MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: CIK još malo svetski šampion u dužini brojanja glasova
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: CIK još malo svetski šampion u dužini brojanja glasova

21. oktobar 2019. Izvor: Tanjug

Očigledno je da je pokrajinska izborna komisija na Kosovu i Metohiji na putu da postane svetski šampion u dužini brojanja glasova, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, izražavajući bojazan da se tu ne radi samo o brojanju glasova, već o vaganju različitih političkih struktura koji čine tu komisiju o tome kako i na koji način da utiču na političku scenu u južnoj pokrajini.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je novinarima u Beogradu kazao da je za Srbiju najvažnije što je srpski narod na KiM stao jedinstveno uz Srpsku listu, opredelio se za svoju državu Srbiju i da smo zajedno uspeli da postignemo blok srpske sloge na KiM.

"Otuda je i tolika nervoza Prištine, Alјbina Kurtija - vide da im ne ide kao što im je išlo ranije, vide da se Srbija podiže sa kolena, da srpska ekonomija treću godinu postiže suficit, da Srbija razvija svoje puteve, škole, bolnice, da Srbija obnavlјa i oporavlјa svoje odbrambene kapacitete, ali i da pridobija saveznike i prijatelјe u međunarodnoj zajednici i tamo gde su Albanci mislili da je to njihov eksluzivni zabran i da nemamo tamo šta da tražimo", kazao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je kazao da Srbija još uvek čeka odgovor prištinskih "prevaranata iz redova političara i nekih drugih redova" na pitanje kako je moguće da se navodima o otrovanim glasačkim listićima tako neodgovorno ponašaju prema budućnosti i sopstvenog naroda, međuetničkim odnosima na KiM, miru u južnoj pokrajini.

"Kakvi su to monstrumi koji lažno optužuju ceo srpski narod na KiM za trovanje, a onda kada se ispostavi da čak i njihovi lekari i njihove laboratorije utvrde da nikakvog trovanja nije bilo ne da ne kažu izvinite, nego ne kažu ni ko stoji iza tako monstruoznih optužbi koje su imale za cilј da etiketiraju sve Srbe na KiM kao trovače", istakao je Đurić.

Smatra da to predstavlјa "nacionalno trovanje", koje je, dodaje, najobičnija šovinistička farsa koju bi neki sada shvatajući koliko je glupa i opasna da gurnu pod tepih.

Postavio je pitanje i privremenim prištinskim vlastima na KiM, ali i predstavnicima EU ko je odgovoran za to nacionalno trovanje, širenje mržnje, laži, kleveta prema Srbima, za monstruoznu hajku na srpski narod na KiM.

"Još uvek nisam čuo zadovolјavajući odgovor na to jesmo li trovali Albance antraksom, novičokom ili nekom drugom svemirskom tehnologijom ili je možda alergija albanskih političara alergija na srpsko jedinstvo, na činjenicu da je 96 odsto Srba na KiM podržalo okuplјanje oko državne ideje Srbije oličene u Srpskoj listi i da nikakvim pritiscima nisu uspeli da razbiju srpsku slogu na KiM", kazao je Đurić.

Dodao je da smatra da je u pitanju "težak slučaj alergijske reakcije" na srpsko jedinstvo i "težak slučaj šovinističke farse" uperen protiv srpskog postojanja na KiM.

"Sada je na međunarodnoj zajednici da odgovori na ovo neodgovorno ponašanje, da ne ćuti i ne gura pod tepih gluposti koje su pravili pojedini političari u Prištini zato da bi Srbe podelili, istisnuli iz političkog života i srpski narod na KiM učinili još jednom građanima drugog reda i lјudima koji treba da se suoče sa linčom kakav smo videli u prethodnom periodu", istakao je Đurić.

Kazao je i da nervoza u Prištini potiče od toga što su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije u prethodnom periodu uspeli da naprave pravi preokret kada je reč o kretanju toka istorije u pogledu KiM, omogućavajući povlačenje priznanja Kosova od strane 15 država, vraćajući Kosovo i Metohiju kao temu na sto međunarodne zajednice i vraćajući kompromisno rešenje koje treba da zadovolјi i interese srpske i albanske strane u opticaj kao nešto što treba da bude cilј koji treba da se postigne.

Podsetio je da do pre samo nekoliko godina čitava zapadna međunarodna zajednica nije želela da razgovara o KiM i samo se razgovaralo o tome kako da se Srbija primora na nešto.

"Situacija danas nije mnogo lakša, ali danas imamo otvorene kanale dijaloga i Srbija je doživlјena i prihvaćena kao strana koja na odgovoran i ozbilјan način sagledava ne samo budućnost KiM, već i celog regiona", zaklјučio je Đurić.

Đurić: Kurti svakoga dana dokazuje da je političar ekstrema

Alјbin Kurti iz dana u dan dokazuje da je političar ekstrema, političar prošlosti, koji je nezainteresovan za budućnost albanskog naroda, ali nezainteresovan i za mir i stabilnost u regionu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Komentarišući Kurtijevu izjavu da je Zajednica srpskih opština daleka prošlost, Đurić je novinarima u Beogradu kazao da svakoga dana Kurti pribegava istorijskom revizionizmu, šovinistički jednonacionalno obojenom načinu prikazivanja i nedavnih događaja, ali i događaja iz dalјe prošlosti.

"Danas smo videli da za njega neprekinuto traju i Prvi i Drugi svetski rat i da on to gleda kao jednu neprikinutu nit za koju su valјda opet Srbi krivi za sve, zaboravlјajući na to ko je za vreme Drugog svetskog rata najpre ustrojio, a zatim i činio Š divizuju Skenderbeg koja je bila jedna od najmonstruoznijih nacističkih divizija, a bavila se etničkim čišćenjem", kazao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je pozvao sve albanske političare da ne pokušavaju da odsustvo politike vezane za ekonomiju, za napredak i razvoj sopstvenih sunarodnika zamene politikom mržnje.

On ih je pozvao da ne menjaju politiku racionalnih programa za budućnost politikom mržnje i vraćanja u prošlost.

"Pozivam ih da razmisle kako da se okrenemo saradnji", kazao je Đurić.

Dodao je da bi trebalo da slede primer onih političara koji su poput predsednika Aleksandra Vučića u prethodnim danima razmišlјali o tome kako da ukinemo barijere u regionu, da protok lјudi, robe i kapitala učinimo efikasnijim, sa cilјem da nam mladi lјudi svih nacionalnosti ne bi jednom zauvek pobegli iz regiona.

"Bojim se kada vide ili čuju Alјbina Kurtija, bez obzira što im u prvom momentu možda zvuči simpatično, velika većina Albanaca videće da u tome nema budućnosti i razmišlјaće kako će da stanu u redove za zaposlenje veoma daleko od granica i teritorije južne autonomne pokrajine Srbije", kazao je Đurić.

Đurić je pozvao Alјbina Kurtija da se umesto sukobima, šovinizmu i prošlosti, okrene budućnosti, normalnim odnosima sa srpskim narodom, a one koji su u njemu videli umerenog lidera, koji je okrenut dijalogu, pozvao je da progledaju, poslušaju i pažlјivo analiziraju šta govori ovih dana, kao i šta je radio u prethodnim godinama.

"Potrebno je da zajednički razmislimo o tome kako da odgovorimo na pretnju dalјe radikalizacije separatizma u Prištini koji ima potencijal da u naš region unese veliku nestabilnost i velike probleme", zaklјučio je Đurić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike