MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Mogu i da zabrane Srpsku listu,ali hoće li time da zabrane Srbe?
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Mogu i da zabrane Srpsku listu,ali hoće li time da zabrane Srbe?

14. oktobar 2019. Izvor: Tanjug

Mogu i da zabrane Srpsku listu, ali ne mogu da "zabrane" srpski narod na Kosovu i Metohiji, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom navoda Prištine o zatrovanim kovertama sa glasačkim listićima iz centralne Srbije i upozorio međunarodnu zajednicu da ukidanje demokratije ne vodi ničemu.

Aleksandar Vučić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Ovo je moje upozorenje međunarodnoj zajednici, posebno onima kojima je bilo teško da čestitaju Srpskoj listi i moja molba Prištini da se urazume, da ukidanje demokratije ne vodi ničemu i da moraju jasno da znaju ko su predstavnici Srba na KiM", istakao je Vučić.

On je rekao da je suština u tome da oni pokušavaju da Srpsku listu proglase za terorističku i da dobiju podršku međunarodne zajednice za to.

"To je smešna priča za malu decu, tupava priča koju je neki kreten smislio misleći da može da naudi Srpskoj listi, a naudiće sebi. Oni mogu i da zabrane Srpsku listu, hoće li time da zabrane srpski narod", rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je naveo da je ovo poslednji poziv Albancima da se urazime i prihvate izbore rezulteta.

"Moj poslednji poziv da se urarazume i prihvate izborne rezultate. Nama nijedan glas nije potreban. Nemojte da izmišlјate i da pravite priče 90-tih o jednonacionalnom trovanju. I ti Srbi su sedeili u CIK pa nije nijedan dobio alergiju", kazao je on za Pink televiziju.

Vučić je kazao da je ponuđeno da se sprovede istraga, na šta su odgovorili da nemaju tehničke mogućnosti i poručio da ne izmišlјaju dalјe.

„Nama nijedan glas nije potreban, da poklanjate drugima ne vredi. Pokušavaju da Srpsku listu proglase za terorističku, i da za to dobiju podršku zapada", rekao je on.

Kaže da je Srbija takve greške pravila 80-tih i 90-tih kada smo proizvodili naše takozvane Albance govoreći da oni drugi ne postoje.

„Tako i oni danas imaju svoje Srbe koji su poslušni i pokorni takozvanoj kosovskoj državi. Koji veze nemaju sa Srbima i srpskim interesima, ne podnose otadžbinu Srbiju", objasnio je on.

Vučić je upozorio da izbacivanjem Srpske liste oni izbacuju Srbe iz svih institucija, jer se neće zadržati ni u drugim institucijama.

Smatra da će se Srbi organizovati na drugi način i da će doći do problema.

Svaki pokušaj izbacivanja Srpske liste iz kosovskih institucija, ukazao je, predstavlјa igranje sa demokratijom i opstankom jednog naroda.

Na pitanje da prokomenatriše jučerašnji susret Kurtija i Nenada Rašića i da li je to način da se on ubaci u vladu, Vučić kaže:

"Mogu da rade šta god hoće, ali to je suprotno njihovim zakonskim i podzakonskim aktima. Ponavlјam, svako izbacivanje Srba, jedinih legalnih i legitimnih predstavnika Srba jer su osvojili ne 46, ili 56 već 96 odsto srpskih glasova, je igranje sa demokratijom i opstankom jednog naroda. A posledice neka sami izvalče", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je moguć nastavak dijaloga, imajući u vidu izjave Alјbina Kurtija, inače još radikalnije od Haradinajevih, Vučić kaže da takve izjave za nekog možda predstavlјaju iznenađenje, ali za njega ne.

"Šta od lјudi koji se zalažu za tzv. veliku Albaniju drugo možete da očkeujete? Jeste li videli Kurtija ispred tzv.kosovske zastave? Ne, nego ispred albanske. To je iznenađenje za mnoge druge, za mene nije", kazao je Vučić.

Slične stavove mogu se očekivati i od Osmani, dodaje on.

"Ali, da li će oni da se dogovore, jer veći su sukobi među njima nego što hoće da pričaju, to je druga stvar. Ja brinem šta će se desiti u interegnumu do formiranje te vlade", rekao je Vučić.

Predstavnici Prištine trebalo bi, kaže, malo da se spuste na zemlјu, jer nije Priština Vašington pa da se tako odnose prema drugima.

"Nadam se da će biti dovolјno razuma da ne prave dalјe probleme i da se ne ponašaju arogantno. Kao što slušam i to da može o svemu da se pregovara, a ne može o teritoriji... Samo neka ste vi nama rekli o čemu sve ne može", rekao je Vučić.

Kako je rekao, kada neko razgovara na način kako je Kenedi nekada govorio - ono što je moje je moje, hajde da pregovaramo o onome što je tvorj - e, tu pregovora nema.

Na pitanje da prokomentariše to što se čuje iz Prištine da će manjine imati dva ministarska mesta i šta će se desiti ako resor za zaštitu životne sredine ili za povratak dobiju Rada Trajković ili Nenad Rašić, Vučić je rekao da će biti jasno da je to napravlјeno direktno protiv interesa srpskog naroda.

"I srpski narod će adekvatno reagovati i zato će imati podršku svoje države Srbije, a onda nisam siguran da će biti oduševlјeni... time se baca sve pod noge i Briselski sporazum i sve drugo", porucico je on.

Vučić je objasnio da je Birselskim sporazumom predviđen izlazak na lokalne i parlamentarne izbore po kosovskim zakonima, ali, ističe, Priština ne poštuje te zakone i dovodi u pitanje ceo sporazum.

"Šta će da rade ako Srbi donesu odluke o povlačenju iz drugih institucija? Šta ćete onda da uradite? Da zavodite okupaciju, da šalјete svoje snage u svako srpsko selo? Može do nekog trenutka ali ne može doveka", poručio je Vučić.

Predsednik je poručio Srbima na KiM da ne treba da brinu zvog cele ove situacije:

"Kao predsednik Srbije sam zabrinut i svi lјudi ovde. Ali, neka oni ne brinu, mi ćemo biti uz njih i u svakom trenutku, da delimo sudbinu. To je moja poruka narodu u svakom delu KiM".

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike