MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: U Prištini zavladao politički sukob među Albancima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: U Prištini zavladao politički sukob među Albancima

21.jul 2019. Izvor: Tanjug

U Prištini je nakon ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja zavladao politički sukob među predstavnicima Albanaca, tamo se odvija rat "svih protiv svih" koji se bore za poziciju lidera u novoj vladi, ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Gostujući na Tv Pink, Đurić kaže da ga ostavka Haradinaja nije iznenadila, već da je to novi "politički momenat" koji dolazi iz Prištine i zbog kojeg će pritisak na Srbe sa KiM biti u porastu.

"Glavna retorika lidera Albanaca zbog odluke Veća suda u Hagu da ga optuži za ratne zločini bila je da su Srbi za sve krivi, i na direktan i na indirektan način, a te njihove izjave stvaraju još veći pritisak na Srbe koji žive na KiM", rekao je Đurić.

Haradinaj se nakon ostavke, ocenjuje Đurić, predstavio kao heroj koji se, kaže, suprotstavlјa Srbiji i koji je zbog toga žrtva.

"U prištinskim medijima i u drugim saopštenjima nema pominjanja sadržaja o hororu koji su preživeli Srbi i drugi nealbanski narodi od strane terorističke takozvane Oslobodilačke vojske Kosova", naveo je Đurić.

Ukazao je da smo još juče, zbog tih dešavanja, videli reakciju Prištine, a to je hapšenje Srbina Gorana Stanišića koji živi u Mladenovcu već 20 godina i koji jednom mesečno ide u zavičaj.

"Na Jarinju su ga albanski policajci pokupili, zbog navodnih optužbi da je činio ratne zločine i da je bio rezervista", naveo je Đurić i dodao da će se tendencija hapšenja Srba verovatno biti nastavlјena.

Đurić je ukazao na to da niko iz međunarodne zajednice nije čestitao kada se na primer, general Vladimir Lazarević prijavio za odlazak u Hag, a koji je za razliku od Haradinaja, ističe, branio Srbiju od agresije.

Direktor kancelarije za KiM kaže da je ostavka Haradinaja ozbilјan politički scenario i da je poprilično jasno da će nakon "cele ove predstave" deo međunarodne zajednice doći u Beograd da vrše pritisak i da traže, direktno ili indirektno, da priznamo tzv.nezavisno Kosovo.

"Sasvim je za očekivati da će ovo biti iskorišćeno, kao u aikidou, za prebacivanje pritiska na srpsku stranu", kaže Đurić.

Govoreći o sudu pred kojim treba da se pojavi Haradinaj i drugi pripadnici OVK, Đurić je objasnio da je reč o sudu koji je zapravo samo privremeno izmešten sa teritorije KiM, ali da je to u suštini sud Kosova.

Podsetio je, u smislu funkcionisanja pravosuđa na KiM, da je na teritoriji južne srpske pokrajine prištinsko pravosuđe, kaže, otelo 80 hilјada nepokretnosti Srbima.

Uprkos situaciji koja vlada na Kosovu, kaže, Beograd će nastaviti da pomaže našem narodu na KiM i podsetio na investicioni plan koji čini 149 projekata.

U pitanju je kaže, obnova desetina škola, izgradnja bolnica, fabrike baterija, obnova verskih objekata, podrška za zemlјoradnike, izgradnja stadiona i drugo.

"To je više od materijelne investicije, to je signal za budućnost ostanka Srba na KiM", istakao je Đurić.

Đurić dodaje i da kako vreme prolazi, mnogi u međunarodnoj zajednici, kaže, preispituju svoju poziciju po pitanju KiM.

Srbija je uspela, podseća, da obezedi 13 povlačenja priznanja nezavisnosti i napominje da je to je rezultat kolektivnog zalaganja predstavnika države.

U periodu kada su, kaže, Dragan Đilas i Vuk Jeremić bili na vlasti, traženo je da se međunarodni sud izjasni o delu naše teritorije i to sa, kako je rekao, tadašnjim sudijama koje su iz zemalјa koje su priznale nezavnisnost Kosova.

Nakon toga, dodaje, sa terena rasprave u Ujedinjenim nacijama, slučaj Kosova je prebačen na Evropsku uniju.

S druge strane, kaže, od 2012. godine Srbija je ostvarila rezultate kao što je sprečavanje članstva Kosova u devet međuanrodnih organizacija.

Đurić kaže i da su u Prištini sa nervozom primili vest o tome da je sa Francuskom tokom nedavne posete predsednika te zemlјe Emanuela Makrona Beogradu, dogovorena kupovina naoružanja za našu zemlјu.

Važno je, poručuje Đurić, da se zločini koji su počinjeni na KiM ne zaborave, a užasnut je, kaže, što postoje i oni sa srpske strane koji žele da oslabe poziciju Srbije.

U tom smislu, kaže, u narednim nedelјama mogu se očekivati pokušaji da se Srbi na KiM podele.

Siguran je, zaklјučuje, da je ostavka Haradinaja, manevar Prištine da bi se ojačala njihova pregovaračka pozicija i da bi se predstavili kao žrtva.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike