MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nema razloga za radost i euforiju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nema razloga za radost i euforiju

20.jul 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, povodom ostavke Ramuša Haradinaja, da na to Srbija mora da odreaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

„Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovolјenje pravde, naših lјudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zato razumemo radost, al i neku vrstu zadovolјstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine", rekao je on na konferenciji za štampu.

Vučić je kazao da nema razloga za radost i euforiju, ne što pozitivno mislimo o Haradinaju, već zbog posledica koje dolaze posle tog čina, pre svega kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji.

Kako je rekao tu su važne stvari, položaj Srba na KiM, njihov svakodnevni život biće još teži nego danas, pošto dolazi do dodatane homogenizacije Albanca i dalјe ektremizacije njihovih stavova, ali i još snažnije mržnje prema srpskom narodu i državi, koje doživlјavaju kao jedinog krivca za sve njihove nedaće za ono što se dešava Haradinaju.

Srbija će, ističe Vučić, još više posvetiti pažnju opstanku i životu i bezbednosti srpskog naroda na KiM.

Predsednik Srbije poručuje i da naš narod na KiM može da računa na svoju državu i svoju Srbiju.

Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, navodi Vučić i ističe da je to činjenica, a ne farsa kao za neke u međunarodnoj zajednici.

Takođe, politička situacija ide u smeru dalјeg odlaganja dijaloga Beograda i Prištine, naglasio je Vučić.

Kako kaže, ostavka Haradinaja je politički trik tako da on može da dobije još veću popularnost, da pregazi svoje političke protivnike i da d ovede do još ektremnijih staovova.

"Tako da Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstveno i celovito Kosova, a da su ostali nedostojni tog vođe koji ih vodi u svetlu budućnsot".

Vučić kaže da postoji i dalјe ćutanje međunarodne zajednice o zločinima nad Srbima i drugima na KiM.

"I danas međunarodna zajednica ćuti o tim zločinima i više govore o mogućim implikacijama''.

Vučić dodaje da se posle ostavke Haradinaja mogla da čuje plejada albanskih lidera, poput Ilјira Mete i drugih, koji su se izređali i pričali o Haradinaju kao o fantasticcnom junaku.

Vučić: Haradinaj se vraća kao heroj, raste pritisak na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelјe otići u Hag, ali da će biti odmah puštem, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnošću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

„Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelјe otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog živlјa na KiM. Nјegova popularnost će se udvsotručiti“, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu.

Rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara. „Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedlјivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru.

Za to vreme je jasno da će glavni cilј biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom“, uveren je Vučić.

Ukazao je da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse, koje su stvorili užasnu situaciju u našim odnosima. „Nјihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš izađe još snažniji. Tu za Srbe nema mesta, a ni za dijalog“, podvukao je on.

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu.

„Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene“, naglasio je on.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlјe.

„Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njhovi reći da šalјu njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije“, ukazao je on.

Vučić je rekao da je to kao što čini sudija u košarci, kada se igra derbi, kada neko povede sa 10-20 koševa, počne da svira više u korist onog ko gubi. „Oni će uvek na svakom mestu, a kada se čini da se klatno, iako bi moglo biti klatno pravde, gurati i vraćati unazad“, uveren je on.

Vučić: Ostavka Haradinaja je politički trik

Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik kojim on želi da dobije veću popularnost na KiM, ocenio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To će, kako je rekao, dovesti do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosmet, jer Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstvevno i celovito Kosovo, a svi ostali, kaže, ostaju nedostojni velikog vođe koji ih vodi u sveltu budućnost.

Vučić je istakao da postoji neskriveno ćutanje međunarodne zajednice o zločinima na Srbija, i delom Albanaca i drugih nealbanaca, pre svega Roma.

"A, mogli ste da vidite plejadu albanskih političara iz Albanije, koji su se izređali govoreći o Hardinaju kao o velikom fantastičnom junaku i koji su okrivlјavali sve druge za to što se dogodilo", primetio je Vučić.

De fakto, politička situacija u Prištini i Tirani će krenuti dalјem približavanju i ujedinjavanju i nastavku tragične priče po sve nas, o Velikoj Albaniji.

Vučić: Položaj Srba biće još teži

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da posle ostavke Ramuša Haradinaja suštinski i de fakto politička situacija u Prištini i Tirani stremiće dalјem približavanju i ujedinjavanju i nastavku tragične priče po sve nas o "velikoj Albaniji".

Vučić je u obraćanju javnosti pozvao da Srbija reguje smireno i odmereno iako će, kako je upozorio , položaj Srba na KiM biti jos teži nego do danas.

On je istakao da će doći do dodatne homogenizacije Alabanaca, ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije neskrivene mržnje prema srpskom narodu u srpskoj državi koju doživlјavaju kao jedinog krivca.

"Srbija će posvetiti još veću pažnju opstanku životu i bezbednosti srpskog naroda na KiM, nšs narod može da računa na Srbiju" poručio je Vučić.

On je istakao da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, i to je činjenica i suština svega.

"Plasimo se da politički razvoj događaja ide u smeru za dalјim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine'', rekao je Vučić.

On je ocenio da je ostavka Haradinaja politički trik, da bi on dobio još veću popularnost i pregazio političke protivnike sto će dovesti do jos većeg eskretmizma, a on postane junak koji se bori za Kosovo, a svi drugi nedostojni velikog vođe.

Vučić je ukazao da međuanrodna zajednica ćuti o svemu tome, dok kako je kazao, plejada albanskih lidera iz Albanije su se se izređali govoreći o Haradinaju kao velikom junaku.

Vučić: Pritisci će jačati, tražiće priznavanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se narednih dva tri meseca očekuje jačanje pritisaka na Srbiju iz svih aspekata, posebno tokom septembra meseca i da će pritisci ići u pravcu da prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da će Srbija insistirati na ukidanju taksi, a da će već u avgustu raditi na ekonomskom ujedinjenju balkanskih zemalјa.

"To je jedina šansa da ekonomski napredujemo i time štitimo svoje interese", poručio je Vučić.

Najavio je da će razgovarati sa više lidera o ujedinjenju balkanskog prostora u ekonomskom smislu, i da mnoge balkanske zemlјe to razumeju.

"Znam da su Svetozar Marković i kralј Aleksandar stradali zalažući se za ideju balkanskih naroda i tražili približavanje balkanskih naroda, ja ne vidim drugi izlaz iz teških sukoba poslednjih decenija", istakao je Vučić.

On je ukazao da probleme moramo da rešavamo sami i da niko drugi to neće moći, kao i da mi hoćemo da razgovaramo sa Albancima.

Sve velike sile, kako je ukazao, učestvvoaće bez razlike u skladu sa svojim interesima.

"Ovde imamo mi interes na Balkanu", rekao je Vučić navodeći da oni zbog njihovih unutrašnjih problema kazu da ne mozemo u EU.

Samo ekonomsko jači možemo da postavlјamo svoje zahteve i tražimo put ka EU.

"Srbija se ponosi činjenicom da je suverena, mi hoćemo saradnju sa velikim silama, ali nećemo tutora, hoćemo da imamo svoj stav zasnovan na interesima Srbije, a ne stav stranih ambasada", istakao je predsednik.

On je dodao i da naš posao nije da zastupamo interese velikih sila, vec naseg naroda i za ocuvanje mira i stabilnosti.

Napomenuo je da Bramerc više ne kritikuje Albance, ali kritikuje srpske vlasti zbog visokih oficira vojske, zbog progona 800 000 Albanaca.

"Jesi li ti brojao Bramerc, svi se vratiše samo je Srba za 150 000 manje, o tome ne govorite", rekao je Vučić.

To su stvari sa kojima ćemo da se suočavamo, rekao je on i naveo da će Srbija da prati situaciju u Prištini i neće se mešati u njihovu internu političku scenu.

"Pomagaćemo svom narodu, da on bude siguran i bezbedan", poručio je Vučić.

Vučić: Priština i Tirana stremiće još više Velikoj Albaniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će posle ostavke Ramuša Haradinaja suštinski i de fakto politička situacija u Prišitini i Tirani stremiti dalјem priblizyavanju i ujedinjavanju i nastavku tragične priče po sve nas o "velikoj Albaniji".

Vučić je u obraćanju javnosti pozvao da Srbija reguje smireno i odmereno, iako će, kako je upozorio , polozaj Srba na KiM biti jos tezi nego do danas.

On je istakao da će doći do dodatne homogenizacije Alabanaca, ekstremizacije njihovih statvova i jos snaznije neskrivene mrznje prema srpskom narodu u srpskoj državi koju dozivlјavaju kao jedinog krivca.

"Srbija će posvetiti još veću paznju opstanku, zivotu i bezbednosti srpskog naroda na KIM. Naš narod moze da racuna na Srbiju" poručio je Vučić.

On je istakao da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvazniji za očuvanje mira i stabilnosti, i to je, kaže, cinjenica i sustina svega.

"Plašimo se da politički razvoj događaja ide u smeru za dalјim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine'', rekao je Vučić.

On je ocenio da je ostavka Haradinaja politički trik, da bi on dobio još veću popularnost i pregazio političke protivnike sto će dovesti do jos većeg eskretmizma, a on postane junak koji se bori za Kosovo, a svi drugi nedostojni velikog vođe.

Vučić je ukazao da međunarodna zajednica ćuti o svemu tome, dok kako je kazao, plejada albanskih lidera iz Albanije su se se izređali govoreći o Haradinaju kao velikom junaku.

Jesu li čestitali gen.Lazareviću dobrovolјan odlazak u Hag

Jeste li čestitali i generalu Vladimiru Lazareviću, ili Vojislavu Šešelјu, kada su dobrovolјno otišli u Hag - pitanje je kojim je predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao reakciju Stejt departmenta na ostavku Ramuša Haradinaja i čestitku zbog toga što je, kako je navedno, odmah rekao da će se odazvati pozivu suda.

"Jeste li? Niste. Zato što - imamo lјubimce koje ćemo malo da pomazimo po glavi kad nekog ubijaju i kolјu, i reći ćemo da su dobri kad se odazovu pozivu, a za druge neće postojati isti aršini", konstatovao je predsednik Srbije.

On je podsetio da je generalu Ljubiši Dikoviću, kao načelniku Generalštaba Vojske Srbije, bio zabranjen ulazak u SAD, a da ne postoji nikakva optužnicaprotiv njega, osim, kaže, pisanja pojedinih nedelјnika u Srbiji, koji su pod kontrolom Miškovića i Đilasa, koji su vodili hajku.

Vučić je dodao da je on sam tada doneo odluku da nijedan oficir ne ide u SAD, jer je smatrao da nemaju pravo da zabranjuju ulazak načelnika Generalštaba srpske armije, a da pozivaju druge.

"Znači - ti kada nisi poslušan i kad nam se ne sviđaš i kad nešto sumnjamo - za nas nisi dobar, ali zato drugi mogu", konstatovao je on.

"A, kako onda u ovom slučaju? Za ovog čoveka (Haradinaja) se sumnja već 20 godina... Koliko je svedoka pobijeno, a dobrodošao je u svakom trenutku", napomenio je predsednik Srbije.

Što je general Lazarević različit, a otišao je u Hag odmah, ili Šešelј, kojeg su vratili, misleći da će ovde izazvati sukobe na ulicama.

"I, pričate mi o principima", upitao je Vučić.

On je poručio da za razliku od drugih političara ne misli da na vlasti treba da ga drži ambasada ili vlada nečije zemlјe.

"Ja sam mali i sigurno je, i izvesno, da će da me slome. Slomili su i jače od mene, kroz istoriju. Ali, pre toga, bar ću da čuvam obraz Srbije i neću da lažem ni sebe, ni svoj narod. A, oni svi zajedno neka rade svoj posao. Neka mu čestitaju za sedam dana kad se vrati iz Haga", rekao je Vučić.

Američki Stejt department pozdravio je danas odluku Ramuša Haradinaja da sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu.

"Sjedinjene Države čestitaju mu na tome što je odlučio da se odazove pozivu Specijalnog suda za Kosovo", navodi se u kratkom saopštenju Stejt departmenta za Glas Amerike.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike