MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: ZSO imperativ za nastavak dijaloga
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: ZSO imperativ za nastavak dijaloga

17. septembar 2020. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda danas u Briselu insistirala na Zajednici srpskih opština, kao prvoj temi razgovora, što je naišlo na protivlјene predstavnika Prištine, koji, ističe, nisu došli spremni ni za razgovor o ZSO, a ni previše spremni za razgovor o imovini.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

Đurić ukazuje da to što atomosfera tokom razgovora nije bila najsjajnija ne znači da će Srbija odustati od ZSO, koja je obećana pre sedam i po godina.

"Moramo da insistiramo na tome. Očekujemo snažne poruke od svih članica EU kao pritisak na Prištinu da formira ZSO, što je imperativ za nastavak dijaloga", podvukao je Đurić u izjavi novinarima.

Navodi i da je to i pitanje integriteta EU i dijaloga uopšte.

Đurić, koji predvodi delegaciju Beograda u tehničko-ekspertskim razgovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom u Briselu, rekao je da su tu danas ozbilјni eksperti, iz NBS, stručnjaci za privatnu, javnu svojinu i sa konkretnim predlozima i modalitetima kako da se rešavaju pitanja.

"Imali smo ne preteranu racionalnu, žučnu i emotivnu diskusiju u kojoj su predstavnici Prišine pokušali da je odvedu 13 vekova unazad i Srbiju predstave kao kolonizatora, koji je okupirao ne samo KiM, već i Toplicu i da iracionalnim, istorijski netačnim informacijama skrenu s teme", rekao je Đurić novinarima u Briselu.

Delegacija Beograda je, kaže, odgovorila racionalnim pristupom i nepristajanjem da tema ZSO bude bilo skinuta sa dnevnog reda, bilo preimenovana na neadekvatan način koji ne bi odražavao statusno neutralnu formu razgovora.

"Ne pada nam na pamet da razgovore o ZSO pretvorimo u razgovore o položaju nacionalnih manjina, niti ćemo pristati da srpski narod bude tretiran na KiM kao nacionalna manjina", rekao je Đurić.

"Nema napretka u razgovorima dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti, onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine", poručio je Đurić.

On je rekao da je razgovor u Briselu bio intenzivan i težak, kao i da srpska delegacija nije dozvolila da dostojanstvo Srbije bude ugroženo na bilo koji način i da nije dozvolila da ono što je postignuto kao raniji dogovor bude osporeno.

"Zajednica srpskih opština je centar svega, glavna tema i krucijalna za dalјi napredak dijaloga", rekao je Đurić.

Dodaje da prištinska strana nije želela o tome danas da razgovora pod izgovorima da je u Prištini trenutno kriza u parlamentu i da postoje političke nesuglasice, te da nije na Beogradu da se bavi Prištinom, već onime što je srpski primarni interes.

Pitanje ZSO je, objašnjava, pitanje imovine u metodološkom smislu, da se, ističe, valorizuje sva srpska imovina u koju je država decenijama ulagala, a to su putevi, pruge, javne zgrade...

Đurić dodaje da je Srbija uložila ogroman novac u podizanje privrede na KiM, kao i da su građani Srbije otplaćivali dugove pokrajine Kosovo iz nekadašnje SFRJ.

Ističe da je to pitanje i privatne imovine, jer je, ukazuje Đurić, desetine hilјada kuća i stanova uzurpirano na KiM, ne samo srpskih, već i nealbanskog stanovništva.

"Oni su pokušali da postave pitanje odakle nama pravo da govorimo u ime drugih nealbanskih zajednica, ali mi imamo pravo da govorimo o tome jer smo mi država i nealbanaca koji su morali da napuste svoje ognjište", rekao je Đurić.

Ističe da je srpska delegacija zastupala interese svih onih čija su imovinska prava ugrožena.

"Stekao sam utisak da će dalјi napredak i eventualni budući sastanak koji je pominjan u prethodnom periodu zavisiti od rešenosti Prištine da formira ZSO, ne samo zbog našeg stava, već i zbog EU i njenih članica", rekao je Đurić.

On je rekao da ni dana više nećemo da čekamo na sprovođenje dogovorenog i razgovore o ZSO, i to je za Beograd prva i glavna tema na svim sastancima, danas i ubuduće.

"Oni koji računaju na nešto drugo, bolјe da ne dolaze ovde, da ne traće resurse i vreme. Ovde ima da se razgovara o ZSO, jer je dogovorena pre sedam godina. Kome se ne sviđa, ne mora da dolazi", poručio je Đurić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da je EU imala priliku da iskoristi instrumente prema Prištini, ali nije to učinila ni kad su uvedene takse, te da bi voleo da Unija energiju i kapacitete iskoriste za tako nešto, ne zato što lično smatra da neko treba da bude kažnjavan, već zato što treba da se doprinese rešavanju problema.

"Toga neće biti dok jedna strana ima utisak da je nečije maženo i paženo dete i da neće biti kažnjeno. Važno je da vidimo konkretne korake, a da li će doći, videćemo, kada budemo videli da li postoji napredak u razgovorima o ZSO", rekao je Đurić.

Ponovio je da nije ideja da otvaramo ponovo ono sto je dogovoreno, jer to svakako mora odmah da se ispuni, a ako Priština hoće dodatne ustupke srpske strane, moraju da budu spremni da odu i korak dalјe od dogovorenoh 2013. i 2015. godine i obaveza koje su tada preuzeli.

Besa nekada imala veliku vrednost za Albance,verujemo i sad

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je danas u Briselu vođen tehnički dijalog, ali isto tako i dijalog o Zajednici srpskih opština i poručio da napretka u dijalogu ne može biti sve dok ZSO ne bude sprovedena u potpunosti, kako je dogovorena 2013. i 2015. godine.

"Ako smo se pre nedelјu dana dogovorili da ovde glavna tema bude Zajednica srpskih opština i vi onda veče pre toga kažete da nemate kapacitet i ovlašćenja da o tome razgovaramo, to ne znači da se o tome neće razgovarati. Danas se i te kako o tome razgovalo i ovo jeste bio tehnički dijalog, ali i dijalog o ZSO, jer je veliki deo vremena srpska strana potrošila na razgovore o toj temi", rekao je Đurić novinarima.

Kaže da smo izneli snažne primedbe na način na koji su se komunicirale neke od tema od druge strane.

Đurić ističe da je bila prisutna negativna kampanja u kojoj su spominjana i deca i da nije bilo lako u toj atmosferi zastupati državne interese, ali i da nijedan oblik pritiska neće uticati na kvalitet pripreme naše delegacije u Briselu.

Podseća da je 2013. sa Prištinom dogovorena ZSO zajedno sa Briselom i da je Upravlјački tim ZSO 2015. pripremio principe za formiranje ZSO koje je ovde Mustafa potpisao.

"Ti principi imaju 23 tačke i pre toga briselski sporazum ima prvih šest tačaka koje se tiču isklјučivo ZSO", naveo je Đurić.

Ističe da je isklјučivo Upravlјački tim za formiranje ovlašćen da pripremi, predstavi i usvoji Statut ZSO, kao i da prištinski Ustavni sud sa time nema nikakve veze, niti treba da ima.

"To što je prištinski Ustavni sud uradio jeste sa političkim cilјem da bi ponuštio 22 od 23 principa za uspostavlјanje ZSO, da bi od tela sa ozbilјnim ovlašćenjima napravio praznu lјušturu i da bi poništio prvi briselski sporazum, što je i učinjeno prvom odlukom tog Ustavnog suda. Ali, ali neko sanja i mašta o tome da može biti sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom bez da se u slovo sprovede ono što je potpisano - vara se", poručio je Đurić.

Dodaje da u Prištini ima puno običnih Albanaca, ne političara, koji drže do svoje reči i koje je malo i sramota što neki njihovi politički predstavnici potpisuju, a onda više od sedam godina beže od toga.

"Mi Srbi dobro pamtimo da je besa nekada imala ozbilјnu vrednost i verujem da za većinu lјudi još ima. Mi se trudimo da naše obaveze ispunimo, a napretka ne može biti dok ZSO ne bude sprovedena kako je dogovorena 2013. i 2015. godine", poručio je Đurić.

Verujemo, kaže, da normalizacija može biti postignuta samo kroz implementaciju onoga što je već dogovoreno i postojeće sporazume.

"Imamo puno poštovanja prema naporima EU da unapredi diskusiju, ali očekujemo od članica EU da pošalјu jasnu poruku Prištini da ako želimo da postignemo pravi progres mora da se ispuni ono što je dogovoreno za ZSO", rekao je Đurić.

Sve dok pričamo može da dođe do progresa u budućnosti, naglasio je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike