MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Na KiM u septembru ili oktobru
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Na KiM u septembru ili oktobru

07.jul 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se sprema da ide na Kosovo i Metohiju u septembru ili oktobru.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Kada ću na Kosovo? U septembru ili oktobru, kad budemo mogli da pokažemo šta smo uradili iz investicionog programa za Kosovo, a do tada ćemo uspevati da snabdevamo lјude, da popunimo rafove i obezbedimo im opstanak na ognjištima", reka je Vučić na konferenciji za novinare posle susreta sa osnovcima sa severa KiM.

Kako je dodao, voleo bi da ta poseta bude u septembru.

"Ali, biće septembar ili oktobar", rekao je on.

Vučić: Za dan,dva biće još bolјe snabdevene prodavnice na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija u narednih dan ili dva uspeti dodatno da snabde robom široke potrošnje prodavnice na KiM.

Kako je rekao, to nije uvek lako i jednostavno, ali veruje da će Srbija obezbediti, ne samo da naši lјudi ne budu gladni i žedni, već da imaju normalan i pristojan život.

"Posebno sam zadovolјan zbog činjenice da smo u prehtodnih nekoliko dana uspeli, a nadam se da ćemo u narednih dan ili dva dodatno uspeti da snebdevo robom široke potrošnje prodavnice širom KiM", istakao je Vučić.

Istakao je da je našem narodu na severu danas za nijansu lakše nego pre četiri dana kada je poslednji put o tome govorio.

„Kao što rekoh, nebo je čudno, svašta sa neba može da padne“, zaklјučio je obraćanje medijima predsednik Vučić.

Vučić: Razmatramo uvođenje kontramera Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se razmatra uvođenje kontramera Prištini zbog otežanog snabdevanja životnim namirnicama na KiM, a biće objavlјene, kaže, nakon razgovora sa predstavnicima srpskog naroda sa KiM.

Vučić je na pitanje da li se razmišlјa o kontramerama koje su ranije bile najavlјene, rekao da se razmišlјa o tome svakoga dana, ali da je preče bilo da se najpre obezbedi roba za Srbe sa severa KiM.

"Za nas je od presudnog značaja bilo da obezbedimo više robe u prodavnicima i nadam se ste mogli da vidite juče i prekjuče više robe nego prethodnih dana. Znači, negde je nešto ''s neba došlo''", naveo je Vučić.

Dodaje da ne želi da stiče političke poene tako što će Srbija žestoko rečima nekog da napada, a time bi se, istovremeno, smanjila šansa za opstanak Srba na KiM.

"Moja je briga narod na KiM", naglasio je predsednik.

Vučić: Boriću se da i jedna mala zemlјa ima pravo na pravdu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da će se boriti za istinu i pravdu uprkos svemu, za to da jedna mala zemlјa ima pravo na pravdu, činjenice, da postavlјa pitanja.

„Mala smo mi zemlјa da bismo po nekima imali pravo na istinu. Mnogi misle da tako male zemlјe nemaju pravo, da moramo da budemo osuđeni na njihovu istinu. Pitam ko je ubio 11 lјudi u „Niš ekspresu"? To pravosudno nije potvrđeno, a svi znaju ko je. Ko čuva i zašto čuva te lјude? U čijim kampovima su ti lјudi obučavani?", istakao je Vučić, odgovarajući na pitanje šta je zaklјučio iz reakcija na pitanja koja je postavio u vezi ubistva Olivera Ivanovića.

Neki „mali Vučić" iz „male Srbije" očigledno ne sme da tako nešto pita, primetio je.

Rekao je da nekima možda nisu važni ti lјudi, ali njemu jesu jer su žrtve Srbi.

„Ko je pobio te lјude? Što niste dozvolili da se pravda izvede do kraja, da zločinačka organizacija koja je to izvela odgovara?", dodao je on ističući da je nekome to bilo potrebno da tako bude da se Srbi ne vrate na ognjsista, da bude najmanja stopa povratka interno raselјenih lica.

Kazao je da ga, pošto razgovara sa predstavnicima i stranih službi, da zna šta rade, ne čudi histerija.

Žalostan je, ističe, zbog pojedinih reakcija iz Beograda onih koji bi najradije da natovare teret nezasluženo svom narodu i državi, samo kako bi se docepali vlasti.

Primetio je, kaže, da je histerija na njegovu konferenciju za štampu bila veća u Beogradu, a za nijansu manje u Prištini.

„Začudio me je stepen histerije i tonalitet, broj decibela koji se čuo od mojih političkih protiovnika u Srbiji. Bili bi užasnuti kada bi čuli da je neko drugi, a ne ''poznati zločinac Aleksandar Vučić'' učestvovao u takvom zločinu kao što je ubistvo Ivanovića. Oni su takvu sliku sebi napravilI“, podvukao je on.

Vučić je, s tim u vezi, ukazao na svakodnevno širenje laži kao što je priča da je njegov brat vlasnik nekog restorana i da otkuplјuje maline.

„Što pričate takve gluposti svakog dana? Nema odgovora na to, iako svi znate da je reč o lažima. Šta vas briga - pustićemo da lažemo i ne sekiramo se mnogo. Međutim tako nešto ne može doveka“, podvukao je on.

Vučić je kazao da se nije namerno javlјao u protekla tri do četri dana da pusti da izgovore sve najgore gadosti, da pričaju šta žele, ali je ponovio da nije dobio odgovor ni na jedno pitanje.

Prema njegovim rečima, albanski tužilac je dao najtačniji odgovor, najprecizije je rekao dokle su stigi.

Tužilac u Prištini je izjavio da nema nijedan dokaz za podizanje optužnice za ubistvo Ivcanovića.

Vučić: Napravili smo taktičku grešku...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenjuje da smo po pitanju izjava iz Prištine o zabrani poseta srpskim zvaničnicima, napravili "taktičku grešku, i kao društvo i kao političari, mada ga inače mnogo više brine odnos Prištine prema našem narodu, nego prema političarima.

"Nisam želeo da se mesam našoj delegaciji u Poznanju. Albanci podižu lestvicu svoje bezobzirnosti i bezobrazluka. Znači da mi treba da budemo srećni pošto nisu sasvim zabranili zvaničnicima Srbije ulaz na KiM, nego kada im padne napamet", primetio je povodom kontradiktornih izjava iz Prištine da su uvedene zabranem, pa da nisu, ili da nisu za sve srpske političare.

Zato, dodaje, nije razumeo eksploziju oduševlјenja u domaćim medijima i kod pojedinih političara, na izjave iz Prištine.

To, ističe, ne bi inače bilo ni prvi, ni poslednji put da Priština krši Briselski sporazum i akta postignuta posle Briselskog sporauzma, a ni najveće kršenje tog dokumenta.

"Ali, nije pitanje da li će zvaničnicima nešto da se zabranjuje, već šta će prema našem narodu da urade. Uvek me više brine odnos prema narodu a ne prema našim zvaničnicima".

Ne možete ni život da zabranite, makar bio jedini i ludi Robin Hud u Evropi - Srbi na severu KiM će imati šta da jedu i piju, poručio je Vučić i zaklјučio da je njegov posao, pre svega, po tom pitanju da brine o srpskom narodu na KiM.

Vučić: Ulagaćemo u sva mesta na KiM gde ima Srba

Značajno će se ulagati u svim mestima na Kosovu i Metohiji gde Srbi žive, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naglasio je da će ulaganja biti sve veća i da će, na primer, obuhvatiti renoviranje Rektorata i četiri fakulteta na KiM.

"Našim investicionim planom od 9,5 milijardi dinara za KiM, što je oko 80 miliona evra, pored otvaranja vodovoda, Sunčane doline, uređenja fasada i drugih brojnih projekata, najviše će biti uloženo u Rektorat i fakultete. Kako bi univerzitetski centar u Kosovskoj Mitrovici mogao ubrzano da napreduje, kao i zdravstveni centri u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, kao i u svim srpskim sredinama", naglasio je predsednik.

Dodaje da je pre nekoliko nedelјa primio decu iz Kosovskog pomoravlјa i sa centralnog Kosova i da treba da primi i decu Sirnićke župe, Štrapca i iz drugih delova širom KiM.

Predsednik ističe da je važno čuvanje zajedničke tradicije i da tome treba da učimo decu i u centralnoj Srbiji, kao i Republici Srpskoj, da gradimo "tu vrstu jedinstvene kulturne, duhovne budućnosti".

"Pritom, ne dirajući suverenitet i integritet drugih država. Niko ne može da zabrani da ostvarujemo bliskost naseg naroda i pravo na isti jezik i pismo".

Zahvalio je Miloradu Arlovu, predsedniku Odbora RS za pomoć deci na KiM, zato što je samo ove godine organizovao posetu za 1.200 dece sa KiM koji su videli 19 gradova u Republici Srpskoj.

Vučić:Nervoza Prištine sve veća, nikog nećemo isporučivati

Nikog mi nećemo Prištini da isporučujemo, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dodao da je nervoza Prištine sve veća, osvrćući se tako na izjavu penzionisanog srpskog generala Momira Stojanovića, inače jednog od njegovih kritičara, da mu je sa relevantnog mesta sugerisano da ne napušta Srbiju, a zbog optužnice iz Prištine.

"Očigledno je da je nervoza u Prištini sve veća i sve teža i, kada govorimo o toj nervozi, ona će da se očituje ili će biti sve očiglednija upravo u tom segmentu, u optužbama na račun srpskih oficira, vojnika, ne bi li neke nove generacije uplašili da nikada ne štite slobodu svog naroda, ali i s druge strane da bi dokazali ispravnost svog tzv. vojno-političkog delovanja", rekao je Vučić posle susreta sa osnovcima sa severa KiM.

Poručio je da država nikada nikoga Prištini neće isporučivati.

"Neko će da kaže - isporučite Momira Stojanovića, on svaki dan sve najgore o tebi govori. Država ne može time i na takav način da se igra, nikoga neće njima da isporučujemo, ali da li će neke zemlјe da postupaju po nalozima Prištine? Skoro sam siguran da hoće. Bez obzira što oni nemaju pravo na Interpolove poternice, neke zapadne zemlјe će na osnovu bilateralnih sporazuma sa Prištinom sasvim izvesno pokušavati da hapse neke od naših oficira", rekao je on.

Prokomentarisao je i situaciju u vezi sa generalima Pavkovićem i Lazarevićem.

"Najsmešnije mi je to sa Pavkovićem i Lazarevićem i još nekim drugim koje pominju. Osnovno pravilo - ne dva puta u istoj stvari. Ali, ovde na Balkanu je sve moguće...", kaže on.

Dodaje da su oni nekom ''omnibus'' formulom osuđeni u Hagu - za sve što je bilo kome moglo da se stavi na teret, njima je sve zajedno stavlјeno na teret.

"I kada ste tom tzv. omnibus formulom obuhvaćeni ne možete da nađete novi zločin za koji ćete da ih teretite čak i da tražite. Jasno je da je tu reč samo o političkom pritisku. Da kažete da je Ljubiša Diković zločinac? Ne mogu da kažem da smo se u svemu saglašavali ali on je častan čovek, oficir, dobar srpski vojnik", ističe Vučić.

Ironično je rekao da je Haradinaj je bio "divan borac za lјduska prava" i Hašim Tači takođe, ali je zato Diković "zločinac".

"Dovolјno je da pogledate njihove biografije i biće vam sve jasno", zaklјučio je on.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike