MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Čvrsto ćemo se boriti za KiM, ali za nas nema srećnog rešenja
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Čvrsto ćemo se boriti za KiM, ali za nas nema srećnog rešenja

06. jun 2020. Izvor: Tanjug

Borićemo se čvrsto i snažno za Kosovo i Metohiju, naše interese i prava našeg naroda, ali za nas nema srećnog rešenja, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je istakao da se ne može očekivati da će velike sile i klјučne zemlјe promeniti svoj stav o nezavisnosti tzv. Kosova, te stav da nema promene granica sadašnjeg Kosova u odnosu na Srbiju.

To je, istakao je Vučić za Prvu tv potvrdio i Žozep Borel.

Pred nama je šest meseci teške političke borbe za naše nacionalne interese na KiM i za prava našeg naroda tamo.

Predsednik je rekao da očekuje da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak odmah posle izbora 21. juna dođe u Beograd i Prištinu.

“Očekujem i razgovore sa Ričardom Grenelom, i sa svima koji se interesuju za rešavanje pitanje KiM”, rekao je Vučić.

Ipak, ističe, za nas tu "nema srećnog rešenja”.

Kako god da bude rešenje, Beograd ne može da bude naročito zadovolјan, ponavlјa predsednik Srbije i dodaje da laganjem ili varanjem lјudi ne bi ništa mogao da postigne.

“Šta da radim (što Srbi to ne vole da čuju). Da ih lažem da ćemo da dobijemo izlaz kod Valone, a da ćemo u Elbasanu ne znam šta da radimo…. Da će u Kačaniku da dočekaju srpsku reprezentaciju kada nešto postigne…”, upitao je Vučić.

Dodao je da njegov posao, kao predsednika Srbije, nije da obmanjuje lјude.

Nije suština moja sudbina,već sudbina KiM, Srbije i naroda

Nije suština moja politička sudbina po pitanju Kosova, kako to misli opozicija, suština su naši nacionalni i državni interesi na Kosovu i sudbina našeg naroda, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za Prvu tv ukazao da, na žalost, ne možemo u Srbiji da postignemo konsenzus: "Jer, neki čekaju da će Vučić da se saplete oko Kosova kao da su ostavili u amanet zlatnu ušteđevinu. Ccekamo da se skloni Kosovo kao teret, pa ćemo mi da ga sklonimo", sažeo je Vučić stav opozicije po pitanju Kosova, kao da je reč o dnevno političkom pitanju, a ne nacionalnom i državnom interesu.

Vučić je ukazao da je juče posle dugog vremena slušao izborne blokove političkih protivnika, da čuje šta misle po pitanju KiM, a da je čuo o kralјevima, koji treba da dođu, iako nije čuo koji, kao i kako treba da ukinemo pauk vozila, da se vratimo na 1891. godinu...

"Naš posao je da budemo ozbilјni I odgovorni, da narod ne lažemo I da se čvrsto I snažno borimo za interese naroda. Borićemo se za naše nacinalne I državne interese i naš narod na KiM. Borili smo se u nemogućim uslovima ť, naglasio je on, podsetivši na okolnosti koje su postojale od Prve Prizrenske lige, pa do jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Ljudi treba da imaju u vidu šta je to što smo nasledili i kakva je situacija u kojoj smo morali da se nalazimo i sačuvamo sve što je moguće, vratimo Kosovo na i za pregovarački sto, ukazao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je pred nama šest meseci, do godinu dana teške političke borbe za naše nacionalne interese pavo našeg naroda na Kosovu I Metohiji, ali I našu zemlјu, u kojoj moramo da se ponašamo odgovorno, I ne povećavamo očekivanja građana, ali ujedno da budemo dovolјno čvrsti I jaki da znamo šta može, a šta ne.

Vučić je, u "Jutru" TV Prva, kazao da očekuje pritiske u narednom periodu, jer se mora imati na umu da je Kosovo čedo zapada.

"Nije u pitanju stav Prištine da moramo da ih priznamo, već to što oni neće vršiti pritisak na njih jer je to isto što zanima I njih čije je čedo Kosovo. Priština je poslala bezbroj negativnih poruka, besmislene stvari su napravili, ali oni su njihovo čedo. Imam troje dece, mogu da urade bilo šta, mogu da budem objektivan pa da ih kritikuje, ali ću ih uvek volelti najviše. Oni su u kolevku stavili Kosovo, podizali, da je dete malo poodraslo počelo da čini nestasluške. Nisu Albanci stvorili entitet već Amerikanci, Nemci i ostali", objasnio je on.

Vučić je kazao da moramo uvek imati to u vidu, kao I nepovolјnu strukturu stanovništva na Kosovu po nas.

"Moramo da se borimo u čudnim okolnostima, čuvamo mir i stabilnost, I ujedno obezbeđujemo napredak naše države I našeg naroda. Nisu to lake stvari".

Zabluda je misliti da će svoje odluke u vezi Kosova promeniti SAD, Nemačka i Francuska.

Što se tiče rešenja po primeru dve Nemačke, Vučić kaze da kada se neki obraduju na to ne razumeju šta to znači.

"Oni kažu Kosovo u sadašnjim granicama, granicama nepromenlјivim prema Srbiji. Zato nisam razumeo radost nekih ť, konstatovao je on dodajući da često volimo nešto naivno da tumačimo.

Vučić: Dobra odluka Prištine da se ukinu mere zabrane trgovine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je danas odluku Prištine da ukine sve zabrane trgovine sa Beogradom.

Vučić je, povodom odluke privremenih vlasti u Prištini, rekao da veruje u snagu srpske ekonomije, naših kompanija i da se moze uspostaviti dobar biznis odnos Srba i Albanaca, od kojeg i jedni i drugi mogu imati velike koristi.

Vučić: Nema kod mene “tante za kukuriku”

Od 2016. godine Beograd insistira na jednom - da smo spremni da na 90 dana obustavimo kampanju za povlačenje priznanja Kosova, samo ukoliko Priština prestane sa traženjem članstva u međunarodnim organizacijama, i to je naša jasna poruka, istakao je predsednik Aleksandar Vučić.

“To je tante za tante. Tante za kukuriku nema kod mene”, rekao je Vučić na TV Prva.

Kako je rekao, u razgovorima od 2016. godine postoji samo jedan uslov - da nama neće biti potrebna kampanja za povlačenje priznanja Kosova onog momenta kada Priština prestane da traži članstvo u međunarodnim organizacijama.

“Obavežite se da ne tražite prijem u Interpol, Unesko, druge organizacije. Suspendujte te vaše pokušaje, i mi ćemo naše na 90 dana. To je jasna poruka, koju smo rekli i Grenelu”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Priština to odbija, jer njeni zvaničnici smatraju da bi to bilo “odustavjanje od njihove državnosti”.

“A, ako oni to ne žele, ne želimo ni mi. Ne možemo da uđemo u ring sa obe vezane ruke…”, rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike