MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Izložba "Odbrana78" istina o KiM i terorizmu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Izložba "Odbrana78" istina o KiM i terorizmu

054.jul 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je sve građane u Muzej Grada Beograda na izložbu "Odbrana 78" koja, kako je rekao, prikazuje muku, stradanje, epopeju i patnju srpskog naroda i države tokom NATO agresije, ali i herojsku borbu vojnika za slobodu i nezavisnost Srbije koja se ne sme zaboraviti.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Ova savremena postavka koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim govori o NATO agresiji čije su žrtve bili obični građani a među njima i 139 dece. Govori o heroizmu generacije koja je žrtvovala život za nezavisnost Srbije", rekao je Đurić nakon jednočasovnog obilaska postavke čiji je autor Dušan Jovović a koja sadrži više od 250 najimpozantnijih originalnih artefakata "koja bude bolna sećanja".

Izložba o 78 dana pod bombama ima osam celina, a posetioci prolazeći kroz postavku mogu emotivno da prožive sve kroz šta su tada prošli i građani i vojska, kazao je Đurić dodajući da je to izložba koju mora da vidi "svaki čovek predstavnik diplomatskog kora, zvaničnik, ali i turisti kako bi znali šta je istina o KiM i o terorizmu".

"Kada vide uređaje za dalјinsko aktiviranje terorističkih naprava, noževe sa kojima su ubijani srpski civili, stravične slike masakara ... imaće izbalansiranu sliku", rekao je Đurić i dodao da je izložba i način borbe za istinu, ali i da se oda pošta herojima.

Na početku postavke su slike onih koji su tokom NATO agresije podržavali Srbiju, patrijarha Alekseja Drugog, Petera Handkea, grčkog kapetana Marinosa Ricudisa, koji je odbio da učestvuje u napadu... ali i interakvine skulpture onih koji to nisu bili - Medlin Olbrajt, Bila Klinotona, Tonija Blera ... a u nastavku je kakofonija njihovih govora kojima su ubeđivali svet da je bilo potrebno bombardovati jednu nezavisnu zemlјu.

Izložba priča i o graničnim incidentima koji su bili akti agresije, a zbog čega je trebalo da zaseda i SBUN, o avionu agresora srušenom na Ceru, snazi i stradanjima vojnika na karauli Košare, onim na Paštriku...

"Drvo života i smrti", na čijim su granama ekrani sa slikama stradale dece, a pod krošnjom njihove cipelice, igračke simbolično govori o stradanju dece.

Pred posetiocima su i radioaktivna municija (izložena uz posebnu zaštitu) grafinte i kasetne bombe koje su "humanitarci" bacali na gradove, te arsenal najsavremenije opreme koju je OVK dobila od agresorskih zemalјa.

Kao najupečatlјivije segmente izložbe Đurić je naveo priču o generalu Veličkoviću, koji se iako u penziji borio protiv sto puta nadmoćnijeg neprjatelјa, o herojskom otporu naših lјudi na Košrama i Paštirku koji su i pored odnosa jedan prema 20 uspesno branili državnu granicu Srbije, o sedište u kome je poginuo pilot Milenko Pavlović...

Utiske posetilaca dodatno pojačavaju svetlosni efekti, projekcije, mapiranje, zvukovi, nemontirani snimci, fotografije, dokumenti, skulpture, digitalne tehnike.

U "medijskoj sobi" na zidovima su autenticni dokumenti, podaci, fotografije, kao i deo transkripta razgovora izmedu Klintona i Jelјcina u kome predsednik Rusije kaže predsedniku SAD da Srbima iako su tražili neće dati raketni sistem S 300 jer u suprotnom "niko nebu SRJ ne bi mogao da priđe".

Izložbu "Odbrana 78" danas su posetili predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a obilasku izložbe prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i zastupnik načelnika Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane pukovnik Duško Šlјivančanin.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike