MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Otvoren štand Kancelarije Kosova i Metohije na Sajmu knjiga
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Otvoren štand Kancelarije Kosova i Metohije na Sajmu knjiga

21. oktobar 2019. Izvor: Tanjug

Štand Kancelarije Kosova i Metohije na ovogodišnjem Sajmu knjiga svečano je otvorio danas direktor te Kancelarije Marko Đurić, koji je poručio da Srbija brani Kosmet i čuvajući srpsku kulturu, istoriju i tradiciju.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

Đurić je naveo da i danas srpska kultura, umetnost i tradicija u južnoj pokrajini žive i sijaju u punom sjaju i to zahvalјujući zajedničkom radu srpskih institucija na KiM, planu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i podršci Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, u prethodnih nekoliko godina, tačnije od 2014. godine pa do danas, na KiM je država Srbija obnovila preko 60 crkava i manastira, grobalјa, uklјučujući i preizrensku Bogosloviju.

"Za cilј smo imali i da sprečimo namere onih koji su mislili da će brišući tragove srpske duhovnosti obrisati i postojanje Srba i Srbije u sadašnjosti i budućnosti. Srpske svetinje na KiM sijaju snažnije nego ranije i ne samo to, već smo u prethodnoj godini podržali nekoliko desetina naslova srpskih pisaca i pesnika sa KiM", kazao je Đurić.

Dodao je da je Srbija institucionalno podržala i objavlјivanje monografija koje svedoče o srpskoj kulturi, istoriji i prošlosti, o srpskim crkvama - od tvrđave na Novom brdu do zbornika koji govore o srpskom kulturnom, istorijskom i duhovnom nasleđu na Kosmetu.

Podržano je i objavlјivanje knjiga koja se bave tematikom nedavnih ratova, knjige koje govore o različitim delovima južne pokrajine i njihovim zavičajnim tradicijama, a podržan je i rad desetina kulturno-umetničkih društava i horova.

Đurić navodi da su podržane i radionice za izradu srpskih narodnih nošnji, održavanje desetina različitih kulturnih manifestacija - od festivala srednjevekovne muzike u Prizrenu do rada nekih od domova kultura, poput onih u Gračanici, Pomoravlјu, Kosovskoj Mitrovici koji imaju bogate programe.

I škole, kao i obrazovne institucije su podržane u poslednjih nekoliko godina, navodi direktor vladine Kancelarije i dodaje da su podržane i osnovne i srednje muzičke škole, kao i visokoobrazovne ustanove poput Fakulteta primenjenih umetnosti.

"Sa ponosom smo podržali i rad Narodnog pozorišta u Prištini, koje je svojim delom u prethodnoj godini uveličalo ne samo kulturni život srpskih sredina na KiM, već je učinilo da svojim predstavama i sjajnim glumcima, reč o Kosovu i Metohiji, umetnosti našeg naroda u južnoj pokrajini, pronelo daleko izvan granica naše zemlјe", kazao je Đurić.

Kako je naveo, država će nastaviti da i u budućnosti podržava srpsku kulturu i umetnost na KiM.

Smatra da je podrška kulturi i umetnosti u vremenu u kojem se srpska kultura i umetnost zabranjuju na KiM najbolјi odgovor na pritiske sa kojima se suovčavamo.

"Naš odgovor onima koji bi da zabrane srpske slike, jezik, pesmu, igre je da ćemo na KiM nastaviti i da pevamo i da igramo i da se sećamo naše prošlosti, da o njoj učimo i da obnavlјamo naše svetinje i da gradimo nove škole, nove puteve, nove uslove za kulturni, ali i uopšte život našeg naroda na KiM", naveo je direktor vladine Kancelarije.

Đurić je istakao da ništa ne može da pokoleba ni državu Srbiju, ni srpski narod u rešenosti da štiti svoja legitimna prava i interese u svojoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Pozvao je sve one koji dođu na ovogodišnji Sajam knjiga da posete štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji je raspoređen u dve hale - hali 1a i hali 4, a na kojem će moći da učestvuju u brojnim događajima, a moći će da vide i nove naslove umetnika iz južne pokrajine ili onih koji su njom bili inspirisani, kao i tragove srpske kulture i istorije u prošlosti.

"Moći će da vide šta je srpska kultura i istorija bila u prošlosti, šta je danas, a i šta će biti u budućnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Poželeo je dobrodošlicu učenicima osnovnih i srednjih škola sa Kosova i Metohije u njihov glavni grad - Beograd.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike