MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić za RTS: Ako za pedalј pomerimo stav SAD, napravili smo malo čudo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić za RTS: Ako za pedalј pomerimo stav SAD, napravili smo malo čudo

21.avgust 2019. Izvor: RTS

Tokom razgovora sa američkim zvaničnicima bilo mi je važno da iznesem stavove Srbije, kaže za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rekao sam da ne dolazi u obzir mogućnost da Albanci dobiju sve, a da Srbi ne dobiju ništa, poručio je predsednik Srbije. Moguće je da u decembru budu ukinute prištinske takse uz snažan pritisak SAD, procenjuje Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: RTS

Aleksandar Vučić je rekao da je bilo važno da iznese stavove Srbije, jer "ako i za pedalј pomerimo stav Ameriike prema srbiji, napravili smo malo čudo".

"Ja da prodajem maglu i da govorim da će Amerika odustati od nezavisnosti Kosova, niti sam neozbilјan, niti neodgovoran, niti ću da dajem lažna obećanja građanima", poručio je Vučić.

Na pitanje kako bi trebalo razumeti saopštenje Stejt departmenta u kome se ohrabruje evropski put Srbije, ali i da je neophodno obnoviti dijalog s Kosovom koji vodi međusobnom priznanju, Vučić je rekao kako vidi da su mnogi koji su u našoj zemlјi učestvovali u stvaranju uslova za donošenje odluke o nezavisnom Kosovu i u samoj Prištini i međunarodnoj zajednici u tome pronašli nekakvu veliku novost.

"To nije potpuno novi stav SAD. Oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova. Amerika je velika sila koja tu odluku neće da promeni. Jedna od dobrih stvari je da oni podržavaju naš evropski put, druga dobra stvar je da oni ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca", naveo je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, ono što je loša stvar, a što je drugačije u odnosu na neki prethodni period, ali ne sasvim novo, jeste da SAD traže međusobno priznanje Beograda i Prištine.

"Suštinski, to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo negde pod tepih stavlјali zahteve zapadnih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim mitovima. Naše srpske uši su neretko vrlo nežne da čujemo šta sve misle o Srbiji i odnosima sa Prištinom. Ja sam rekao šta su naši stavovi, rekao sam da mogućnost da Albanci dobiju sve, a da Srbi ne dobiju ništa, da mi njih priznajemo, da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom", istakao je Vučić.

Razgovorima preduprediti destabilizaciju prilika

Vučić navodi da na to kao predsednik Republike, ali veruje i većina u Skupštini nije spreman.

"Ono na šta smo spremni su razgovori. Važno je da razgovaramo i da počnemo što pre da razgovaramo, jer time ćemo da predupredimo destabilizaciju prilika", naveo je Vučić.

Bilo je, kaže Vučić, važno da iznese stav Srbije.

Prema njegovim rečima oni koji su 2000. dolazili na vlast govorili su "lažno da je Kosovo demokratsko pitanje".

"Pa su nam onda govorili standardi pre statusa, pa smo onda 2004. imali martovski pogrom, a 2008. kada je proglašena nezavisnsot Kosova, Srbija je reagovala sa dva saopštenja, a odmah je 85 zemalјa priznalo nezavisnost Kosova. Mi radimo naporno, drugačije, odgovornije, ozbilјnije i pametnije. Situacija je za nas veoma, veoma teška. To treba očekivati i u budućnosti", kazao je Vučić.

Svoj posao će, kaže da radi marlјivo, borbeno.

"Da štitimo svoju zemlјu, da štitimo naš narod na KiM, da se borimo za njihove i naše interese i tako ćemo da nastavim oi u budućnosti", istakao je Vučić.

Zahvalan je, kaže, Majku Pompeu što je hteo da sasluša stav Srbije.

"Zahvalan sam i Palmeru i Vilsonu. Svi ti sastanci su trajali ponajmanje sat i po. To su lјudi koji se, rekao bih, gotovo ponajviše pitaju, uz gospodina Boltona u SAD kada je reč o odnosima Beograda i Prištine", dodao je predsednik.

Takse ostaju bar do decembra

Govoreći o taksama, Vučić procenjuje da Priština do kraja novembra, početka decembra neće ukidati takse.

"Prestiž i glasove na Kosovu među Albancima dobijaju oni koji govore najgore o Srbiji i predsedniku Srbije, neretko i o srpskom nardu, tako da je iluzorno očekivati da bilo ko od njih u takvim uslovima traži nešto što je vrlo racionalno, normalno - da se ukinu takse koje su anticivilizacijska mera", rekao je Vučić.

Moguće je, kaže, da se to dogodi u decembru uz snažan pritisak SAD.

"Kada smo razgovarali sa EU, lјudi iz EU su se konsultovali sa Amerikancima, iako Amerikanci nisu bili za stolom", kaže predsednik.

Dodaje da Srbija neće menjati format razvora, niti bilo šta slično.

Ako mislite da bilo ko može da utiče na Prištinu na bilo koji način a da nisu Amerikanci, onda se mi svi grdno varamo, kaže Vučić.

"Ono što je za nas danas problem, ako smem to da kažem, problem - nije problem, moramo i to da sagledavamo - neko bi rekao da je to naša šansa, ja ne verujem u to. Vidite da su odnosi između Evrope i Amerike prilično zategnuti, poglerdali ste današnje zaklјučke iz Bijarica - gde postoje vrlo snažni antitramp tonovi i povodom trgovine i bezbednosnih pitanja. Ali na kraju mislim da će se zapadne sile ako ni oko čega dogovoriti kako i na koji način i u kom pravcu da vode krizu u odnosima Beograda i Prištine", rekao je Vučić.

Isitče da mi moramo da se za to spremimo, da budemo dovolјno snažni i razumni, ozbilјni i da dobro znamo šta je realno i da znamo šta je ono što moramo da uradimo da bi sačuvali mir, vitalne državne i nacionalne interese, ali i da bi ekonomija mogla da napreduje.

"Svi naši sagovornici su nam ovde čestitali na ekonomskim rezultatima. To se nekako prenabregava, jer se mi uvek stidimo svojih uspeha", rekoa je Vučić.

Rekao je da je razgovarao sa Jorgovankom Tabaković. "Prošle godine smo postali šampioni po Fajnenšel tajmsu po nivou privlačenja stranih direktnih investicija Ove godine može da se dogodi da idemo na 30 ili 40 odsto više investicija nego prošle godine, koja je bila rekordna", kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, da bismo sve to sačuvali, moramo da vodimo pametnu, promišlјenu, mudru politiku.

Predsednik Vučić se trećeg dana boravka u Nјujorku sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom. Glavna tema razgovora bilo je Kosovo i Metohija.

Vučić je o tome je u utorak razgovarao i sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji je podržao ukidanje takse.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike