MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Kurti se plaši Vučića sa druge strane stola
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Kurti se plaši Vučića sa druge strane stola

19.maj 2020. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da prištinska vlast pokazuje nervozu zbog mogućeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine i da uvođenjem dodatnih taksi i raznim drugim potezima pokušava da "spreči konstruktivnu debatu i diskusiju".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: TV Pink

On je naglasio da izjava Alјbina Kurtija da "neće razgovore o mapama, posebno ne sa predsednicima" u prevodu znači da se panično plaši razgovora gde bi sa druge strane stola sedeo Aleksandar Vučić.

"On bi želeo da bira ko će predstavlјati srpsku stranu u razgovorima. To pokazuje nervozu od mogućeg nastavka dijaloga. Da se to ne bi desilo on i njegova vlada stalno uvode dodatne takse, izmišlјaju različite metode kako da spreče konstruktivnu debatu i diskusiju", rekao je Đurić.

Dodaje da Priština samo deklarativno želi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da unapred kažu da neće praviti ustupke, da očekuju da Srbija prizna nezavisnost KiM, da će oni priznati Srbiju.

"Kao da mi nismo država i da čekamo da nas priznaju Alјbin Kurti, Hašim Tači, Kadri Veselјi. Neće dijalog o mapama i da za pregovaračkim stolom sedi Vučić. Verovatno bi više voleli preko puta da vide političke istomišlјenike iz Beograda", rekao je Đurić za TV Pink.

Ustavni sud u Prištini ove nedelјe mogao bi doneti odluku u korist Hašima Tačija i da Priština dobije novu vladu, a Đurić smatra da je posredi politička igra i pokušaj da se odloži eventualno formiranje vlade u kojoj Alјbin Kurti ne bi imao klјučnu ulogu.

"Moguće je da je u pitanju i strah, pošto smo videli najave da će biti nereda. To je vrlo opasna situacija u kojoj Srbi treba da vode računa da ne budu uvučeni u sukob, jer Srbe ni sa jednom od tih strana ne očekuje ništa dobro", rekao je Đurić.

Naglašava da je važno što Srbi na KiM imaju jedinstvenu Srpsku listu i da ta lista treba da igra što značajaniju ulogu u političkom životu.

"Predsednik Vučić i ceo naš tim smo radili godinama da zamenimo podelјenost na male feudalne gospodare na KIM kojima su lakše manipulisali albanski političari i međunarodna zajednica i da napravimo jedinstveni blok", naglasio je on.

Ističe da Priština, ali i neke od država članica EU glasno govore šta neće, a da niko neće da kaže šta hoće.

"Znamo šta hoće, a to je da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i to u granicama koje su oni zacrtali i proglasili 2008. godine. Vidimo brutalni cinizam u kome neki od njih govore da su protiv promene granica, misleći na granice koje su oni nacrtali 2008. godine", pojasnio je Đurić.

Napominje da se isturaju regionalni lideri kao što je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski koji je govorio da je protiv promene granica, a zaboravio je da su on i njegova politika podržali prekrajanje granica 2008. godine.

"Gleda da izjavama bude dopadlјiviji Albancima i Berlinu. On je uz pomoć Albanaca i postao predsednik Severne Makedonije", naveo je on.

Napominje da ekonomske mere - takse, koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije dovele da toga da su za 20 do 30 odsto poskupele osnovne životne namirnice u albanskim sredinama.

"U srpskim sredinama je dobra snadbevenost. Na početku pandemije Albanci masovno pohrlili u srpske prodavnice da se snadbeju. Nјihovim liderima je važnije da isteraju šovinističkiu ideologiju mržnje, nego da obezbede hranu", naveo je on.

Podsetio je da je Beograd imao potrebu da obezbedi pomoć za zdravstveni sistem i u albanskim sredinama na KiM tokom epidemije, ali da su to kritikovali prišstinski lideri - Veselјi, Haradinaj.

"Oni su rekli da bi pre umrli nego da se testiraju srpskim testovima. Ljudi koji su imali konstruktivan odnos u toj situaciji su se uplašili i nisu želeli da prime dalјu pomoć", naveo je on i dodao da je posle toga onemogeno srpskim lekarima da uđu na KiM.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike