MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Velika je nervoza u Prištini
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Velika je nervoza u Prištini

29.jun 2019. Izvor: Tanjug

Fizički napad prištinske delegacije na predstavnika Srbije na sastanku CEFTA, u Valoni, govori o tome kolika je nervoza u njihovim redovima, ocenio je danas predsednik Aleksandar Vučić komentarišući to što su članovi delegacije iz Prištine flašom gađali šefa srpske delegacije Ivana Markovića.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"To nije izraz snage i nadmoći, već slabosti i nervoze", poručio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, Priština je mislila da je 2008. godine završila sve i ne može da prihvati da neko zastupa stavove različite od njihovih i da neće da pristane na pritiske.

"Kada ste primorani da nekoga gađate flašom, kao što su neki radili i u Skupštini Srbije i u drugim mestima, tokom diskusije, to jasno govori da je neko izgubio živce", naglasio je Vučić.

Dodao je da Priština ima i razloga da bude nervozna, ali da će dve strane, svejedno, morati da se vrate za sto i da razgovaraju, kad tad, a to će, ponovio je, biti kada Priština ukine takse.

"Kad tad, moramo da razgovaramo, razgovori i diplomatija i postoje da bi razgovarali", rekao je Vučić.

Istovremeno, izjavu Hašima Tačija da je ujedinjenje sa Kosovom san svakog Albanca koji živi na teritoriji Preševa, Bujanovca i Medveđe ne treba, kaže shvatati ozbilјno, a njen smisao je unutrašnja bitka za političku prevlast u Prištini.

"Niti on to može da ostvari, niti oni to mogu da ostvare, niti to ima bilo kakve veze sa realnošću. To je sve za njihove unutrašnje političke potrebe. Sada se dokazuju on i Haradinaj ko je od njih veći nacionalista i ko može više nacionalnih cilјeva Albanca da ispuni", rekao je Vučić i dodao da mu je bezveze ta priča.

Nema nikakve ozbilјne opasnosti po naš narod u tim opštinama, kaže, niti takve izjave imaju bilo kakve veze sa realnošću.

"Nisam ja kao neko drugi da se busam u prsa i pretim nekom, ali treba lјudi da znaju da tu odnos snaga nije merlјiv. Najbolјe je da tako kažem, tako da nikakve ozbilјne opasnosti nema", poručio je Vučić.

Vučić: Ako svega ima,što ne odu da žive u Mitrovici

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je danas da je već godinu i po dana očigledna sinhronizovana akcija s cilјem da se Srbi sa severa Kosova i Metohije predstave kao kriminalci i kao produžena ruka Beograda.

On je to rekao na pitanje novinara o pisanju lista Danas da u Kosovskoj Mitrovici nema nestašica, i da se Srbi na Kosovu više plaše srpskih pretnji, nego Albanaca.

"Oni govore isto što govore Ramuš Haradinaj i Hašim Tači. To pišu i svi prištinski mediji - Zeri, Koha ditore, Bota sot... Svi isto pišu, kao i naših ''pet miliona''. Nije to nikakva novost. Postoji sinhronizovana akcija, već godinu i po, čiji je cilј da se Srbi sa severa predstave kao krimianlci, produžena ruka Beograda, kao da bi trebalo da budu produžena ruka Prištine", ukazao je on.

To je, dodaje, deo pokušaja da se Srbi krive za sve, i da je u redu da žive u albanskoj državi.

To se realizuje i preko lažnih nacionalista, koji, rekao je Vučić, kada im Metju Palmer kaže da više ne pominju Kosovo, ne izgovaraju više ni “K” od Kosova, pa sve do onih koji su uvek bili za nezavisno Kosovo, onog iz "1 od 5 miliona" koji je silovao Spkinju, Jakšića, koji se svakog dana slika po skupim bazenima, ili Radu Trajković.

“Kao država moramo da se suprostavimo tome. To što oni govore, govori neko drugi, a ne Srbi. Srbi imaju svoje predstavnike. Ako im je toliko lepo dole, voleo bih da oni koji pišu tako odu na Kosovo, a ne da žive na Savskom vencu i odatle tako govore“, rekao je on.

Vučić: Nekima Srbija nikad dovolјno ponižena i mala

Postoje lјudi kojima Srbija nikada neće biti dovolјno ponižena i mala, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, povodom ktitika da je Vidovdan iskoristio za nacionalističke poruke.

"Ja se borim za jaku i snažnu Srbiju, koja može da pomogne svom narodu, a ne za urušenu Srbiju, onu koju bi neki želeli i dalјe da uništavaju, urušavaju i čine je užasno slabom, kao što su nekada radili", istakao je Vučić.

Dodaje da ne samo da se nije služio populističkim rečnikom, ni juče, u obraćanju, niti na sastanku sa Srbima iz regiona.

"Imamo pravo i obavezu da čuvamo naš indetitet, ali, nisam tražio ničiju teritoriju, ništa tuđe, nisam pretio, ni velike reči govorio. Govorio sam jezikom malog čoveka, o srpskom jeziku, da treba da gradimo bolnice, škole, da pomognemo opštinama gde žive naši lјudi van Srbije, ne vređajući nikoga. Da pomognemo kao što smo učinili u RS, Crnoj Gori, kao u Vrginmostu, da to učinimo i u mnogim opštinama od Erduta do Markušice", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara tokom posete Sivcu, u Severnobačkom okrugu, koji danas obilazi.

Vučić je rekao da je to naša obaveza i da je to prirodno i normalno da Srbija radi.

„Neću pristati da učestvujem u ponižavanju i umanjivanju Srbije, da bi neki bili zadovolјni, oni koji neće biti zadovolјni nikada ako Srbija nije uništena. . . Borim se za jaku i snažnu Srbiju, koja može da pomogne svom narodu,", naglasio je on.

Ističe i da je zavist opaka "bolest":

„Lagali su da je aerodrom u Lađevcima bio otvaran stotinu puta. Prvi put je juče otvoren za civilni saobraćaj. Šta su oni otvarali ne znam, za polјoprivredne avione, par vojnih aviona. Ovo je prvi put dobijen sertifikat za sletanje i poletanje civilnih aviona », poručio je on.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike