MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Glas za Srpsku listu-glas za opstanak i budućnost Srba na KiM i Srbije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Glas za Srpsku listu-glas za opstanak i budućnost Srba na KiM i Srbije

04. oktobar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je danas pozvao sve Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore 6. oktobra i glasaju po svojoj savesti, a da je njegova molba da glasaju za Srpsku listu, jer je to pitanje opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i opstanka i budućnosti Srbije.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, posle sastanka sa kandidatima Srpske liste, rekao da je ta lista bila izložena brutalnoj kampanji, a cilј te kampanje bio je, kako je istakao, slablјenje pozicije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Srbije u celini i pregovaračke pozicije naše zemlјe u nastavku rešavanja kosovskog pitanja.

Vučić je rekao da je više razloga za njegovu molbu da Srbi na KiM svoj glas daju Srpskoj listi, isticćući da je u kampanji bila vidlјiva zajednička, usredsređena i brutalna kampanja, koja se iz različitih izvora vodila protiv Srpske liste i to ne samo na Kosmetu.

Tu kampanju, istakao je, vodili su predstavnici svih velikih albanskih političkih partija, koje su govorile da je važno da se razgovara sa Srbima, ali ne i sa Srbijom.

"Pronalazili su svoje privatne Srbe, koje mnogo vole, najviše na svetu, samo da nikakve veze nemaju veze sa Srbijom, Beogradom i Vučićem", rekao je Vučić.

Sve su to, kaže, više nego dovolјni razlozi da Srbi razmisle koliko je veliki interes da se izađe na izbore, da se podrži Srpska lista, jer je to pitanje opstanka Sbrije i srpskog naroda na KiM.

"Ti drugi, za koje pozivaju, vam kažu da žive u "novoj državi" Kosovo. Mi imamo jednu otadžbinu, Srbiju. Oni koji bi da izbrišu srpsko ime na KiM mogu da rade kako im je volјa, ali naš narod pozivam da dobro razume u kakvoj smo teškoj situaciji danas", rekao je Vučić.

"To je veće pitanje u odnosu na ono da li ćemo da se lјutimo na nekog našeg predstavnika, ovo je pitanje opstanka i bdućnsoti Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da su sve vreme svi od Albanaca na KiM, do mnogih u Beogradu vodili kampanju protiv Srpske liste optužujući kako nekada njega zajedno sa njiima, tako i nekada njih same, za ubistvo Olivera Ivanovića.

Nabrojao je, na konferenciji za štampu, da je Priština uvela odluku o zabrani predstavnicima Srbije da uđu na teritoriju Kosova, navodeći da su zbog toga postali stoprocentna država, dok su drugi, poput člana Bundstaga Štefana Šavrca ili Metjua Vitakera iz SAD, mogli da dođu da podrže Alјbina Kurtija, odnosno Kadrija Veselјija.

"A, niko od nas nije mogao da dođe da podrži svoj narod", dodao je.

Vučić je istakao da je vođena kampanja zastrašivanja svih koji bi obavlјali elementarne izborne aktivnosti u krorist Srpske liste, pa je danas predložen pritvor od 30 dana za Žarka Dejanovića i Vlastu Bogdaonovića, zbog "narušavanja izborne volјe".

"Valјda zato što nisu Srbi koji se dopadaju velikim albanskim političkim partijama i njihovim međunarodnim mentorima", rekao je Vučić.

Zatim su, podsetio je, Srpskoj listi zabranili emitovanje spota zbog sintagme "Srbija zove", 26. septembra.

"Po zahtevu BIRN i ''Internwes'' Kosova. Štio bi rekla deca ''brzom brzinom'' izborni panel za žalbe i predstavke doneo je odluku da se izriče novčana kazna od 30.000 evra. Oplјačkali su SL zbog povrede Kodeska ponašanja političkih subjekata, pristalica i kadnidata. ''Srbija zove'' je povreda Kodeska", rekao je Vučić.

Ukazao je da, sa druge strane, i dalјe nema odluke, iako se Srpska lista žalila na predstavlјanje te liste kao "monstrum liste" od onih Srba koje, kaže, Albanci podržavaju.

"Nema odluke istog izbornog panela, ne pada im na pamet da bilo kakvu odluku donesu. Jer to nije širenje mržnje, to je valјda poziv na lјubav", rekao je Vučić.

Pokrenuli su, podsetio je, i krivično pravni postupak za verbalni delikt protiv jednog od kandidata Srpske liste Ivana Todosijevića, koji im je kriv samo što je rekao da je bio insceniran masakr u Račku, i da je to bio povod za NATO agresiju na SRJ.

„''Ajde, uhapsite celu Srbiju zbog toga, jer ja to i danas kažem i mislim. Pobijte nas i pohapsite sve, zabranite drugačije mišlјenje i vi stranci i vi Albanci. Mora da postoje samo junaci Tači i Haradinaj, a oni koji kažu da oni to nisu - odmah u zatvor da idu“, kazao je on.

Vučić je ukazao da su doneli još jednu odluku da bi smanjili glasove Srpskoj listi, a to je da ne može da se glasa sa srpskim dokumentima što je ranije bilo moguće.

Dodao je i da su rekli da OEBS neće moći da kontroliše glasove putem pošte koja dolaze van Kosova, računajući da mogu da manipulišu, a pokušaće, kako smatra, da na biračkim mestima manipulišu proglašavanjem nevažećim listiće za Srpsku listu u korist svojih Srba.

„Narode srpski na KiM sve ovo više je nego dovolјan razlog da razumete koliko je veliki interes da izađete na izbore, da podržite Srpsku listu, jer je to pitanje ostanka na KiM. Ti neki drugi za koje pozivaju kažu da žive u najnovijoj državi Kosovo. Mi nemamo ni noviju, ni stariju otadžbinu, a to je Srbija“, istakao je Vučić.

Rekao je da bi oni da izbrišu srpsko ime na KiM.

On je zahvalio svima koji su, kaže, izdržali kampanju brutalnog uterivanja straha u kosti svima koji rade u interesu Srbije, svima koji su štitili Srbiju i poželeo im sreću i uspeh u nedelјu.

Srbi, prema njegovim rečima, moraju da razumeju u kakvoj smo teškoj situaciji danas, i da hoćemo da predupredimo šta se zbivalo u RS, pa i u Republici srpskoj Krajini, gde su prvo unosili razdor među Srbima, pa onda svađali Beograd sa Banjalukom, a isto pokušavaju i danas. „Ovo je pitanje jedinstva, opstanka i naše budućnosti na KiM. Cilј svih, mnogih iz Kvinte, svih albanskih političkih struktura i onih srpskih koji služe srpskim neinteresima je da oslabe Srbju na KiM i u celini, da oslave poziciju Srbije u razgovorima sa Albancima o budućnosti KIM“, ocenio je on.

Predstavio je Vinku Marinović iz Kline, u kojoj ima svega četiri srpske kuće, koja je kandidat Srpske liste.

„To je ''žena monstrum'', jer srpsko ime i prezime čuva u Metohiji“, kazao je on.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike