MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Odbio sam tačku o priznanju,i to više ovde neće biti tema
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Odbio sam tačku o priznanju,i to više ovde neće biti tema

04. septembar 2020. Izvor: Tanjug

Odbio sam tačku o priznanju koja je bila u prvoj verziji dokumenta "Ekonomska normalizacija", Trampovi lјudi su to uvažili, te tačke u novim dokumentima nema i to višše neće biti tema, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

On je novinarima rekao da je prvi dokument koji je ponudila američka strana Beogradu i Prištini sadržao tačku o međusobnom priznaju, koju je on odbio, te dodao da u dalјim dokumentima te odredbe više nema.

Vučić je novinarima preneo da je prvi dokument, koji je predstavlјen nosio naslov "Ekonomska normalizacija", i da je ministar Sinišša Mali izjavu dao posle tog dokumenta.

U novim varijantama, sad već drugom i trećem dokumentu, posle naše intervencije, te tačke više nema, rekao je Vučić.

"Dođu dve strane, onda nam američka strana podeli dokument, koji nijedna strana, a za našu sa sigurnošću mogu da kažem da nije imala uvid u taj non pejper dokument... Nijedan za nas nije lak, ali je ovaj dokument bio užasno težak od 15-16 tačaka, a jedna je bila i ona o kojoj se govori ceo dan, o međusobnom priznanju", rekao je Vučić.

Istakao je da to nije novost, ali da tome nije mesto u dokumentu o ekonomskoj normalizaciji.

"Ja sam rekao da to ne možemo da prihavtimo i, iskreno, lјudi iz Trampovog kabineta su saslušali šta smo imali da kažemo, bili su fer i mislim da u dalјim dokumentima te odredbe više nema", rekao je Vučić.

I dalјe moguć dogovor,ekonomski,kao i susret na višem nivou

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da je srpska delegacija na razgovore u Vašington došla u dobroj veri da postigne dogovor i da se i dalјe nada da je to moguće, te da je u tom slučaju moguć i sastanak "na viššem nivou".

Rekao je, u izjavi novinarima, da u ponuđenom dokumentu ima veoma dobrih stvari što se tiče ekonomije.

„Da li će biti ugovora i susreta na još višem nivou niko ne može da potvrdi, jer to zavisi od toga da li ćemo postići dogovor", zaklјučio je Vučić.

„Govorili smo različitim projektima, infrastrukturnom povezivanju Beograda i Prištine, o onome što je dobro za Srbe i Albance i sve“; podvukao je on dodajući da je bilo reči o dalјem kreditiranju kroz kreditne šeme koje su se pokazale dobre za naša mikro, mala i srednja preduzeća.

„Još se borimo i nisam siguran da ćemo uspeti da stavimo u ugovor da Fond za razvoj SAD otvori kancelariju u Beogradu. Ako uspemo to će biti veoma važno. Borimo se da Priština prihvati „mali šengen“, jer bi to značilo slobodan protok robe, kapitala, usluga i lјudi i više ne bi imali probleme“, uveren je Vučić.

Kazao je da je bilo različitih političkih aspekata, ali, ističe, u toku je borba.

Istakao je da je zadovolјan pripremlјenošću naše delegacije, kao i sa američkim domaćinima što su želeli da čuju naše primedbe.

Bili su, prema njegovim rečima, prisutni svi lјudi iz ekonomskog i finansijskog sektora američke vlade, i Ivanka Tramp je došla u jednom trenutku a nije se kratko zadržala.

Dodao je da je i sa Robertom Obrajanom održan poseban sastanak.

Vučić: Sutra finalni dokument,neće biti potpisano priznanje

Sada imamo tri dokumenta o kojima pregovaramo, ali ne možemo da ih pokažemo, jer nisu kod nas, iako ih znamo napamet, izjavio je večeras Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da svakako građani Srbije ne treba da brinu da će biti potpisano bilo šta što podrazumeva priznanje Kosova.

"Sačekaćemo sutra finalni dokument i moći ćemo da ga pokažemo, ako ga bude", dodao je Vučić.

Ističe da nema te vrste bojazni da će potpisati bilo koji dokument gde stoji priznanje nezavisnosti Kosova.

"To sam jasno rekao i našim američkim i albanskim sagovornicima još jutros na sastanku, glasno i jasno da jasnije ne može da bude", naglasio je Vučić.

Ako bude susreta na najvišem nivou,znači da nismo nezadovolјi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Vašingtonu da će, ukoliko se dogodi da bude prijema i susreta na najvišem nivou u Beloj kući, to će značiti da srpska delegacija nije nezadovolјna.

"To je sve što mogu da kažem... Ako uspemo da izguramo još nekoliko sitnica, biću na kraju i zadovolјan, ima dobrih stvari u tome", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu, gde u Beloj kući traju razgovori Beograda i Prištine, Na konstataciju da deluje mnogo optimističnije nego što je delovao ministar Siniša Mali, kada je ranije rekao da se na srpsku delegaciju vrši ogroman pritisak i da traže međusobno priznanje, Vučić je rekao da je Mali davao izjavu novinarima posle "prvog papira" i da je u tom trenutku rekao istinu.

"Ja se divim lјudima koji su u stanju da kažu da je neko izmislio nešto. I nisam ja heroj tamo bio, ja sam radio svoj posao, a moj posao je da čuvam Ustav i Srbiju i to je jedino što sam radio. Ne zaslužujem herojsku medalјu za to", rekao je Vučić.

On je dodao da veruje da je srpska delegacija ponosna na svoju zemlјu i na to kako su štitili interese Srbije, iako to nije lako.

"A te koji govore kako su to laži i neistine, o njima ne mogu ni da govorim", rekao je Vučić.

Kaže i da Ričard Grenel u svom tvitu nije rekao specifično na šta misli, već na sam dokument koji znači "ekonomska normalizacija".

Vučić je rekao da je zahvalan domaćinima u Beloj kući jer su želeli da čuju srpsku stranu i popravlјanje ekonomskih odnosa.

"Oni su priznali nezavisnost Kosova i ta tačka nam nije bila iznenađenje", rekao je Vučić.

Dodao je i da se pokazalo da su obaveštajni podaci dobro govorili kako će sve da bude strukturisano i sa čime će se srpska delegacija suočiti "Za nas je to bilo formalno, a ne suštinsko iznenađenje. Reagovali smo snažno, odgovorno i nije mi prvi put, ne ovde, nego i u Evropi, da na takav način reagujete. Ako hoćete da vodite zemlјu u ovako teškim uslovima, morate da znate da donosite odluke teške i da se na mestima ge to nije lako suprotstavite", rekao je Vučić.

Vučić: Ako nije dobar dokument,nećemo ga potpisati

Nadam se da će biti dobar papir, jer ga inače nećemo potpisati, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora u Beloj kući i dodao da je sramota što su neki mediji u Srbiji pisali da u dokumentu nije bilo tačke o priznanju u dokumentu.

Vučić je, u izjavi novinarima, naglasio da su u delegaciji ozbilјni lјudi i da je sramota da neki lјudi navijaju i pružaju podršku svakom sem svojoj delegaciji.

„Nismo ovde da predstavlјamo neku političku stranku ili sebe, već Srbiju. Ponosan sam koliko energije i truda smo uložili, kao neprospavanu noć. Ako mislite da je lako razgovarati sa Grenelom probajte“, objasnio je on.

Preneo je da je bio muk kada je govorio, jer nisu mogli da veruju da neko tako odlučno govorio i štiti interes svoje zemlјe.

„Nemojte u svakom trenutku da budete protiv svoje zemlјe. Saznajete da toga nije bilo? Neka vas je stid i sramota“, poručio je on.

Vučić: Ne garantujem,ali se nadam sastanku sa Trampom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne može da garantuje da će se sutra sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali se, kaže, nada tome.

"Ako bismo noćas završili razgovore po američkom vremenu, mi bismo se spremili i dogovorili sa timom kojih je to pet, šest glavnih rečenica, onda bih imao dva, tri minuta sa predsednikom (Trampom). Milsim da nijedan predsednik to nije imao, sigurno ne u poslednjih 40,50 godina", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Svakako ćemo se, kaže, spremiti za to "Imaćemo dobru poruku i za američki narod i za Srbe koji žive u Americi", rekao je Vučić i dodao da ne želi da nagađa da li će doći do sastanka sa Trampom.

Upitan kolika je vrednost ekonomskog paketa, te da se pominje iznos od dve milijarde dolara, Vucičh je kazao da to ne ide baš tako, navodeći da je tu reč i o novcu koji se dobija kroz garantne šeme.

"Ne možemo na takav način da govorimo, to je pitanje stvaranja privrednog ambijenta", rekao je predsednik i ocenio da su ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež bili zadovolјni tim paketom.

Vučić: Oni su došli samo zbog međusobnog priznanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Priština na sve druge teme, osim priznanja, imala tehničke primedbe i dodao da su oni u Vašington i došli samo zbog međusobnog priznanja.

"Kada smo mi rekli da to (međusobno priznanje) ne može da bude u dokumentu i kada smo počeli da razgovaramo o drugom dokumentu, oni su rekli da prihvataju sve iz prvog dokumenta, iako su na početku imali neke primedbe, samo da bi ostalo međusobno priznanje", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Dodaje da su to rekli i povodom trećeg dokumenta.

Vučić kaže da razume prištinsku stranu, jer su sve primedbe tehničke s obzirom da oni samo traže priznanje Srbije.

Na konstataciju novinara da međusobono priznanje više neće biti tema, Vučić je ponovio da nema nikakve sumnje da to više danas i sutra neće biti tema.

"Šta god vam neko pričao i govorio, ja sam jasno stavio do znanja da tako nešto Srbija ne želi ni da razmatra", rekao je Vučić.

Upitan da li time smatra da je Srbija u prvom danu pregovora u Vašingtonu "odnela malu pobedu", Vučić je odgovorio da on to nikada ne bi mogao da kaže, jer, ističe, i sam ne voli političare "koji stalno pobeđuju, dok se u Srbiji loše živi".

"Da se hvalim velikim pobedama ne mogu, ako završimo ovo danas - to znači da nisam nezadovolјan, a da li je sve lako i da li je sve dobro, naravno da nije", rekao je Vučić.

Ističe da je za njega pobeda kada je u našoj zemlјi veći BDP-a, manja nezaposlenost, više stranih investicija, bolјe finansije...

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike