MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Srbija nije poražena, nastavlјamo borbu za KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Srbija nije poražena, nastavlјamo borbu za KiM

17. februar 2019. Izvor: Tanjug

Proglašenjem nezavisnosti Kosova pre 12 godina pogaženo je međunarodno pravo, zgažena je Povelјa UN koja propisuje suverenu jednakost svih članica i zabranjuje promenu teritorijalnog integriteta, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je za TV Pink kazao da 17. februara 2008. godine nije poražena Srbija, već je ona nastavila borbu.

Đurić je podsetio prištinske lidere da u preambuli Ustava Srbije stoji da je autonomna pokrajina KiM sastavni deo Srbije, da ima suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije.

Podseća i da u Ustavu piše da je teritorija Srbije jedinstvena i nedelјiva, a granice nepovredive.

"Želim da podsetim da su Povelјa UN i Ustav Srbije važeći akri. Pozivajući se na pravo i pravdu, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uspeli smo da u prethodnih nekoliko godina dovedemo do povlačenja 18 priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM", kazao je Đurić.

Naveo je i da je do sada sprečeno članstvo Kosova u 12 velikih međunarodnih organizacija od Interpola, Uneskoa, Svetske carinske organizacije...

Đurić je podsetio i da je predsednik Vučić vlastima u Prištini predočio da ih ne priznaje četiri petine čovečanstva, koji žive u državama koje nisu priznali lažnu nezavisnost Kosova.

Strplјivim radom, kako je rekao, Srbija je danas uspela da pobolјša svoju pregovaračku poziciju, dok je istovremeno Priština prekršila međunarodno pravo po pitanju taksi, a za to što nema dijaloga Boograda i Prištine, dodaje, oni su jedini krivci.

Podseća i da je i visoki predstavnik EU za spolјnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao da Unija nema stav po pitanju statusa KiM i da ne prejudicira buduće rešenje, već da se zalaže za postizanje kompromisa.

"Prištinskim zvaničnicima je čak javno rekao 'to što ste vi jednostrano proglasili nezavisnost još uvek ne znači da ste nezavisna država. Niste nezavisni dok god vas ne priznaju države u okruženju, UN, dok nemate neku vrstu političkog dogovora sa Beogradom", naveo je Đurić.

On je ukazao i na konstruktivan odnos Beograda, koji se, kaže, zalaže za kompromis, mirno i diplomatsko rešenje, a da predsednik Vučić ne propušta priliku da na svakom sastanku ukaže na položaj srpskog naroda na KiM.

Stav Srbije je, kazao je Đurić, da nema političkih pregovora dok su takse na snazi, ali da Beograd nastoji da se poveže sa svojom južnom pokrajinom želežnicom, aviolinijom.

Upitan da prokomentariše izjavu Alјbina Kurtija da je sve urađeno "njemu iza leđa" u vezi s potpisivanjem pisama o namerama u Minhenu, Đurić kaže da je uvek strahovao od sadržine dokumenata, ali da je ponosan na pisma o namerama za uspostavlјanje železničke linije do Prištine, završetak autoputa i uspostalјanje aviolinije.

"Bio sam iskreno srećan što smo na kraju dobili akte i dokumenta koja garantuju naš suverentitet i u vazdušnom prostoru, ali i da se u železnici biraju rute koje nama odgovoraju", naveo je Đurić.

U interesu Srbije je, kako je kazao, da Priština i Beograd budu povezani železnicom i to linijom Priština- Podujevo-Merdare, a ne linijom od Kralјeva do Kosovske Mitrovice i da se otvara pitanje statusa železničke infrastrukture na severu KiM.

Đurić je naveo i da je važno što je Kontrola letenja u Beogradu zadužena i za vazdušni prostor iznad KiM.

Čudno je, međutim, primetio je, da ima političara koji se protive povezivanju Srbije sa južnom pokrajinom, jer je pre uvođenja taksi godišnji promet robe iz centralne Srbije sa KiM bio više od pola milijarde evra.

"Naša roba je i dalјe dominantna samo se sada švercuje preko Severne Makedonije, Albanije i na tome profitiraju upravo lideri separatista koji se navodno zalažu za takse, a u stvari su svi osnovali firme za prepakivanje proizvoda iz centralne Srbije", naveo je Đurić.

On je zaklјučio da "lažna nezavisnost Kosova" nije samo politički već i ekonomski projekat, o čemu svedoči činjenica da lideri OVK nisu imali ništa pre 25 godina, a da su sada multimilioneri.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike