MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Šansa da izgradimo trajno dobre i bliske odnose sa SAD
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Šansa da izgradimo trajno dobre i bliske odnose sa SAD

22. septembar 2020. Izvor: Tanjug

Za Srbiju je veoma važno što je američki specijalni izaslanik Ričard Grenel vrlo brzo posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu došao u Beograd i Prištinu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao da predsednik SAD Donald Tramp preko Grenela kreće u munjevito sprovođenje dogovora iz Bele kuće.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je ocenio da je za Srbiju izuzetno značajna izgradnja odnosa sa SAD kroz jačanje ekonomske saradnje i da to stvara šanse da u budućnosti izgradimo trajno dobre i bliske odnose sa SAD.

''To je nešto što bi ostalo u nasleđe budućim generacijama, da Srbija konačno uz naše tradicionalne prijatelјe sa Istoka i iz regiona ima još jedan stub na kome počiva naša stabilnost i državnost'', rekao je Đurić za TV Hepi.

Naglasio je da je Srbija u Vašingtonu postigla nekoliko važnih stvari ističući, pre svega, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da skine sa dnevnog reda priču o međusobnom priznanju Kosova i Srbije.

Takođe, smatra važnim i to što je Priština, uz pritisak predsednika Trampa, uklјučena u inicijativu ''mini-šengen'' što, kako kaže, garantuje da više neće moći da uvode takse od 100 odsto.

Dodaje da je jedan od rezultata sporazuma i zabrana od godinu dana da se Priština učlanjuje u međunarodne organzacije kao što su Interpol, Unesko, kao i pominjanje manastira i crkava Srpkse pravoslavne crkve i obaveza Prištine da sprovodi zakone i sudske presude koji štite naše svetinje.

''Predsednik Vučić je izdejstvovao da Priština pred Trampom potpiše obavezu da će da poštuje zakone i sudske presude koje se ponajviše odnose na manastir Visoki Dečani'', naveo je Đurić.

Važan rezultat postignut u Vašingtonu je i otvaranje kancelarije američke korporacije DFC, teške oko 60 miliona dolara koja, ističe Đurić, otvara vrata američkim investitorima.

''Do sada smo imali investcije iz Nemačke, Italije, Rusije, Kine... dodatno ćemo ekonomski ojačati kao zemlјa ako budemo imali velike američke investicije, da ne govorimo o tome da Amerikanci štite stabilnost prostora na kojem investiraju'', rekao je Đurić.

Podseća i na bilateralni susret predsednika Vučića i Trampa i ističe da je za Srbiju to bila izuzetna prilika, naročito u okolnostima kada prištinska delegacija nije imala takav sastanak.

''Sada smo mnogo bliži nego ranije poseti američkog predsednika Srbiji, za naše međusobne odnose bilo bi izuzetno važno da nastavimo da radimo na tome.Konačno se na delu vidi srpski lobi, nema više samo albanaskog lobija, a da Srbija ćuti, sada je i naša zemlјa aktivna'', istakao je Đurić.

On je dodao da je predsenik Vučić imao brojne susrete sa svetskim državncima kao što su predsednik Kine Si Đinping, ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i da je uspeo da izgradi međunarodni kredibilitet predstavnika države koja, kako kaže, sprovodi ono što se dogovori i pouzdan je i stabilan partner.

Dodaje da je Vučić je na čelu države koja je u prethodnih osam godina uspela da napravi izavnredne ekonomske rezultate.

''I predsednik Tramp nam je odao priznanje za rezultate koje imamo u veme korone, pre svega kada je reč o nezaposlenosti. Podsetiću da Srbiji niko 2012.godine nije davao više od šest meseci do bankrota, morali smo da pozajmlјujemo novac da isplaćujemo plate i penzije posle (Dragana) Đilasa, (Vuka) Jeremića i ostalih koji umanjuju značaj postignutih sporazuma'', zaklјučio je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike