MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nema "ružičastih" rešenja za pitanje Kosova
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nema "ružičastih" rešenja za pitanje Kosova

25. septembar 2019. Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je sa američkim zvaničnicima u Nјujorku govorio o Kosovu. Istakao je da je to teška i komplikovana tema i da SAD žele rešenje, dodajući da su otvoreni da čuju različita mišlјenja i drugačije stavove koji bi doveli do rešenja.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se očekuju rezultati izbora u Prištini zbog ukidanja taksi na srpsku robu i nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik je rekao da su sve opcije na stolu.

"Mi nudimo jedno, oni drugo. Mi razgovaramo o svemu, pa ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

Dodao je da Beograd nudi rešenja i da ne može da kaže da li Albanci žele to da čuju jer dugo nema kontakte s njima.

Navodi da nema "ružičastih" rešenja i naglašava da je važno da se nastavi brži ekonomski razvoj, da budu veće plate i penzije, da se sagradi više puteva, ali i da se brine o narodu na Kosmetu, nacionalnim i državnim interesima.

Kako kaže, to sve nije lako i jednostavno, a nije sve ni moguće dobiti. Kaže da će se boriti da popravi poziciju Srbije i da izvuče što više za narod.

Na pitanje šta je rekao američkom predsedniku Donaldu Trampu na prijemu, za tih par minuta koliko je imao vremena sa razgovara s njim, Vučić je rekao da naši lјudi više vole estradne nego suštinske stvari.

Kao primer je naveo vest o radu na zajedničkom tržištu sa Severnom Makedonijom i Albanijom, za koju je rekao da gotovo nikoga nije zainteresovala, a koja donosi korenite promene za ceo region.

Govoreći o Trampu, istakao je da mu je rekao da je njegova popularnost u Srbiji velika i da bismo voleli da ga ugostimo.

"On je rekao da zna koliko su Srbi dobar i veliki narod i da zna da mi je obećao da će doći u Srbiju", rekao je Vučić.

Međutim, kaže da mu je to rekao i pre godinu ili dve i da on sad ima svojih obaveza, koje su mu važnije nego bilo šta drugo.

Važno je, kaže predsednik, što je američka administracija posvećena rešavanju pitanja Kosmeta.

Vučić je rekao da, ako je nešto promenjeno, to je da su SAD otvorenije da čuju predloge srpske strane.

Priština radi svoj posao, mi svoj – videćemo ko je uspešniji

Rekao je da se predstavnici Prištine bore za svoju stvar iz svog ugla. Navodi da je njegovo bilo da pokaže da Srbija to smatra svojom zemlјom.

"Oni ulažu veliku energiju i trud", naveo je Vučić dodavši da je Nјujork njihov grad.

Precizirao je da ne misli na zgradu UN, već na brojne lobiste i finansijske magove koji pomažu njihovu kampanju.

Rekao je da Srbija taj novac ne može da ima, i da će, čak i kada krene više da ulaže u lobiranje, to biti samo kap u moru u odnosu na ono što su oni uložili od 1946. godine.

"Verujem da ste ovde na svakom mestu mogli da vidite koliki ugled imamo", rekao je predsednik.

Ukazao je da je za njega važno što je imao sastanak s predsednikom Kongoa, koji će uskoro doći u Beograd. Kaže da je to zemlјa od 90 miliona stanovnika koja je bila nadomak toga da prizna nezavisnost Kosova, ali to nije uradila.

Vučić kaže da je to bio težak i naporan posao i da će razgovarati i sa predsednikom Palaua i sa drugim zemlјama, ali da neće o tome javno da govori.

"Oni su rekli da su došli po nova priznanja, oslobodili nas od svake odgovornosti. Ja sad kažem, radimo na novim povlačenjima priznanja. Oni rade svoj posao, mi svoj, pa da vidimo ko će biti uspešniji", rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić je rekao da ne radi samo Priština na novim priznanjima već da na tome radi i albanski šef diplomatije.

"Oni otvoreno kažu – druga država radi na priznanju. Nema problema, mi smo sami, nama malo ko hoće da pomogne po tom pitanju, ali hajde da vidimo. Mnogi su nas potcenjivali i danas nas potcenjuju, ali je naš odgovor bio veoma efikasan i ozbilјan", rekao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike