MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Iza mere reciprociteta kolosalno nezakonje
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Iza mere reciprociteta kolosalno nezakonje

01. jun 2020. Izvor: Tanjug

Iza odluke prištinske Vlade da roba iz centralne Srbije bez oznake "Republika Kosovo" ne može da uđe na teritoriju Kosova i Metohije stoji činjenica da je u našoj južnoj pokrajini na delu kolosalno nezakonje, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Meohiju Marko Đurić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kako je rekao za Prva tv, upravo je zbog takvog nezakonja u ime Vlade Srbije tražio da međunarodna zajednica uvede kaznene mere i sankcioniše poteze koji su kršenje ne samo CEFTA sporazuma, brisleskih sporazuma, nego i, kako kaže, elementarnih bazičnih lјudskih vrednosti.

"Kako možete u Evropi 21. veka da postavlјate rampe za kamione koji prevoze mleko, dnevnu štampu, osnovne potrepštine?", upitao je Đurić.

Poručio je Srbima na KiM da ne brinu i dodao da ova mera ne može da potraje.

"Ovo će brzo da padne, a mi ćemo tada, kao što smo i za vreme epidemije korona, obezbediti normalno snabdevanje za naš narod", kazao je.

Direktor vladine Kancelarije ističe da ta mera ugrožava egzistenciju i Srba i Albanaca a, kako navodi, to dovolјno ilustruje visina cena dok su na snazi bile takse od 100 odsto, kada je za osnovne namirnice u albanskim sredinama cena skočila čak i do 30 odsto.

"Dobro znamo kako lјudi teško žive, a kada cena hleba skoči za 30 odsto, to je onda atak na egzistenciju, bez obzira da li je neko Albanac, Srbin ili bilo šta drugo", naveo je.

Kako kaže, istog trenutka kada je doneta mera reciprociteta, Beograd se obratio EU koja je formalni posrednik u odnosima Beograda i Prištine po pitanju sporazuma koji su do sada postizani.

Zahtevao je od evropskih zvaničnika da primene kaznene mehanizme koje ima na raspolaganju vezane i za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i vezano za Ceftu.

Navodi da je zvaničnike u EU predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozoravao da ako ne primene oštrije mere prema Prištini da će sami zaustaviti dijalog u kojem kažu da žele da budu posrednici.

"Pošto su bili blagi prema Prištini, Priština je nastavila da divlјa i evo danas imamo rezultate toga", navodi direktor vladine Kancelarije.

Đurić kaže da bez obzira da li je ovu meru uveo Alјbin Kurti zbog unutrašnjo političkih razloga, kao i u odnosu na to da li će pasti za nedelјu dana, reakcije mora biti i ovakvo ponašanje ne sme se tolereisati.

Komentarišući formiranje nove Vlade u Prištini, Đurić kaže da ono što je za Srbe na KiM važno jeste da posle mnogo godina postoji jedinstvo, što pokazuje i to da danas Srpska lista ima 10 od 10 garantovanih pozicija za Srbe na KiM.

"To znači da će SL biti prvi put u suštinskom smislu jezičak na vagi od kojeg zavisi većina. Srpska lista to neće koristiti protiv bilo koga, već isklјučivo da zaštiti interese Srba na KiM, da obezbedi osnovnu egzistenciju, da spreči ovakva nasilјa i omogući dugoročnu perspektivu", navodi Đurić.

Prema njegovim rečima, da nema Srpske liste na KiM, danas bi imali već usvojen zakon o verskim zajednicama, kojim bi i Dečani i Gračanica i drugi manastiri bili proglašeni baštinom Kosova, odnosno oteti SPC.

"Ali, to nije prošlo u Skupštini jer postoji Srpska lista", primećuje Đurić i dodaje da se na tom primeru vidi koliko je važno da je Srbija jaka. "Koliko god Srbija bude jačala u ekonomskom, političkom, bezbednosnom pogledu to će biti snažnija naša pozicija na KiM", ističe direktor vladine Kancelarije.

Upitan da li će dijalog Beograda i Prištine biti nastavlјen i kada bi se to moglo očekivati, Đurić kaže da je predsednik Vičić, zajedno sa timom u Beogradu, utrošio energiju da sačuva mir i sigurnost ili, kako kaže, da kupe vreme za ostatak Srbije da se razvija.

"Danas kada imamo tri godine suficit u budžetu, kada smo zemlјa koja ojačava Vojsku, kredibilitet naših reči kada kažemo da nećemo dozvoliti Blјesak i Oluju sa pažnjom svi slušaju u regionu i naravno da Srbi na KiM znaju da od snažne Srbije zavisi i njihova budućnost", zaklјučio je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike