MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Srbi na KiM su na svome i imaju svu pomoć Beograda
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Srbi na KiM su na svome i imaju svu pomoć Beograda

10. novembar 2019. Izvor: Tanjug

Albanske stranke takmiče se u tome ko će imati lošiji odnos prema Srbima i Srbiji tako da ne treba očekivati neke promene ni od buduće prištinske vlade, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Moramo se pouzdati sami u sebe, ojačati ekonomski i na svaki drugi način", kazao je Đurić u intervjuu za portal KosovoOnlajn i poručio da će srpske institucije na Kosovu i Metohiji biti sve jače i u materijalnom i finansijskom smislu, zato što je i Srbija finansijski jača.

On istakao da ne očekuje promenu stavova Prištine prema Beogradu i srpskoj zajednici nakon formiranja buduće vlade i dodaje da su se albanske stranke takmičile u tome ko će da ima tvrđi stav prema budućim odnosima s Beogradom.

"Mi u tom smislu možemo da se pouzdamo pre svega sami u sebe i gledamo kako da osnažimo srpski narod. Razlika je u tome što je Srpska lista osvojila svih 10 mandata, a da je zauzela samo jedan mandat manje, to bi bilo iskorišćeno od strane albanskih stranaka za diskvalifikovanje legitimnih predstavnika Srba iz politickog života. Oni bi to iskoristili da ih zamene lјudima koje bi oni odabarali da predstavlјaju Srbe, i zastupaju ne interese srpskog naroda, koji je okrenut prirodno Srbiji, već interese Prištine i albanskog stanovništva, iako bi formalno zauzimali pozicije rezervisane za Srbe", rekao je Đurić.

"Pokazali smo da poštujemo izbor i volјu albanskog naroda, ali nismo videli poštovanje prema odluci i volјi srpskog naroda da stanu iza Srpske liste i ostane u organskoj - institucionalnoj vezi, s državom Srbijom", dodao je Đurić.

On je naveo da "Srbi na KiM nisu raja, nego svoji na svome" i očekuju da budu tretirani kao ravnopravni građani i da im niko ne nameće izabrane predstavnike, već da sami odlučuju o njima i da zajedno sa ostalima definišu prioritete politike.

"Ako neko misli da ih u formiranju prioriteta politike buduće pokrajinske vlade skrajne ili ignoriše, ne može da računa na podršku izabranih srpskih predstavnika i nihovo učešće u eventualnoj koaliciji", kazao je Đurić.

Napominje da će, s druge strane, Srbi na KiM uzeti sve što im po pokrajinskim zakonima pripada i da oni nemaju nameru da to prepuste nekom drugom.

On je poručio Srbima na KiM da mogu da računaju na to da će Srbija u narednom periodu nastaviti da podržava i finansira srpske institucije.

"Ulagati u infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, u ekonomski razvoj, polјoprivredu i privredu, na način koji će značiti otvaranje novih radnih mesta. Zahvalјujuci vladi koja je izmenila odluku o zabrani zapošlјavanja, do kraja ove godine imaćemo nova zapošlјavanja i u javnim institucijama, ali cemo još više u toku sledece godine otvarati radna mesta za mlade na KiM, kako u javnom tako i u privatnom sektoru", poručio je Đurć.

On je najavio i ozbilјnija ulaganja u polјoprivredu, u privatni sektor, nekoliko fabrika za preradu polјoprivrednih proizvoida, a u toku je razrada projekta izgradnje fabrike baterija u okviru Trepče.

"Kada bih pokušao da pobrojim sve projekte koji se realizuju u okviru plana predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade za podršku Srbima sigurno da u tome ne bih uspeo. Često od silne visoke politike ne uspemo da kažemo da smo solidarnošću građana Srbije, sredstvima vlade, uspeli da u prethodnih nekoliko meseci uselimo na desetine novih stambenih objekata, a u prethodne četiri godine 1.680 kuća i stanova. Podelili smo i pakete građevinske pomoći. Samo na podrucju Gnjilana, u enklavama Šilovo i drugima, imali smo 103 paketa građevinske pomoći, u Kosovskoj Kamenici 201 paket", rekao je Đurić.

On je istakao da je najvažnije da se lјudima obezbedi materijalna osnova za opstanak na KiM.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike