MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: S Markonom o tri ključne teme,dobro se razumemo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: S Markonom o tri ključne teme,dobro se razumemo

10. jul 2020.

Predsednik Srbie Aleksandar Vučić preneo je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - današnjem samitu o KiM, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i budućnosti Evropske unije i Srbije u Uniji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Kako je rekao, sa Makronom je razgovarao u četiri oka sat i po vremena. "Razgovarali smo o tri ključne teme - sutrašnji samit i odnosi Srba i Albanaca i rešenju kosovskog pitanja, zatim o bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulutre, ekonomije i ulaganja", rekao je Vučić.

Od ključnog značaja je i da sam učio od Makrona kako on vidi Evropu i svet u budućnosti, sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije, dodao je Vučić.

"Mi se dobro razumemo, Makron uvek govori jasnim i jednostavnim jezikom. Ne razumem uvek formalan birokratski rečnik, ali Makrona uvek dobro razumem…", rekao je Vučić.

Kada je reč o sutrašnjem samitu o KiM, u organizaciji Nemačke i Francuske, Vučić je rekao da nije siguran da će moći da se usvoji zajednička izjava. "Govorio sam strateški i šta mislim da se zbivalo i šta može da se dogodi u budućnosti", rekao je Vučić.

Albanci možda ne dolaze u Brisel,Srbija spremna za dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom, ali da, zbog nekih informacija iz Prištine, još ne zna da li će do toga doći u nedelju.

Upitan kako gleda na nastavak dijaloga pošto postoje naznake da Priština neće biti zastupljena u nedelju na najvišem nivou, odnosno na nivou premijera Avdulaha Hotija, Vučić je kazao da je čuo određene glasine večeras da Albanci neće doći u Brisel, iako se čekalo mesecima na nastavak dijaloga.

"Sada sam video da sam dobio poruku od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i razgovaraću sa njim večeras da vidim šta će biti. Da budem iskren, trudimo se da pokažemo da smo partneri EU, međunarodne zajednice, svakome za dijalog, da ne želimo da bežimo od teških tema. Iznenadi me kada neko prihvati termin a onda kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika.

Zamislite mene da kažem "imam demonstarcije i ne mogu da dođem", kazao je on novinarima u Parizu. Vučić je rekao da tako svaki put čine kada im nešto nije po volji.

"Sačekaću da vidim i sutra ćemo biti pametniji. Srbija je spremna, i spremni smo da odavde idemo u Brisel", naglasio je on. Vučić je podsetio da je zakazana večera sa predsednikom Saveta EU Šarl Mišelom, na kojoj je trebalo da bude i šef evropske diplomatije Žozep Borel, Miroslav Lajčak i možda i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, a u nedelju je trebalo da počne zvanično dijalog.

Upitan šta ako opet dođe do opstrukcije dijaloga, rekao je da ga brine to pitanje ne samo u smislu velikih igara velikih sila. "Bekend jedni, forhend drugi - SAD i EU. Ne zaboravite da za nas to nije dobra stvar, jer moramo da sačuvamo mir i stabilnost za Srbe na KiM", kazao je on.

Podvukao je da ako ludilo krene na Kosovu oko optužnice protiv Hašima Tačija, međusobni sukobi kosovskih Albanaca.... uvek je muka za Srbe. "Nema za koga trećeg i zato sam želeo da kroz razgovore spustimo tenzije i sačuvamo naš narod", naglasio je Vučić.

"Ovako uvek možemo da dođemo do situacije koja je prilično problematična za nas". Rekao je da Srbija pokazuje svoju konstruktivnost, ozbiljnost i to, ističe, doprinosi poštovanju koje imamo u Francuskoj.

Izrazio je zahvalnost predsedniku Francuske na izvanrednom gostpormistvo koje u zapadnim zemljama, kaže, nije doživeo.

Vučić: Presecanje preko noći ne donosi dobre rezultate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "presecanje preko noći" ne može doneti dobre rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, već da dve strane mogu da naprave bezbroj malih koraka kako bi popravile odnose.

Vučić je novinarima u Parizu rekao da veruje da će današnji video samit, koji će voditi francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, biti otvoren razgovor, ali da ne očekuje previše rezultata, niti saglasnost.

Upitan da li mu je posle današnjeg razgovora sa Makronom jasnije šta bi moglo da se očekuje od video samita, Vučić je rekao da veruje da će svako govoriti o tome kako vidi dijalog, budućnost razgovora.

"Ne mislim da će da bude previše rezultata, biće pronađeni nekakvi principi, ali koje ne možemo svi da dogovorimo, tako da verujem da će izaći sa predsedničkim saopštenjem Francuzi i Nemci, mi ćemo posebno, kao i Albanci", rekao je Vučić.

On je rekao da veruje da će se govoriti i o mogućnostima za postizanje kompromisa i šta je to što smatraju da je važno u narednom periodu.

"Da obezbedimo slobodan protok ljudi i usluga, očuvanje mira, da obezbedimo bezbroj malih sporazuma koji će da promene odnose između Srba i Albanaca, da vidimo šta ćemo da radimo sa tim o čemu se ne slažemo", rekao je Vučić.

Kako je objasnio, Albanci će reći da su došli da razgovaraju o međusobnom priznaju, a mi da to Srbiju ne zanima, ali postoji bezbroj malih koraka kojima mogu da se popravljaju odnosi i uradi nešto za srpski i albanski narod.

"To je taktika za koju mislim da je dobra, a presecanje preko noći je nešto što ne može da nas dovede do dobrog rešenja", rekao je Vučić.

Kaže da Makron, kao izuzetan geopolitički stručnjak, to razume. "Smešno bi bilo da kažem da je Makron na našoj strani, nije, ali, da li razume poziciju Srbije? Mislim da je razume i dobro shvata.

I mislim da sam na plastičan način to i objašanjavao, tako što sam rekao "Zašto bismo mi nešto uradili, da vidimo šta Srbija dobija. I on kaže "u pravu si, hajde da vidimo šta Srbija dobija".

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike