MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Postigli kompromis, kojim nije priznato Kosovo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Postigli kompromis, kojim nije priznato Kosovo

20. januar 2019. Izvor: Tanjug

Pismo o namerama za uspostavlјanje direktne avio linije Beograd-Priština je važna stvar o kojoj je dugo vođen dijalog, kojim je pronađeno kompromisno rešenje u kojem niko ne može da kaže da smo priznali Kosovo, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Vučić se, u Davosu, zahvalio se s tim u vezi specijalnom izaslaniku američkog predsednika Donalda Trampa za Balkan Ričardu Grenelu i savetniku američkog predsednika za nacionalnu sigurnost Robertu O'Brajanu.

„

Zahvalan sam na energiji i trudu koju su uložili Grenel i O Brajan. Neće biti lako za nas, ni Amerikance da to sve uradimo. Zahvalan sam na interesovanju predsedniku Trampu", rekao je on dodajući da će u Davosu imati susret sa O Brajanom.

„Mnogo je teško doći do bilo kakvog sporazuma po tom pitanju. Zzelim da građani znaju koliko je to važno i teško", podvukao je on.

Na kritike što operater na toj direktnoj liniji neće biti Er Srbija, poput izjave Dragana Đilasa, kazao da bi Albanci to voleli više nego bilo ko drugi, ali da je za nas to nemoguće, te objasnio zašto: "Morala bi Er Srbija da potpiše sva dokumenta sa državom Kosovo. Mora da potpiše ugovor sa aerodromom Adem Jašari, pa i Kosovom kao državom, da priznamo da nije pod našom kontrolom donji vazdušni sloj. Zato smo tražili i borili se da umešamo Kfor, da imamo posrednika, nekog koji je Rezolucijom UN predviđen za taj prostor", objasnio je on.

Političkim protivnicima je poručio da njihova kritika pokazuje koliko su neozbilјni, koliko ne razumeju ništa.

Podvukao je da je Srbija uradila najbolјe što je bilo moguće da potvrdi za šta se zalaže, a to su slobodan protok robe, kapitala, lјudi i usliga, i da ujedno zaštiti jedinstvenost teritorije Srbije.

„Uspeli smo da pronađemo kompromisno rešenje u kojem niko ne može da kaže priznali ste Kosovo. Oni koji napadaju malo znaju, ne razumeju ništa, pa se onda pitate je li moguće da su ti lјudi nekada vodili državu“, kazao je on kritikujući primitivne, nesuvisle i nesmislene napade.

Građanima je poručio da ne treba da brinu jer postoje ozbilјni lјudi koji vode zemlјu.

„I mnogo ćemo još stvari uraditi da principe „mini Ssengena„ provedemo u delo, što znači jačanje srpske privrede, bolјi kvalitet života, veće plate i penzije“, naglasio je Vučić.

Vučić: Očekujem razmenu argumenata sa Tačijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će sutra sa Hašimom Tačijem učestvovati na jednom panelu u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i da očekuje razmenu argumenata, ali i civilizovan ton.

Upitan šta očekuje od tog susreta, Vucić kaže da će to biti zanimlјiv susret, kao i da će biti mnogo lidera iz Evrope i sveta.

Vučić napominje da je Tači i dalјe legalni predsednik privremenih institucija u Prištini i dodaje: "Videćemo šta će da kaže, a ja ću i dalјe da zastupam interese Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da svakako nije oduševlјen što će se videti sa Tačijem, ali da je njegov posao da zastupa Srbiju i da se bori za njene interese, kao i da ga nisu lјudi birali za predsednika da bi mu bilo lepo, već da bi rešavao probleme i borio se za svoju zemlјu.

"Očekujem razmenu argumenata, koja neće biti jednostavna, niti laka, ali verujem da ćemo u civilizovanom tonu to moći da obavimo", rekao je Vučić.

Dodao je da će biti oko 20 učesnika na tom panelu, koji će sutra biti jedna od najposećenijih i najvažnijih za lјude iz Jugoistočne Evrope.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike