom, oni kažu:"hajde da pričamo o budućnosti, nemojte se vraćati u prošlost. A kad je njihov interes u pitanju onda se sete 2017, pa čak idu i do Prvog svetskog rata, Kosovskog boja. Valјda im je Miloš kriv kad je njihv interse u pitanju", zaklјučio je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, koji dolazi iz Štrpca na jugu Kosmeta, rekao je da je ubedlјiva pobeda na izborima na severu i Srbima južno od Ibra dala dodatnu snagu.

"Naša najevća snaga je jedinstvo, i ne samo političkih predstavnika, već i veća podrška Srba, izkazana kroz glasanje, politici Srpske liste i, pre svega, predsednika Vučića", rekao je Jevtić.

To je, kako je rekao, politika opstanka, normalnog života svakog Srbina na KiM, čiji je cilј mir.

"Nismo srećni kada vidimo inicijative i rezolucije u parlamentu u Prištini", dodao je Jevtić.

Kako je rekao, Srbi su danas jasno poslali poruku da neće uspeti da razbiju srpsko jedinstvo oni koji to pokušavaju.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je propao pokušaj Prištine da integriše severne opštine Kosmeta, kao što je najavlјivao gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

"Srbi su bili jedinstveni, osetili opasnost i na demokratski i miran način sprečili ugrožavanje vitalnih interesa", rekao je Ivanović.

On je uveren da se po izlaznosti i glasovima za kandidate Srpske liste vidi da su oni koji su na prethodnim izborima glasali za neke durge kandidate, sada jednodušno glasali za Srpsku listu.

"U Kosovoskoj Mitrovici je to posebno zanimlјivo. Oni koji su glasali za Olivera Ivanovića na prethodnim izborima, sada su glasali za Gorana Rakić. Ovo najbolјe odbacuje sulude optžbe pojedinih marioneta iz opozicije, koji pokušavaju svoju državu i Srbe da optuže za zločin nad Oliverom", rekao je Ivanović.

On je dodao da se situacija na Kosmetu pogoršava i da sve pokazuje da nema zamrznutog konflikta.

"Zato smo i podržali napore države i predsednika da se situacija na KiM što pre reši na kompromisan način, jer će sutra biti teže i gore za rešavanje situacije", rekao je Ivanović.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike