MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti » Đurić: Ovo će biti još jedna pobeda srpske discipline i solidarnosti
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Ovo će biti još jedna pobeda srpske discipline i solidarnosti

17.april 2020. Izvor: Autorski tekst direktora Đurića za Jedinstvo

Dragi sugrađani, braćo i sestre, pogodila nas je pošast kakvu čovečanstvo u proteklih sto godina nije iskusilo. Koronavirus nas nije suočio samo sa opasnošću po lјudsko zdravlјe i živote, jer ova zaraza će imati i nesagledive političke, ekonomske i društvene posledice, koje mogu biti opasnije i razornije od same epidemije. Mnogi su konstatovali da se čovečanstvo nalazi na raskršću, i da je ovo trenutak kada se mora doneti dugo odlagana odluka o tome kako će izgledati svet posle pandemije i na kojim će vrednostima počivati. Ubrzo ćemo saznati da li će lјudski rod iz svega ovoga izaći fragmentisaniji ili jedinstveniji i solidarniji. U međuvremenu, svako od nas muči svoju muku, suočen sa nametnutom promenom životnih navika i dnevnog ritma. Početni šok smo kao država i kolektiv izdržali, i to mnogo organizovanije i efikasnije nego mnoge zemlјe i narodi sa kojima se ne možemo meriti ni po snazi ni po broju. Pokazali smo još jednom da nas nevolјa, kao što smo se nebrojeno puta osvedočili kroz istoriju, snaži i okuplјa.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Srbija je reagovala odlučno i bez panike. Sprečili smo da nas zadesi ono što se događa u Italiji, Francuskoj, Španiji, pa čak i delovima SAD. Zahvalјujući činjenica da smo proteklih godina vodili odgovornu ekonomsku politiku, imali smo sredstava da interenišemo i nabavkom respiratora i zaštitne opreme i paketima pomoći najugroženijim građanima i merama za sprečavanje poptpunog kraha privrede. Upravo zbog odgovorne i strateški postavlјene politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima osnova da se nadamo i da očekujemo da ćemo se iz krize po završetku epidemije povratiti brže nego mnogi. Prirodno je što su Srbiji u trenucima teškog izazova najpre u pomoć priskočili tradicionalni prijatelјi Kina i Rusija, poslavši nam opremu, koja je delom završila i na KiM, ali i timove stručnjaka uz čiju smo pomoć naš zdravstveni sistem i odgovor države na zarazu učinilo još efikasnijim. Pomoć počinje da nam stiže i od EU, koja je i sama iz temelјa rastresena pandemijom. No, mnogo teških dana je još pred nama, iako se nazire svetlo na kraju tunela.

Srbija je, suočena sa problemiom, posebnu pažnju kao i uvek obratila na svoju južnu pokrajinu. Obezbeđeno je još 75 radnih mesta za lekare u tri bolnice na KiM i 200 radnih mesta za medicinske sestre. U prvim danima vanrednog stanja na KiM je iz centralne Srbije otišlo 250 interventnih kamiona za pojačano snabdevanje. Reč je o čak 2.500 tona prehrambenih artikala. Našem zdravstvu na KiM je stigla velika količina lekova i zaštitne opreme. Pojačali smo naše bolnice dodatnim respiratorima i sanitetskim vozilima. Uz pomoć epidemiologa iz Beograda organizovali smo privremene COVID bolnice u svim većim srpskim sredinama i centre za testiranje. Uradili smo mnogo, i uradićemo još mnogo kako bi, uprkos činjenici da naš zdravstvveni sistem na KiM dve decenije funkcioniše u veoma izazovnim okolnostima, borbu protiv koronavirusa na KiM vodili sa jednakom žestinom i efikasnošću kao i u bilo kom drugom delu Srbije. Srbi na KiM su, predvođeni Vladom Srbije, predsednicom vlade Anom Brnabić i predsednikom Vučićem, junački izdržali sve sa čime nas je epidemija do sada suočila.

U lјudskoj je prirodi da se u vreme velikih pošasti mnogi, ophrvani težinom privatnih nedaća, okrenu sebi i svojim problemima, ne mareći za druge. Srbi na KiM su, međutim, i u ovim nedelјama izazova pokazali ne samo pribranost i odgovornost prema sebi i svojim bližnjima, već i odgovornost prema zajednici. Nije u većinski srpskim sredinama na KiM bilo juriša na prodavnice, nerazumnog gomilanja osnovnih životnih namirnica koje bi komšiju ostavilo bez ulјa ili brašna, i ne samo to – broj srpskih volontera na KiM je takav da nam čitav svet može pozavideti. Iako je, nakon uvođenja mera ograničenog kretanja i uvođenja karantina u opštinama Kosovska Mitrovica i Zvečan bilo pojedinačnih slučajeva neodgovornog ponašanja, ogromna većina naših građana je poštovala mere, svesna da su one propisane kako bi zaštitile lјudske živote i naš zdravstveni sistem od naglog priliva teško obolelih.

Kriza će, kako procenjuju stručnjaci, trajati još barem nekoliko nedelјa, i u tom vremenu je veoma važno da ne izgubimo strplјenje i pribranost. Moramo da nastavimo da se držimo preporuka stručnjaka i da poštujemo mere Vlade Srbije i naših kriznih štabova na terenu. Iskoristimo vreme koje provodimo kod kuće da se zbližimo sa svojim porodicama, da nanovo otkrijemo toplinu doma na koju su mnogi zaboravili zbog previše brzog života. Provedimo Uskrs u krugu najbližih, i, baš kao što nas jevanđelјa uče, vreme spasenja i pobede svetlosti nad mrakom će neminovno doći. Umesto da svakoga dana sebi postavlјamo pitanje šta smo ovom iznuđenom pauzom u svojim životima izgubili, zapitajmo se šta smo dobili. Iz ovoga ćemo nesumnjivo izaći kao pobednici, sa poukom o tome šta je u životu najvažnije, i, nadam se, jači i odlučniji u nameri da se ostvarimo kao pojedinci i kao narod. Braćo i sestre, srećan vam najveći hrišćanski praznik! Živela Srbija!

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike