MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Amerikanci čvrsto za ukidanje taksi i to - odmah
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Amerikanci čvrsto za ukidanje taksi i to - odmah

13. februar 2019. Izvor: Tanjug

Amerikanci veoma čvrsto i tvrdo insistiraju na hitnom ukidanju taksi, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom i istakao da ti razgovori nikada nisu laki za Srbiju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

"Od izuzetnog je značaja da Amerikanci veoma čvrsto, tvrdo insistiraju na ukidanju taksi, odmah, hitno, i da se nastave razgovori između nas i Prištine", rekao je Vučić novinarima u Minhenu.

Upitan kakve su Grenelove ideje, Vučić je rekao da američki predstavnik otvoreno, neskriveno i snažno govori o neophodnosti ukidanja taksi, ali je dodao da je siguran će u budućnosti i Beograd biti izložen takvoj vrsti poruka, po nekim drugim pitanjima.

"Za danas nemam ništa drugo da kažem, osim da smo imali otvoren i iskren razgovor, koji za nas nije lak, ali sam zadovolјan što je Grenel čvrsto pristupio ukidanju taksi", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da građani moraju znati da se takse tiču svakog građanina Srbije "Nјihovo uvođenje nam je umanjilo rast za 0,4 odsto. Značajno je smanjilo moć dalјeg uvećavanja plata i penzija. A što je ekonomija snažnija, što budemo mogli da prodiremo šire to je snaga Srbije veća, i tako će i standard biti veći", objasnio je Vučić.

Ponovio je još jednom zahvalnost Grenelu, ali i državnom sekretaru Majku Pompeu na zalaganju za ukidanje taksi, dodavši da zahvalјuje pre svega Donaldu Trampu, jer je to njegova politika.

Upitan da li može da se očekuje da predstavnici Beograda i Prištine sednu za sto, Vučić je rekao da to zavisi od ukidanja taksi.

"Onog dana kad se ukinu takse mi smo spremni da sednemo za sto, bez obzira na izbornu kampanju", rekao je Vučić.

"Sa njima smo sedeli i u Davosu i na raznim drugim mestima, gde nismo vodili formalne pregovore. A formalni pregovori zavise od ukidanja taksi. Onog dana kada se ukinu takse, mi smo spremni da sednemo za sto. I nevezano za izborne kampanje i nevezano za sve, mi smo na to spremni", naveo je Vučić.

On je naveo i da je delegacija Srbije na sastanku sa Grenelom insistirala na četiri slobode - protoku lјudi, roba, usluga i kapitala, koji su od prioritetnog značaja, ali će se, kaže tek videti kako, na koji način i u koliko faza će se voditi razgovori.

On je rekao da za nas po tom pitanju nema lakih razgovora, o bilo čemu da se razgovara.

"To lјudi treba da razumeju a mi moramo da sačuvamo i mir i stabilnost i obezbedimo ekonomski napredak zemlјe i čuvamo interese", rekao je Vučić.

Sutra okvirni sporazum o železničkoj liniji Beograd-Priština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra u Minhenu biti potpisan okvirni sporazum o železničkom saobraćaju između Beograda i Prištine.

Vučić je novinarima u Minhenu, nakon sastanka sa izaslanikom američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, rekao da će sporazum sutra ujutru potpisati direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i da je on veoma značajan, jer će omogućiti slobodan protok lјudi i robe.

"Uradićemo to po pravilima i procedurama. Kad se uspostave železnička i avio-linija, kao i auto-put, uspostaviće se i prava sloboda kretanja lјudi i robe i zato je važno i ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije", rekao je Vučić.

On je naveo da je zato zahvalan i Grenelu, jer insistira na ukidanju taksi.

"Ne možete da držite voz na administrativnoj liniji dva ili tri sata", rekao je Vučić.

Vučić :Sutra jedan od najnapornijih dana,puno razgovora o Srbiji

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića sutra u Minhenu čeka, po sopstvenom priznanju, jedan od najnapornijih radnih dana, pošto će punih 16 sati, skoro do ponoći, imati važne sastanke u okviru Bezbednosne konferencije, ali je smisao svih tih sastanaka, pored ostalog, što vode percepciji Srbije kao zemlјe povolјnog poslovnog ambijenta i atraktivne destinacije za investitore.

Vučić je u izjavi novinarima najavio, tako, da će učestvovati na panelu na kome će verovatno biti i albanski predstavnici sa KiM, ali i da će pokušati da privuče nove nemačke investitore u našu zemlјu.

Panel sa nemačkim investitorima će, kaže, biti od fantastičnog značaja za našu zemlјu, a organizovan je uz podršku Vofganga Išingera.

"Spremam se za to i želim da privučemo još nemačkih investitora. Išinger, koji je politička legenda Nemačke i koji ima ogroman ugled u Nemačkoj, je pozvao te investitore da dođu i da Srbija predstavi sebe kao investicionu destinaciju. Da to radite na Minhenskom bezbednosnom forumu, to je od ogromnog značaja".

Predsednik Srbije ističe da je to velika čast i prilika.

Imaćemo i panel na koji će doći veliki broj međunarodnih predstavnika i političara.

"Verujem da će biti i albanski predstavnici sa KiM, tako da videćemo kako će tu da teku razgovori i kakve će ideje nekih drugih lјudi da budu".

Vučić: Kurti ne zna istoriju, mini Šengen za snažnu ekonomiju

Iza ideje o "mini Šengenu" ne stoji ništa drugo sem želјe za snažnom ekonomijom, slobodnim protokom lјudi i kapitala i bolјim životnim standardom za Srbe i Albance, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući ocenu Albina Kurtija da se iza "mini Šengena" krije namera Srbije da stvara "četvrtu Jugoslaviju".

Vučić kaže i da se iz te Kurtijeve ocene vidi da on ne poznaje istoriju svog naroda, ni regiona, ali i da ima zavereničke teorije i misli da se "iza svega nešto krije".

"Oni kao da čitaju Zonu sumraka i Treće oko, imaju zavereničke teorije, kao i mnogi političari iz centralne Srbije, misle da se nešto iza toga krije. Iza moje ideje se krije snažna ekonomija, slobodan protok lјudi, roba, usluga i kapitala i bolјi životni standard za Srbe i Albance. Pre svega brinem za Srbe, ali nemam ništa protiv da ni Albanci uživaju u blagodetima tih sloboda", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u Minhenu.

Kaže i da su se Jugoslavije koje smo stvarali uglavnom obile o glavu srpskom narodu, jer su Srbi iz njih izlazili prokazani, nekad i poniženi, a neretko smo ostali i bez stotine hilјada naših lјudi, kao tokom Drugog svetskog rada i stvaranja NDH.

On ocenjuje i da Kurti ne razume tu ideju i da su za njega ideje ranog devetnaestog veka i dalјe suštinske.

"To je njihova stvar, u to ne mogu da se mešam", rekao je Vučić.

Premijer privremenih kosovskih institucija Alјbin Kurti izjavio je da je "mini Šengen" srpska namera da formira cetvrtu Jugoslaviju i smatra da takva ideja predstavlјa opasnost.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike