MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Dve nove teme - ZSO i imovina i finansijski zahtevi
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Dve nove teme - ZSO i imovina i finansijski zahtevi

07. septembar 2020. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da su, tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, otvorene dve nove teme - Zajednica srpskih opština, kao i imovina i finansijski zahtevi.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Kazao je, u izjavi novinarima, da je razgovarano danas o nestalim osobama, interno raselјenim i ekonomskim pitanjima, a da je usaglašeno da se otvore dve nove teme.

Preneo je da će razgovori o ZSO biti nastavlјeni 17. septembre na nivou šefova pregovaračkih tima, a potom 28. septembra na visokom nivou.

Vučić je rekao da dolaze najteža pitanja, prema kojima postoje potpuno suprostavlјeni stavovi, zbog čega će biti razgovori komplikovani i teški.

„U svakom slučaju nisam nezadovolјan današnjim sastankom“, podvukao je on.

Vučić: Tema KiM uskoro pred skupštinom

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas iz Brisela da će se, čim bude formirana nova vlada i skupština počne da radi u punom kapacitetu, pred poslanicima naći tema Kosova i Metohije.

Vučić je novinarima u Briselu preneo da je tokom dana u dve sesije razgovarao sa Avdulahom Hotijem i Skenderom Hisenijem, dodajući da ti razgovori nisu nikad ni laki ni jednostavni za Beograd.

"Čim se bude formirala nova vlada i Skupština počne da radi u punom kapacitetu, idemo pred skupštinu sa temom KiM. Imali smo pre 5-6 meseci u parlamentu, ali želimo da svi koji učestvujemo u razgovorima iznesemo pred parlament o čemu se razgovara, šta je to što radimo, šta je dobro, a čemu se ne radujemo", rekao je Vučić.

Očekujemo razgovor o oporavku Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da očekuje da se razgovara o ekonomskom planu za oporavak Zapadnog Balkana.

„Ne očekujemo onoliko novca koliko je pričano ranije. Ali, očekujemo podršku evropskih poreskih obveznika. Svaka pomoć će dodatno podstaći našu ekonomsku agendu“, rekao je Vučić novinarima posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Kazao je da se čeka da se u narednih mesec i po dana obznani visina pomoći.

„Da vidimo sa koliko novca i koliko projekata možemo da računamo“, dodao je on.

Vučić: Važno je da više ne bude bilo kakvih taksi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju suštinska tema, o kojoj se danas u okviru dijaloga razgovaralo u Briselu, jeste ekonomija, odnosno da se ukinu sve barijere i omogući slobodno kretanje roba, lјudi, usluga i kapitala.

Vučić je novinarima u Briselu rekao da je izuzetno važno da više u budućnosti ni sa jedne strane ne bude uvođenja bilo kakvih taksi ili tarifa.

"To je za nas važno. Mnogi lјudi to potcenjuju, naročito oni koji pristojno žive i ne zanimaju ih takva pitanja, a to su pitanaj od suštinskog značaja za našu zemlјu", rekao je Vučić i podsetio da je sporazumom u Vašingtonu dogovoreno i da se Priština pridruži inicijativi mini-Šengen.

Ističe da će to stvoriti zajedničko tržište rada i robe i da će ona doprineti napredak celom regionu.

Vučić navodi da se u Briselu razgovaralo i o interno raselјenim i nestalim licima, kao i o mogućnosti uvida u sve arhive, kako bi se istražilo gde su posmrtni ostaci 1.000 Albanaca i oko 530 Srba, koji se vode kao nestali.

Ističe da je to pravda za njih, ali i za njihovu decu i članove porodice.

Vučić je ukazao da ne preskače ni jedne ni druge i da i jedan i drugi narod zaslužuje pravdu, jer se time, ističe, gradi poverenje za budućnost.

Smisao zajedničke izjave - dijalog Beograd/Priština je pod okrilјem EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je smisao zajedničke izjave, koja je potpisana u Briselu, da će se nastaviti razgovori Beograda i Prištine pod okrilјem EU, kao i da postignuti dogovori u Vašingtonu mogu dati doprinos dijalogu.

Upitan o zajedničkoj izjavi koju su potpisali on i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u Briselu, uoči današnje runde razgovora na najvišem nivou, Vučić je rekao da su tu izjavu, kako je on razumeo, potpisali svi zajedno, sa EU.

"Oni, valјda, da su sagledali rezultate onoga što smo imali u Vašingtonu, da će deo toga da koriste, da EU nastavlјa da bude fasilitator dijaloga", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On kaže da se sa EU razgovara o svim važnim političkim temama.

"Oni su sagledali rezultate našeg samita u Vašingtonu, gledaće da deo toga iskoriste i nastavićemo da razgovaramo u Briselu po okrilјem EU, to je smisao saopštenja", rekao je Vučić i dodao da se saopštenje može naći i na sajtu Predsedništva Srbije.

U zajedničkom saopštenju koje je objavlјeno na sajtu predsedništva se navodi: Povodom nastavka dijaloga izmedu Beograda i Prištine pod okrilјem Evropske unije, predsednik Aleksandar Vučić i premijer Avdulah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spolјnu politiku i bezbednost i potpredsedniku Evropske komisije Žozepu Borelu da najviši prioritet daju evropskim integracijama i nastavku dijaloga između Beograda i Prištine pod okrilјem EU, koji je klјučni element njihovog puta ka EU.

Takođe, posvećeni su tome da udvostruče svoja zalaganja kako bi se obezbedilo dalјe usklađivanje sa EU u skladu sa obavezama koje je svaka strana preuzela.

Sa tim u vezi, nedavno postignuti dogovori u Vašingtonu, koji se zasnivaju na prethodnim obavezama iz dijaloga koje su dve strane preuzele, mogu da daju koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike