MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Srbija u Vašingtonu neće trpeti diktate
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Srbija u Vašingtonu neće trpeti diktate

28. avgust 2020. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da će srpska delegacija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na sastanku u Vašingtonu nastupiti odgovorno i sa željom da se ekonomska pitanja između Beograda i Prištine unaprede, ali da neće trpeti diktate i nepovoljan rešenja.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Đurić je kazao da će Srbija na razgovorima u Vašingtonu nastupiti sa svešću o značaju odnosa Srbije sa SAD i svešću o značaju prilike da administracija američkog predsednika Donalda Trampa otvara mogućnost da se odnosi između Beograd i Prištine reše kompromisno, kroz dijalog.

"Nastupićemo sa željom da se ekonomska pitanja unaprede na konkretan i opipljiv način. Želimo da stvorimo šansu za mlade u regionu da mogu da putuju bez granica i administrativnih prepreka", rekao je Đurić za TV Hepi.

O mogućim "nametanjima" Amerike za konačno rešenje, Đurić kaže da srpska delegacija na tom sastanku neće trpeti diktate i nepovoljna rešenja, ali da će biti otvorena za konstruktivan i ozbiljan razgovor.

"Na moguća nametanja ne treba ni da postavljate pitanje kako bi Srbija odgovorila. Oni koji hoće objektivno da sagledaju politiku države i predsednika, mislim da već unapred znaju odgovor", podvukao je Đurić.

Više od 500 srpskih porodica ne zna sudbinu najmilijih

Više od 500 srpskih porodica već duže od 20 godina ne zna sudbinu svojih najmilijih i nije imalo priliku da dođe do njihovih posmrtnih ostataka, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Istakao je gostujući na Hepiju da upravo zato bio mučan jučerašnji razgovor u Briselu sa predstavnicima Prištine pošto oni to sve negiraju, kao i to da je uzurpirano više od 18.000 srpskih kuća i stanova.

"Postoji nespremnost njihove strane da idu ka bilo kakvom kompromisu i bilo je mučno da kada pričamo da su ljudima ubijeni najmiliji i da im je oteta imovina, oni vas gledaju u lice, smeju se ikažu da ne postoji nijedna nerešen slučaj".

Đurić dodaje da srpska delegacija insistira na rešavanju konkretnih, životnih i humanitarnih pitanja i problema koji su nagomilani više od 20 godina, ako već ne možemo da rešimo statusna pitanja.

"To dosta teško ide pošto Prištinu to suštinski ne zanima, već samo hoće da prelete preko tih tema na brzinu i da se dođe do nekakvog teksta bez rešavaja problema, samo da bi se prešlo na razgovore o statusu, što njih jedino i interesuje", kaže Đurić.

Pritom, ističe, stalno iznose neistinu da se u Briselu razgovara o priznavanju Kosova, na šta naša strana poručuje da ne sanjaju o tome i da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

Đurić ističe da srpska strana insistira da se kroz sporazum reguliše vraćanje imovine tih ljudi, dok albanska strana hoće da se zadržimo samo na delarativnim izjavama i da se nijednom rečju ne spomenu imovina, prava izbeglih i slično.

Već samo da obe strane pozovu izbegle da se vrate, kao i da se ne definiše zakon o njihovom povratku, dodao je direktor Kancelarije za KiM.

Neće sigurno biti lak zadatak u Briselu pošto, napominje, postoji tendencija Prištine da se preleti preko važnih pitanja bez njihovog suštinskog rešavanja.

"Skender Hiseni na sastanku kaže - vi tražite vaše nestale, ali ja neću da stavim da se otvaraju arhivi UČK jer tvrdim da oni ne postoje. Onda naša delegacija izvadi dokaze, izvode iz tih arhiva UČK koje delimično naši organi i imaju, kao i knjige prištinskih profesora koji se poizvaju na arhiv UČK...", dodaje Đurić.

Ali, oni neće da se to pominje pošto hoće da štite albanske teroriste i zločince, dodao je on. Takođe, kada se povede priča o albanskim zločinima pokrenu priču o 20.000 silovanih Albanki bez ikakvih dokaza.

"Srpska delegacija se vrlo ozbIlljno priprema za ove razgovore. Vučić je ustrojio jedan tim koji se već osam godina ozbiljno bavi ovom problematikom i koji je učestvovao u više od 200 rundi dijaloga i bio u prilici da štiti sprske interese, dok su se sa druge strane pregovarači menjali", naveo je on.

Đurić ističe da je, ipak, dobro da se razgovara jer svaki razgovor otvara perspektivu da se problemi rešavaju razgovorom i na civilizovan način.

Bolje 1.000 dana pregovarati nego i jedan dan prolivati krv, dodao je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike