MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Nemoć prištinskog pravosuđa i nastavak linča
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Nemoć prištinskog pravosuđa i nastavak linča

10. decembar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da optužnice protiv osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića, koje se objavlјuju u novinama, pokazuju potpunu atrofiju i nemoć pravosuđa u Prištini, kao i nastavak linča i hajke na Srbe i Srbiju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je za televiziju Prva rekao da Priština zapravo prikriva dokaze i detalјe iz istrage o ubistvu Olivera Ivanovića i dodao da može da kaže da svi tragovi u vezi sa istragom ubistva vode upravo ka Prištini.

"Nisam ni sudija ni tužilac, ali kao neko ko je imao određenih uvida u operativni rad naših službi, mogu da kažem da svi tragovi u vezi sa tim stravičnim zločinom vode prema Prištini", rekao je Đurić.

On je dodao da u tom smislu ne iznenađuje histerična kampanja Prištine sa želјom da se na nekolicinu Srba sa KiM, koji su im dostupni, sruči sav teret.

Upitan zašto nema Milana Radoičića na otpužnicama, iako se ranije njegovo ime spominjalo u tom kontekstu, Đurić kaže da se Priština igra sa optužnicama kako im politički odgovara.

"Koriste to za političku manipulaciju", rekao je Đurić.

Govoreći o fotografiji iz Tirane na kojoj se nalazi i čla Predsedništva pokreta Samoopredelјenje Dželјalј Svecla, Đurić kaže da je u glavnom gradu Albanije učestvovao na regionalnom skupu političkih stranaka iz celog regiona, na kojem se nije razgovaralo ni o budućoj vladi ni o razgovorima Beograda i Prištine.

Ocenjuje da je dobro što je bio u Tirani, da je njegov posao da razgovara sa separatistima, za šta ga, dodaje, građani sedam i po godina plaćaju.

"Bio sam preko 200 puta na razgovorima sa separtistima u Briselu i drugim mestima, da branim poziciju Srbije i KiM u sastavu Srbije...To nije prijatno, ali moj posao je da razgovaram i za to me plaćate", rekao je Đurić.

On kaže da je Svećla, koji je bio jedan od učesnika okruglog stola, jedan od ekstremnijih albanskih političara i jedan od najradikalnijih saradnika Alјbina Kurtija, a da predstavnici nekih drugih političkih stranaka sa KiM nisu došli na te razgovore, ali su fotografiju iskoristili za unutrašnje prepucavanje sa pokretom Samoopredelјenje.

"Oni koji nisu došli poslali su nekoga da napravi fotografiju sa večere i da onda počne politička bura koju su iskoristili za svoj unutrašnji obračun sa Samoopredelјenjem, kako bi pokazali da su ovi drugi licemerni, a da su oni pravi separatisti, a istina je da se i jedni i drugi takmiče ko će da ima gori odnos prema našoj poziciji", rekao je Đurić.

On je komentarisao i današnji odlazak Kadri Veselјija u Hag, navodeći da se ne nada pravdi za Srbe.

Rekao je da 20 godina niko nije ozbilјno procesuiran zbog zločina nad Srbima, da se pominje Račak, ali da niko ne pominje, na primer, Radonjičko jezero.

Kaže da niko nije osuđen za Račak, ni u prištinskom pravosuđu ni u Hagu, ali da danima traje kampanja protiv predsednika Srbije jer je stao u odbranu Ivana Todosijevića, koji je rekao da je Račak izmišlјeni povod za agresiju 1999. godine.

Đurić je rekao i da lider Samoopredelјenja Alјbin Kurti ne želi da pregovara sa Aleksandrom Vučićem jer je on najjači pregovarač Srbije, sa najviše iskustva, podrškom građana, ali i međunarodne zajednice.

"On bi želeo da Srbiji budu vezane ruke u razgovorima... On bi hteo i da imenuje s kim bi da razgovara, možda bi sa onima u Beogradu kojima se sviđa... Idealan pregovarački tim bi mu bio onaj koji bi mu donosio burek", zaklјučio je Đurić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike