MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić: Takse Prištine utiču na trgovinu u celom regionu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić: Takse Prištine utiču na trgovinu u celom regionu

09.jul 2019. Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić upozorila je da takse koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije i BiH imaju dalekosežne posledice po ukupnu trgovinu regiona, da je ovo prva godina u kojoj je zabeležen pad trgovinske razmene u poslednjih sedam godina, i dodala da je Srbija, uprkos svim provokacijama Prištine ostala uporna i posvećena regionalnoj saradnji i svim regionalnim procesima saradnje.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

Brnabić je, danas novinarima, nakon Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) na Jahorini, prenela i svoje žalјenje što je 2019.godina prva u poslednjih sedam godina kada beležimo pad u međusobnoj trgovini.

„Imali smo od 2012.stalni rast, posebno od kada je uspostavlјen Berlinski proces 2014. Iz godine u godinu rast je bio preko milijardu evra u međusobnoj trgovini. Na žalost 2019. je prva godina u kojoj imamo pad te trgovinske razmene, zbog takse koje su dovele i do međusovnog sve većeg nepoverenja u okviru regiona, tako da su posledice i veće od toga“, objasnila je ona.

Izrazila je žalјenje što privremene institucije Prištine nisu bile prisutne na Samitu PSJIE, ističući da je dijalog jedino što imamo i jedina stvar na kojoj treba da insistiramo.

Kaže da se nada da će predsedavanje Prištine PSJIE biti uspešnije od njihovog predsedavanja CEFTA.

„Upravo kada su predsedavali CEFTA uveli su takse od 100 odsto što je direktno kršenje tog sporazuma. U trenutku kada imamo suspendovan CEFTA sporazum Srbija je u potpunosti posvećena dalјem unapređenju saradnje bez uvođenja kontramera“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da će Srbija nastaviti da radi pre svega na bilateralnim ugovorima, kao što je nedavno postignuti sporazum sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom o „jednom prelazu“ između dve zemlјe.

Dogovoreno je, dodala je, bilateralno priznanje ovlašćenja ekonomskih operatera, što će omogućiti da trgovina između Srbije i Severne Makedonije bude mnogo lakša, kao i da se ne čeka toliko na graničnim prelazima i carinama.

„Ići ćemo i na elektronsko automatsko priznavanje svih carinskih dokumenata. Nakon toga planiramo da to učininom i sa drugim ekonomijama u regionu“, najavila je Brnabić.

Upitana da li će Srbija učestvovati na sastancima PSJIE kojim će predsedavati Priština, Brnabić je podsetila da je Srbija uprkos svim provokacijama ostala uporna i posvećena regionalnoj saradnji.

Podsetila je da je Srbija učestvovala i na poslednjem sastanku u okviru CEFTA u Albaniji, koji je prekinut kada je predstavnik Prištine flašom gađao predstavnika Srbije.

„Ovde ne govorimo o političkim sastancima, ni temama, već o slobodnoj trgovini, ekonomskoj saradnji, i ako imate takvo ponašanje kada govorite o slobodnoj trgovini i ekonomskoj saradnji nadam se da neće takvi biti i ostali regionalni procesi kojima predsedava Priština“, ukazala je ona.

Rekla je da je Srbija učestvovala i na sastanku regionalne Kancelarije za saradnju mladih, a da je jedini trenutak kada nije je bio onak kada je Priština predsedavala i prenebregla da oni nisu Republika Kosovo, i kada su pokušali da tu inicijativu iskoriste da bi provocirali Srbiju i sve ostale učesnike u regionu koji ne priznaju takozvanu Republiku Kosovo.

„Tada su oštro reagovali i Francuska i Nemačka, i zahvalјujem im se na tome. Već na sledećem sastanku u Prištini naši predstavnci su ponovo učestvovali“, dodala je ona.

Istakla je da dok se god budemo držali regionalnih sporazuma i formata koji su dogovoreni neće biti nikakvih problema.

„Srbija želi da učestvuje u regionalnim inicijativama i nastaviće da ne odgovara na provokacije, jer bez stabilno i bolјe povezanog regiona nema ni stabilne, ni ekonomski napredne Srbije. Što pre svi ostali to razumeju kao i poltički lideri u Prištini, to bolјe za sve naše građane“, zaklјučila je ona.

Brnabić: O kojoj realnosti priča Meta?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je danas apelovala na predsednika Albanije Ilјira Metu da se regionalne inicijative, kao što je Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE), ne koriste za političke pamflete, već za pragmatične razgovore o tome kako saradnja može da doprinese kvalitetu života naših građana.

„Možda je to za neke realnost, ali za nas nije, za PSJIE nije, za UN nije, i za preko 50 odsto stanovnika planete to nije realnost. Ne znam o kojoj realnosti on priča", rekla je Brnabić u izjavi novinarima posle današnjeg Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, gde je Meta pozvao učesnike i BiH da prihvate realnost postojanja Kosova kao države.

Istakla je da da njena reakcija na izlaganje predsednika Mete nikako nije bila oštra, već iskrena:

"Čini mi se da nema potrebe na regionalnim skupovima da bilo ko daje političke izjave i pamflete. Zna se tačno u kom formatu ko nastupa na ovakvim skupovima. To je dogovoreno mnogo ranije, ne ove godine, nisam ja to dogovorila, već sam to nasledila kao svi oni“, podvukla je Brnabić .

Ukazala je da, ako neko drži govor i u njemu pomene u više navrata takozvanu Republiku Kosovo kao realnost, da moramo da je priznamo, onda nije ni mesto, ni vreme za tako nešto.

To je, kako je podsetila, u suprotnosti sa formatom PSJIE, koji ne priznaje i ne poznaje Republiku Kosovo, a u suprotnosti je i sa zvaničnim stavom domaćina BiH, kao i sa mnogim drugim učesnicima za stolom, koji su došli da razgovaraju o saradnji a ne radi međusobnih provokacija.

Kaže da je njena molba i poruka bila da se razgovara pragmatično o tome šta saradnja može doneti kvalitetu života gađana, a da, ako se okuplјanja na ovakvim skupovima koriste za političke porukea koje mogu da donesu popularnost u svojoj zemlјi, nema ni potrebe za viđanja.

„Ovde smo da bi razgovarali o saradnji. To nam je donelo mnogo dobroga za naše građane, region, politiku, ekonomiju i društvo. Ajde da nastavimo tim putem, da ne koristimo ovo za političke pamflete“, zaklјučila je predsednica Vlade Srbije.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike