MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Sastanka u Parizu najverovatnije neće biti
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Sastanka u Parizu najverovatnije neće biti

20.jun 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da sa 99 odsto sigurnosti može da kaže da sastanka u Parizu neće biti.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

„Mislim da Albanci nisu spremni da razgovaraju ni o čemu važnom, da su na poseban način želeli da pošalјu poruku Nemcima i Francuzima da nisu Evroplјani ti koji treba da rešavaju kosovski problem“, rekao je on gostujući na TV Pink.

Vučić je, u "Novom jutru" kazao da se Srbija ponašala konstruktuvno, ozbilјno i da želi dijalog i konstruktivno rešeje, ali ne želi da ulazi u razgovore u kojima mora reći unapred da će potpisati nezavisnost, a da o taksama ne može da se priča.

On je kazao da su to sve stvari koje pokazuju da Priština ne želi dijalog i da želi da svim u potpunosti upravlјaju SAD i niko više.

To, prema njegovim rečima, nije realno, a Nemci i Francuzi su poruku dobro razumeli.

„Mislim da je njihova odluka da sastanka neće biti", dodao je Vučić ukazujući da su šanse manje od jedan odsto da Albanci prihvate da se razgovara o taksama i da sastanka ipak bude.

"Pariza će biti samo ukoliko Albanci budu rekli da će se ponašati ozbilјno, a toga neće biti, naglasio je predsednik.

On je rekao da će francuski predsednik Emanuel Makron za manje od mesec dana doći u Beograd i da ćemo ga "dočekati kako treba".

Brnabić: Neodržavanje sastanka u Parizu propuštena prilika

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas, nakon što je predsednik Srbije poručio da praktično nema šanse za održavanje sastanka u Parizu 1. jula, da je to velika propuštena prilika, da ne razume politiku Prištine i šta je alternativa dijalogu.

"Ogromna šteta, ogromna propuštena prilika, ponovo gubimo vreme zbog toga što su neki nerazumni i ne shvataju koliko je svaki dan za region bitan. Izuzetno sam razočarana i ne znam šta je alternativa dijalogu, šta je drugi način da rešimo probleme koje imamo", rekla je ona novinarima u Parizu.

Kaže da je potrebno biti hrabriji i navodi da svi govore o Prespanskom sporazumu i prave paralele ali da bi se postigao sporazum ili kompromis morate da imate dve strane spremne za kompromis.

Ovde to nije slučaj, rekla je premijerka Srbije.

U Prespanskom sporazumu, ma koliko on bio lakši od problema Beograda i Prištine, postojale su dve strane u potpunosti spremne na kompromis - obe su nešto izgubile ali su obe mnogo toga dobile, ukazala je premijerka.

"Žao mi je, taj se sastanak verovatno neće održati. Ne znam šta je alternativa, nadam se da će neko uspeti da razgovara sa Prištinom šta je pametno i šta je budućnost", istakla je ona.

Dodala je da ne razume politiku političkih lidera u Prištini.

Srbiju će nedostatak sporazuma, kompromisa o dugoročnoj normalizaciji odnosa sa Prištinom sigurno usporiti ali Priština nema gde bez tog sporazuma, kaže ona.

Oni nemaju nikakvu perspektivu, kaže Brnabić, a ovakvim ponašanjem šalјu poruku ne samo EU već i drugim partnerima, SAD, koje su ih nekoliko puta pozvale da ukinu takse i reagovali nekim konkretnim merama.

"Ali šta ta poruka znači za nas? Ne mogu biti srećna zato što oni kažu - nema nikakvig dogovora, ne zanima nas ni šta kaže Berlin, Pariz, Vašington, jer to nije dobro ni za koga u regionu, ni za Srbe ni za Albance na KiM. Ne razumem tu politiku, ne znam šta je sledeće i molim sve naše partnere da dođemo do tih razgovora, da Priština razume šta rade pre svega Albancima na Kosovu, pa onda Srbima na KiM, svima nam i regionu i Evropi", rekla je Brnabić.

Dodaje da to nikakvog smisla nema jer izolacija Prištine ne znači samo to već opasnost za region i Evropu.

Upitana kakav bio mogao da bude stav SAD prema nama i da se spekuliše da bi mogao da bude tvrd i da bi možda bili samo za manju korekciju,, Brnabić kaže:

"Zašto bi bio tvrd? Hajde prvo da dođemo ponovo do dijaloga Beograda i Prištine pa ćemo onda da vidimo. Neki kompromis mora da se postigne."

Srbija, kako kaže, ne može da izgubi sve, niti Priština može da dobije sve.

"Ne znam kako bilo ko u Prištini misli da razgovor može da se vodi - ovo su moji uslovi, prihvatite ili ih ostavite- to nije moguće", poručuje ona.

Navela je da su i nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u Berlinu rekli da se tako ne vodi evropska politika.

Politika kompromisa je politika 21. veka i međunarodnih odnosa, to je zrelost lidera, ako niste dovolјno hrabri pustite druge da obezbede bolјu budućnost, rekla je ona.

"Daćemo sve od sebe, sav politički kapital, rizikovaćemo i naše pozicije, nekad i naše živote za drugačiji Balkan ali moramo da imamo drugačijeg partnera s druge strane stola", zaklјučila je premijerka.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike