MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dan opštine Zvečan, Đurić: Uvek bili stub srpstva na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dan opštine Zvečan, Đurić: Uvek bili stub srpstva na KiM

12.jul 2019. Izvor: Tanjug

Povodom 28 godina od osnivanja opštine Zvečan, danas je u novootvorenom hotelu “Rajska banja” u Banjskoj, održana svečana sednica, kojoj je prisustvovao i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je poručio da je Zvečan i pre nego što je formalno osnovan kao posebna jedinica lokalne samouprave uvek bio stub srpstva na Kosovu i Metohiji.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je obraćajući se na svečanoj sednici istakao da uvek kada je bilo teško, žitelјi Zvečana su bili prvi ili među prvima, kao i kada je trebalo da se brani srpski identitet i fizički opstanak na KiM.

“Srbija vraća svoj dug Zvečanu i Zvečancima podržavajući razvoj ove opštine, podržavajući turistički, privredni, infrastrukturni oporavak kraja koji je decenijama trpeo pod različitim političkim izazovima”, rekao je Đurić.

Naveo je da država i crkva zajedno rade i radili su na realizaciji projekata kao što je banja u Banjskoj, a zajedno sa eparhijom Raško - prizrenskom i opštinom Zvečan, država Srbija uspela je da dođe do otvaranja lepog, savremenog i po svim standardima izgrađenog banjsko - lečilišnog centra.

Preneo je pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i njegovu poruku da će Vlada Srbije i država nastaviti da ulažu u razvoj tog kraja.

“To će biti naš najsnažniji, najjači odgovor na sve pritiske sa kojima se suočavamo, na sve nedaće”, istakao je.

Prema njegovim rečima, ni godine koje su pred nama neće biti lake, ali zadatak države je da radeći ovakve stvari osigura ostanak i opstanak srpskog naroda na KiM.

“Naš narod će ovde ostati i opstati ukoliko bude ekonomske perspektive, stalnih i snažnih signala da će se ovaj kraj razvijati, a zahvalјujući planu predsednika u svakom srpskom selu i varošici jedan ili više od 300 projekata biće realizovan”, kazao je direktor vladine Kancelarije.

Đurić je ukazao da se svet menja brže nego ikada do sada, kao i okolnosti i dodao da su oni koji su mislili da vreme radi za njih pogrešili u toj proceni.

Dodao je da će vreme raditi za Srbiju i srpski narod samo ukoliko bude što više projekata poput Rajske banje.

Poručio je da će drzava Srbija nastaviti da podržava srpski narod na KiM, a predstavnike Srba iz južne pokrajine pozvao je da prenesu narodu u svakom kraju gde žive na Kosmetu da nema odustajanja i dizanja ruku od bilo čega.

“Borićemo se za svaki naš dom, svako naše ognjište na Kosovu i Metohiji da se ne ugasi, za svaku našu školu, za svaku našu bolnicu i uz Božiju pomoć da dočekamo mnogo, mnogo bolјa vremena”, kazao je Đurić.

Predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević naveo je da je na današnji dan, koji je ujedno i crkveni praznik Petrovdan, pre 28 godina, formirana opština Zvečan kao posebna jedinica lokalne samouprave.

Todosijević je kazao da su se talasi istorije prelamali na ovim prostorima tokom svih proteklih teških godina, koje su srpski narod samo ojačale da onda kada je bilo najpotrebnije sačuvaju svoj dom.

“U takvim, nimalo lakim okolnostima i sa brojnim pritiscima, opština Zvečan uspela je da tokom svih prethodnih godina bude druga kuća i drugi dom za sve svoje građane, kojima smo u skladu sa našim mogućnosti rešavali brojne životne probleme”, kazao je Todosijević.

Opština Zvečan je posebnu pažnju prethodnih godina posvetila realizaciji brojnih infrastrukturnih projekata, rekao je Todosijević i naveo da su asfaltirani regionalni, seoski putevi, izgrađeni su objekti različitih namena, stambeni objekti za kategoriju socijalno ugroženog stanovništva.

“Ali, uvek smo vodili računa i o mladim bračnim parovima koji tek treba da grade svoju budućnost i budućnost svoje dece”, kazao je Todosijević.

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković naveo je da se u opštinu Zvečan dosta ulagalo u proteklih nekoliko godina.

Kako je naveo izgrađen je Vodovod, lokalna kanalizaciona mreža, sređen uži centar grada, zbrinuto je preko 74 porodice, a u toku je završetak radova na regionalnoj deponiji, kao i početak radova na izgradnji omladinskog centra.

Janković je naveo da im je cilј da zaposle još novih radnika u narednom periodu, kao i da je sve do sada urađeno samo mali deo onoga što planiraju u budućnosti.

“Iza nas je težak period, ali pred nama je verovatno još teži. Svaki novi dan predstavlјa novu borbu za nas na KiM. Danas je još jedan dan opštine Zvečan, što znači da smo se izborili za još jednu godinu opstanka. Svaka nova proslava dana predstavlјaće još jednu novu godinu borbe i našeg opstanka”, kazao je Janković.

Svečana sednica je počela izvođenjem himne “Bože pravde”, a prisustvovali su i predstavnici drugih srpskih sredina na KiM, politički predstavnici Srba iz južne pokrajine, kao i predstavnici opština iz centralne Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, građani.

Opština Zvečan dodelila je i priznanja za pomoć u razvoju u vidu plaketa Opštini Stara Pazova i Nacionalnoj službi za zapošlјavanje filijali Kosovska Mitrovica.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike