MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Pokušaj veštačkog izjednačavanja Beograda i Prištine
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Pokušaj veštačkog izjednačavanja Beograda i Prištine

15.avgust 2019. Izvor: RTS

Saopštenje Kvinte u kojem se Priština poziva da ukine takse, a Beograd da prestane da traži povlačenje priznanja Kosova, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ne vidi kao iznenađujuće. Srbija će spolјnu i unutrašnju politiku voditi isklјučivo u svom interesu, poručio je za RTS Đurić.

Marko Đurić

Foto: RTS

Marko Đurić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da bi iznenađenje bilo da je Kvinta, devet meseci nakon uvođenja taksi, rekla Prištini da će da upotrebi mehanizme Cefta i SSP, da bi izvršila pritisak.

Kaže da je na delu pokušaj veštačkog izjednačavanja zato što Priština krši međunarodno pravo, Cefta sporazum i SSP kao i sve norme vezane za protok robe, lјudi i kapitala, a Beograd se poziva da prestane da brani da Priština bude član u međunarodnim organizacijama koje su rezervisane za suverene i nezavisne države.

"Naše je da ukažemo na to, da ne ćutimo, ne može biti veštačke uranilovke, i da nastavimo da razgovaramo", istakao je Marko Đurić.

Druga stvar koju prepoznaje kao problematičnu je to što je iz saopštenja jasno kako Kvinta vidi cilј budućeg dijaloga, a to je priznanje Kosova i Metohije na celoj teritoriji.

Navodi da je situacija ozbilјna i teška i da je predsednik Srbije bio u pravu kada je rekao da nas očekuje teških sedam ili osam meseci.

Đurić kaže da se obično vidi odnos u kojem je deo međunarodne zajednice nekome majka a nekome maćeha, i da se zbog unutrašnjih problema u Prištini vrši dodatni pritisak na srpsku stranu.

"Nismo mi podneli zahtev protiv Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, nego su oni to tražili mimo bilo kog sporazuma", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Navodi da je za Srbe posebno osetlјivo pitanje članstvo u Unesku jer su na delu pokušaji otimanja kulturne baštine koji se više i ne kriju.

Podsetio je na nedavne izjave Envera Hodžaja koji je rekao da sve crkve i manastiri na KiM predstavlјaju kosovsku baštinu i imovinu kosovskog naroda.

Politika u srpskom interesu

Marko Đurić je poručio da Beograd ima ozbilјan i racionalan odnos prema svima ali da niko ne treba da očekuje da Srbija svoju spolјnu i unutrašnju politiku vodi na bilo koji način osim u svom interesu.

Govoreći o sastanku sa novim ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom Harčenkom, Đurić je istakao da Srbija i Rusija imaju vekovne bratske i prijatelјske odnose.

Takođe, ukazao je i da je predsednik Vučić dobio najviše rusko državno odlikovanje što dokazuje da odnose dve zemlјe karakteriše visok stepen poverenja.

Rusija se trudi da podrži stavove Srbije o KiM, dodao je Đurić i naveo da je zahvalio ruskom ambasadoru na tome.

"Trudio sam se da ga upoznam sa situacijom na terenu, kako žive Srbi, koji su izazovi i šta dodatno može da se uradi da se položaj Srba olakša", naveo je Đurić.

Đurić kaže da uprkos unutrašnjim neslaganjima, u Prištini postoji saglasnost da se nastavi pritisak na Srbe i da se tamo takmiče ko će da zauzme tvrđi stav po tom pitanju.

"Naše je da čuvamo srpsko jedinstvo na KiM i da sve pozicije u deset opština sa srpskom većinom zadržimo kroz Srpsku listu. Da ne dozvolimo podele jer je jasno da će biti pritisaka i po tom pitanju", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Poručuje da mogu da posotoje političke razlike u drugim delovima zemlјe ali da na KiM Srbi moraju da budu monolitni i jedinstveni, složni u nastupu prema Albancima.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike