MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Rešenje za KiM- da niko ne dobije sve,ali da dobije dovolјno
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Rešenje za KiM- da niko ne dobije sve,ali da dobije dovolјno

26. septembar 2019. Izvor: Tanjug

Rešenje za pitanje Kosova i Metohije mora da bude takvo da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovolјno, poručio je danas u Nјujorku, u obraćanju Generalnoj skupštini UN predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da to rešenje niko ne želi više od Srbije, zarad stabilnosti.

Vučić

Foto: Tanjug

Zato, poručio je, očekujemo da sve velike sile shvate i podrže naše argumente i da ne podržavaju argumente i pokrete koji idu u suprotnom pravcu kao što je to bio slučaj od 1999. do 2008. godine.

"Mi verujemo da imamo pravo da odlučujemo o našoj sudbini i šta je najbolјe za naš narod", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija ima otvoreno pitanje Kosova i Metohije koje najviše opterećuje ekonomski rast kako u Srbiji, tako i u regionu.

"Kao što je govorio Jovan Dučić - da su neprijatelјi naši prijatelјi koji se razlikuju po tome što nas ne shavtaju i što postoji određeni nesporazum. Ovo je viševekovni problem koji se ne može tumačiti smao kroz predrasude, ali mi smo uz veru počeli razgovore u cilјu postizanja trajnog rešenja. Niko ga ne želi više od Srbije zarad naše stabilnosti", rekao je Vučić.

Citirao je nekadašnejg američkog predsednika Džona Kenedija da ne možemo da razgovaramo sa lјudima koji kažu "što je moje - moje je, a što je tvoje - o tome možemo da razgovaramo", i poručio da rešenje mora da se postigne rešenej tako da nijedna strana ne dobije sve, ali da dobije dovolјnio.

Predsednik Srbije je istakao da da dolazi iz male zemlјe, ali najveće na Zapadnom Balkanu, koja je najviše propatila kroz Prvi svetski rat, iz naroda koji je doživo najveće patnje u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata, zbog čega ti lјudi najviše žele da imaju mir i stabilnost i mogućnost da nadpreduju u 21. veku.

Danas, kako je rekao, ne samo da podvlači poštovanje za pravo, nezavisnost i suverenitet malih zemalјa, već i to da uvek budemo sposobni da održimo kvalitet i pravo na slobodno odlučivanje, tako što bismo svi delovali zajedno.

"Iz tog razloga govorim o Srbiji i regionu, jer jedno ne ide bez drugog", naglasio je Vučić.

"Srbija nije ostrvo", rekao je Vučić i dodao da je Srbija deo Balkana, koji je jači, ako je i Srbija snažnija.

Zato se, ističe, uvek jednako zalaže za region, kao i za Srbiju.

"Zato ćemo uvek zagovarati politiku mira i pregovora, jer je to jedini nacicn da stvorimo neophodnu stabilnost, bez koje nema ekonomskog rasta i progresa", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija danas na putu ka EU, da je njena posvećenost tom cilјu jača nego ikada.

Zbog mira i ekonomskog napretka, Srbija bira nezavisnu spolјnu politiku i nezvisno donošnje odluka za svoj put u budućnosti i uvek se hvalimo da imamo dobre i prijatlejske odnose sa Kinom Rusijom i sve bolјe odnose sa SAD, rekao je Vučić.

"Naš posao je da se bavimo našim narodom i ne zanima nas šta nam drugi neko u svetu može reći, da li smo kupili prirodni gas ili čokoladu, gledamo šta je najbolјe za nas, biramo najkvalitetnije, nije nam bitno šta kažu misle velike sile o tome. Mi verujemo da imamo pravo da odlučujemo o našoj sudbini i šta je najbolјe za naš narod, a ne šta druge velike sile misle i žele".

Vučić je rekao da Srbija nikada i nigde ne krije da vodi nezavisnu spolјnu politiku, pa ni u Generalnoj skupštini UN.

Kaže da iako Srbija ima odlične ekonmske rezultate i zapitao da li lјudi, ne samo u Srbiji već i u regionu žive dobro.

"Treba nam decenije mira i posvećenog rada i uspeha kako bismo došli do razvijenih evrposkih zemalјa", dodao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike