MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Sa Srbijom se ne razgovara jezikom ucena
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Sa Srbijom se ne razgovara jezikom ucena

30. jul 2020. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas u Briselu da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucena i ultimatuma.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Đurić je, novinarima nakon današnje runde pregovora, preneo da je prištinska strana pokušala da uruči srpskoj delegaciji „neki papir" o navodnom kršenju CEFTA sporazuma.

„Nismo želeli da ga prihvatimo, jer smo došli da razgovaramo, a ne da se svađamo oko nečeg što je prošlost. Svakako bismo imali više materijala za štetu koja je napravljena", kazao je on.

On je rekao da su razgovori bili teški, a na momente je bilo i žustrih rasprava. Ticali su se pitanja raseljenih i prognanih i ekonomije.

"Trudili smo se da napravimo konstruktivnu atmosferu u uslovima koji nisu ni laki ni jednostavni", rekao je Đurić.

Dodao je da je srpska delegacija bila veoma dobro pripremljena, da je imala eksperte koji su argumentima zaštitili naše interese.

"U svakom trenutku smo stitili interese i dostojanstvo Srbije. I pre dolaska u Brisel, a i kada smo došli, poslali smo jasnu poruku i drugoj srtrani i međunarodnim posrednicima, i to je politika predsednika Vučića sa kojom nas je ovlastio i on i vlada, da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucena i ultimatuma", rekao je Đurić novinarima u Briselu.

Jezikom ultimatuma sa Srbijom ne razgovaraju ni predstavnici međunarodne zajednice, a potrudili smo se da ne razgovara ni Priština, naglasio je.

"Smatram da smo obavili dobar posao, čeka nas još dosta posla, a uvek sam za to da makar i najteži razgovori otvaraju hipotetičku mogućnost da se problemi rešavaju na miran način", rekao je on.

I nije, kako je dodao, važno što će zbog toga uvek biti onih koji će da stavljaju etikete, optužuju one koji se trude da nešto reše i urade.

"Danas za ovim pregovaračkim stolom sedi Srbija sa neuporedivo više samoupouzdanja zahvaljujući činjenici da je tim na čelu sa predsednikom Vučićem uspeo da ekonomski konsoliduje, osnaži Srbiju", rekao je on i dodao da Srbija sada ima mnogo veći kredbilitet u međunarodnoj zajednici.

On je naglasio da je ovo bio dan veoma teških razgovora u kojima je srpska strana demonstrirala ozbiljnu i odgovornu posvećenost zaštiti državnih i nacionalnih interesa, a istovremeno je pokazala ozbiljnu i odgovrnu posvećenost rešavanju pitanja putem dijaloga.

Đurić je dodao da se razgovaralo o tome da se krajem avgusta nastave ovi tehnički razgovori.

Đurić:Razgovori o normalizaciji života, ne o nezavisnosti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je na današnjem sastanku zahtevao da Priština prestane da iznosi neistine o sadržini razgovora u Briselu, ali i od predstavnika EU da budu jasniji i transparentniji o tome o čemu se razgovara.

"Vrlo jasne i snažne poruke smo poslali. Nema ultimatuma. Onaj ko to pokuša dobiće jasnu poruku šefa srpske države, srpske vlade i srpskog naroda. Ovde se ne vode i neće se voditi razgovori o nezavisnosti već o normalizaciji života", rekao je Đurić.

On je to rekao novinarima u Briselu nakon današnje nove runde pregovora na ekspertskom nivou i dodao da je bilo dosta laži o sadržini razgovora.

Kako je kazao, on je i Skenderu Hiseniju direktno u lice rekao da je umoran da sluša laži Prištine o tome kako se pregovara i razgovara o nezavisnosti Kosova i o sveobuhvatnim sporazumima koji će rezultirati onime što oni sanjaju.

"Neće rezultirati time, ali može da rezultira normaliacijom odnosa, normalnom trgovimom, školovanjem, cirkulacijom saobraćaja, privrednim poslovanjem, ekonomskim rastom za obe strane. Ako ste za tako nešto, Srbija je za tako nešto uvek spremna, ali nemojte da minirate razgovore tako što ćete pre i posle svakog sastanka zbog domaće političke javnosti iznositi neistine o onome o čemu se razgovara", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da javnost mora da zna o detaljima i temama o kojima se razgovara a ne da samo sluša to iz usta političara iz Prištine koji pokušavaju da zbog domaćih političkih razgovora "prodaju priču" koja podriva same temelje razgovora.

Na pitanje novinara da li je neko na sto stavio predlog konačnog rešenja Kosova Đurić je odgovorio: "Da je neko tako nešto pokušao naša delegacija je imala veoma jasne instrukcije predsednika Vučića i da je do toga došlo mi bismo se ponašali u skladu sa takvim instrukcijama i mnogo ranije bismo bili na avionu za Beograd".

Pošto do toga nije došlo, kako je naveo, vodili smo težak razgovor o raseljenima i ekonomskoj saradnji, nismo prihvatili nametanje Srbiji krivice za tobožnje kršenje Cefta sporazuma.

Dogovor je da se nastavi razgovor, ne o izmišljenim temama pogotovo ne o nezavisnosti Kosova, već o temama koje mogu da znače za obe strane, dodao je Đurić.

Ponovio je da Priština i Beograd polaze od dijametralno suprtonih stanovišta kada je reč o statusu Kosova, a da tehnički razgovori služe da se olakša život ljudima.

"Bolje da se mi ovde svađamo nego da to radi komšija sa komšijom na terenu na KiM. Ovo je svih ovih godina bila borba za očuvanje stabilnosti i mira i zato ne žalim trud svih ovih osam godina koliko sam učestvovao, a ne žalim trud ni danas", rekao je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike