MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Srbi na Kosovu neće biti gladni
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Srbi na Kosovu neće biti gladni

29.jun 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti gladni i dodao da ima rešenja, te kritikovao političare koji staju u odbranu Haradinaja i rade protiv svoje zemlјe.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, u emisiji "Fokus" TV O2, upitan da prokomentariše najavu da od ponedelјka prodavnice na severu Kosova neće raditi, i da li preti humanitarna katastrofa, rekao da ne zna da je to neko najavio.

"Načitao sam se i naslušao gluposti od naših političara koji staju u odbranu Ramuša Haradinaja time što govore da humanitarna katastrofa odgovara Beogradu. Sve da smo takvi geniji, što nas odajete pred međunarodnom zajednicom ako je tako? Što radite protiv svoje zemlјe? To govori o njihovim namerama. Što stajete u albansku stranu?", upitao je on.

Vučić je objasnio da je ono što se dešava na Kosovu vezano za pucanje na kombi koji je išao alternativnim putem, I upitao ko će sada da prevozi robu da prihvati da se puca na njega.

"Što da izgubite glavu da biste nekom dopremili robu? Ne može drugačije da se dopremi, jer postoji taksa od 100 odsto. Da damo šećer i ulјe, hleb za koji će se platiti dupla cena, a da to ide u kasu Prištine? Postoje rešenja. Snalazićemo se, ali neću o tome da pričam. Svakako naš narod neće ostati gladan", podvukao je on.

Ponovio je da neki rade protiv svoje države time što vide najprlјaviju kampanju protiv sopstvenog naroda na severu Kosova.

"Znam odakle to ide. Znam šta rade pojedine strane zemlјe, kako agenture zahtevaju, zašto im je važno da se razbije sever. Oni sever osećaju kao rak ranu nezavisnom Kosovu i rade sve to preko domaćih političara i medija”, objasnio je on.

Narod je na KiM, prema njegovim rečima, većim delom jedinstven, jer je prošao sito i rešeto:

„Odlično sve razume. Nije naš narod Marko Jakšić i Rada Trajković....".

Vučić je ukazao da Albanci planiraju da ojačaju svoju vladavinu na severu silom.

"Vide da na severu imaju ozbilјan otpor. Po svaku cenu hoće da slome taj otpor i zato koriste srpske političare", konstatovao je on.

Kaže da je mislio da je igrarija kada je Haradinaj najavio da će ga srušiti na ulici u Beogradu, dodajući da ni danas ne vidi direktnu korelaciju, ali da je dobro razumeo, jer je video neke politicare koji dobro žive pod okrilјem Haradinaja.

"Kada sam video sve to I kako pojedine strane agenture kako insistiraju na razaranju severa počeli smo da se štitimo, I branimo, gledamo da ukažemo šta se dešava. Ljudi ne moraju da brinu, neće biti gladni, ali da li mislite da je prijatno da pucaju iz automatskog oružja na kombi kada prevozite hranu?", kazao je on.

Vučić: Opozicija neznalački,neozbilјno i neodgovorno o KiM

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je večeras da ideja opozicije da parlament usvoji deklaraciju o pomirenju Srba i Albanaca pokazuje da oni nemaju pojma o onome šta se dešava na Kosovu i Metohiji.

Na jednom od ranijih snimaka koji su emitovani u emisiji u kojoj je Vučić gostovao, na O2 tv, lider Dveri Boško Obradović rekao je za predsednika da "je najgori pregovarač i da toliko loše vodi pregovore da je diskvalifikovan da se bavi dalјe razgovorima", dok je Dragan Đilas predlagao da se usvoji deklaracija o pomirenju Srba i Albanaca.

"Takav predlog je primer nezrelosti, neodgovornosti, neozbilnosti, alјkavosti, jednog totalnog neprofesioanlizma i na kraju krajeva strašnog nepoznavanja stvarnosti na Kosovu i Metohiji, muka i probema našeg naroda...Da dva parlamenta usvoje deklaraciju i rešili smo probleme...?", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da i kad bi se sutra usvojila takva deklaracija, to ne bi donelo slobodu kretanja, protok roba, niti bi ukinulo takse.

"Ovo je toliko neozbilјno i neodgovorno - da parlament usvoji dekalraciju o pomirenju. I, šta onda? Pomirili smo se? Albanci su se pomirili sa Srbima, a oni to nikada neće učiniti dok Srbija ne prizna nezavisnos..Nikada. Nemojte da lažemo narod u Srbiji", rekao je Vučih.

Predsednik je naveo da su isto tako lagali i 2000. godine kada su govorili da će se pitanje KiM rešiti, a da samo treba da se sruši Slobodan Milošević.

"Sve su to bajke za malu decu", poručio je Vučić.

Komentarišući ocene opozicije da je loš pregovarač i da vodi tajne pregovore, ironično je rekao da su u pravu i da jeste najgori pregovarač, jer je, valјda, u njegovo vreme Kosovo proglasilo nezavisnost, 100 država podržalo tu odluku, a otišla je i Crna Gora.

Govoreći o tvrdnjama opozicije da postoji tajni plan za pregovore, Vučić je upitao da li iko misli da je moguće da on sam kaže sve o čemu može i mora da se razgovara.

"To je nemoguće, onda tu nema pregovora i razgovora", konstatovao je.

U emisiji je reemitovan i snimak dela razgovora s Vukom Jeremićem na N1 o strategiji vlade iz oktobra 2010. godine za pregovore sa Prištinom pod oznakom poverlјivo, čiji sadržaj je bio poznat samo članovima vlade, i na konstataciju da taj dokument nikada nije objavlјen, Jeremić je rekao da ne zna da li je taj dokument ikada objavlјen.

Na to je Vučić primetio da pripadnici ne znaju ni gde je na karti Kosovo, a Jeremić, koji se ni ne seća da li je platforma njegove vlade objavlјena, na KiM je kao glavnog borca za srpska prava aktivirao čoveka koji je osuđen za silovanje srpskih devojčica u Gračanici...

Na konstataciju da je interesantno da je svojevremeno i bivši premijer Zoran Đinđić pokušavao ono što i on sada, Vučić je rekao da su tada okolnosti ipak bile drugačije, jer Kosovo nije bilo nezavisno i nije ga priznalo 100 zemalјa.

"Mislim da je to bilo racionalno i smisleno, za razliku od tih lјudi koji danas ne znaju gde je Kosovo", rekao je Vučić i dodao da će Srbija imati mnogo problema zbog KiM.

Ponovio je da je pitanje KiM jedino što ga muči, jer bi Srbija sve drugo savladala i bila veoma uspešna zemlјa.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike