MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Zakon o tzv. OVK dodatno šikaniranje Srba
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Zakon o tzv. OVK dodatno šikaniranje Srba

06. avgust 2020. Izvor: Tanjug

Užasna je za nas vest najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK u Prištini, jer je to uvođenje verbalnog delikta, zabrana drugačijeg mišljenja i dodatno šikaniranje i maltretiranje Srba, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je dodao da je na to upozorio i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamolio ga da to uzme u obzir.

"Ako je suština da niko ne sme da misli svojom glavom, srpskom glavom, već da bude saglasan sa onima u Zagrebu, pa da idemo da slavimo 'Oluju', sa onim što kažu u Sarajevu, da Chopić ili Šantić ne moraju da imaju ulicu, ili sa onima u Prištini o sukobu 1999. godine... To nema nikakvog smisla", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da će se videti kako će Brisel da reaguje, dodajući da to pitanje ima i značajne unutrašnje konotacije u samoj Prištini.

"Ali, kada vidim da dolaze na razgovore i dobijaju podršku dela međunarodne zajednice, vidim da je smisao svega da Srbija prizna Kosovo. Onda nam to i kažite, da nećete da razgovarate i da je to smisao svega. Čekam samo da nam to u nekom momentu kažu", rekao je Vučić.

Dodao je i da je predlog Beograda, u poslednjoj rundi razgovora o ekonomiji, bio da na robi koji se uvozi na KiM piše Srbija, bez Republika Srbija, ali da ne dolazi u obzir da na robi koja stiže sa KiM piše Republika Kosovo.

"Želeli smo da razgovori budu suštinski, ne formalni, da se time rešavaju problemi, a ne da neko samo čeka da prođe vreme kako bi nam izporučio zahtev koji bismo morali da prihvatimo ili odbijemo i budemo prokazali od svih", rekao je Vučić.

Usledile su floskule i sve se pretvorilo u birokratske norme, dodao je Vučić i ponovio da Beograd želi ekonomsku saradnju, jer je za nas važno da se poštuju četiri ključne slobode - protoka ljudi, robe, usluga i kapitala.

Vučić: Jasna poruka Srbima na KiM da su nepoželjni

Najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK u Prištini je vrlo loše za Srbe na KiM, pošto će biti izloženi vrlo velikom pritisku, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će Srpska lista tome morati oštro da se suprotstavi.

"Verujem da ćete već danas popodne ili sutra imati informaciju od Đurića, jer Srpska lista će tome morati vrlo oštro da se suprostavi".

Vučić ističe da su takvi zakoni poruka da ne želite da vidite Srbe koji žive na Kosovu i da je to jasna poruka srpskom stanovništvu na KiM.

"Mislim da je to čak i američki ambasador Kosnet dobro primetio", dodao je Vučić.

On je podsetio na hapšenje Ivana Todosijevića, zbog reči da je OVK činila zločine.

"Ivan Todosijević je jedan vrlo hrabar i porodičan čovek, momak iz Zvečana, znam koliko se mučio i koliko mu je to teško padalo i mogu da zamislim kako će to teško pasti drugim običnim ljudima", rekao je Vučić.

Ističe da će Srpska lista morati da preduzima određene mere tim povodom.

Beograd očekuje konkretan potez Prištine,a ne štancovanje papira

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će Beograd tražiti u nastavku dijaloga sa Prištinom, 7. septembra, verovatno, da se ispuni dogovoreno iz 2013. godine,a to je Zajednica srpskih opština.

On je rekao da je jasno da SAD i Nemačka neće da povlače priznanje Kosova, već da će gledati kako i na koji način da Srbiju uvedu u to.

"Ono što mene brine je da mi ne razgovaramo o stvarnim i suštinskim problemima, već se gleda kako da izbacimo neki papir. Zato će srpska strana tražiti od 7. septembra, kada verujem da je nastavak dijaloga, a ja će predstavljati Srbiju tamo, tražiću ispunjenje ugovora iz 2013. godine o formiranje ZSO , koje je potpisano pod okriljem EU", rekao je Vučić.

On je naglasio da Beograd očekuje konkretan potez, a ne štancovanje papira i kada to budu videli videće kako će nastaviti dalje.

"Iz dijaloga nećemo da izlazimo, ali hoćemo stvarni dijalog, a ne dijalog u kome će svakoga dana da nam govore kako treba samo da ih priznamo", naveo je Vučić.

Kaže da Beograd ne zanima prištinsko priznanje jer je Srbija međunarodno priznata zemlja.

"To sam rekao i Palmeru, Grenelu, Tačiju, Lajčeku, svima. Ja razumem njih to je politika njihovih zemalja i nema tu velike politike", zaključio je on.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike