MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Pred Srbijom teška vremena
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Pred Srbijom teška vremena

18. jun 2020. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da su pred Srbijom teška vremena, možda najteža od prištinskog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim rekao da građani Srbije moraju biti ujedinjeni, jer samo tako mogu da zaštite svoje interese.

" Kada kažem teška, možda najteža u poslednjih 12 godina od samoproglašenja nezavisnosti.Važno da dobro razumemo svoju poziciju, da budemo spremni za razgovor i kompromis, ali dovolјno snažni da odbacimo ultimatum i ucene", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sa Lavrovim je dogovoreno da se na dnevnom nivou obavlјaju konsultacije i da ukoliko na bilo koji način dođe do rešenja kosovskog pitanja za to će biti potrebna i saglasnost Rusije.

"Ne želimo da svi budu konsultovani, pitani, a da Rusiju niko ništa ne pita. Rusija je uvek podržavala Srbiju, u skladu sa odlukama Generalne skupštine UN da se dijalog vodi pod okrilјem EU. Srbija je spremna da sasluša sve druge političke aktere i njihove ideje, ali će umeti da zaštiti svoje vitalne nacionalne i državne interese, bez obzira na cenu i težinu koja će Srbija morati da plati", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će prilikom predstojeće posete Moskvi dodatno razmeniti ocene, iskustva, saznanja sa Vladimirom Putinom o događajima i odnosima na međunarodnoj areni.

"Očekuju me razgovori i sa najvišim evropskim zvaničnicima narednih četiri ili pet dana. Naša delegacija će, iako smo u problemu jer je vlada u tehničkom mandatu, ići u Vašington", rekao je predsednik.

"Ne",ako Lajčak ponudi Srbiji EU,a Kosovu priznanje i UN

Odgovor na eventualnu ponudu da priznamo Kosovo i da Kosovo uđe u UN, a mi zauzvrat da ne dobijemo ništa, osim članstva u EU, naš odgovor biće ''ne'', rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je podsetio da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak dolazi u Beograd 22. juna, da će sa Putinom razgovarati 23. juna, a sa drugim evropskim liderima 23. i 24. juna.

Uvek smo prihvatali razgovore pod pokroviltelјstvom EU, između ostalog i zato što ruska strana nikad nije imala ništa protiv evropskog pokrovitelјstva za naše razgovore, jer je ta odluka doneta u Generalnoj skupštini UN, rekao je Vučić, ali i istakao da na neke ponude EU Srbija ima jasan odgovor.

"Ako mislite da je moguće da mi kažemo da priznajemo Kosovo i da Kosovo uđe u UN, a da mi ne dobijemo ništa, da nam neko kaže ''bićete članovi EU'', jasno je kakav je naš odgovor, a ako je potrebno da budem nedvosmislen, naš odgovor će biti ''ne''", rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje, upućeno i Sergeju Lavrovu i njemu, da li će, ukoliko eventualno dođe do toga da Srbiji neko garantuje članstvo u EU uz finansijski paket pomoći kako bi se potpisao sporazum sa Prištinom, to Rusija podržati.

Vučić je dodao da nije razumeo kakve bi to veze imalo sa Rusijom.

Istakao je da Rusija podržava poziciju Srbije i da je veoma korektna.

"To je za nas bilo veoma važno i zato smo uvek prihvatali razgovore pod pokroviltelјstvom EU", rekao je Vučić.

"A da li će biti nelaka situacija za nas, svakako će biti tako. Ali, kako su naši kroz istoriju govorili, svakog Vidovdana uvek se sve pokaže. Kako god teško da bude i šta god teško da dođe , lјudi će sve moći da vide i da razaznaju, a i mi ćemo morati da pružimo jasne odgovore", zaklјučio je Vučić.

Ministar spolјnih poslova Rusije rekao je danas da će Rusija podržati dogovor Beograda i Prištine i izneo uverenje da će se Beograd u pregovorima rukovoditi isklјučivo nacionalnim interesima svoje države i naroda.

Na pitanje o mogućoj "ponudi" EU odgovorio je da su adresa za to pitanje srpski narod i rukovodstvo.

"Stav predsednika Vučića i njegove ekipe mi znamo, Beograd će se u pregovorima rukovoditi isklјučivo nacionalnim interesima svoje države i svog naroda", uveren je Lavrov.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike