MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: U vreme epidemije virusa korona otimaju nam lekove
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: U vreme epidemije virusa korona otimaju nam lekove

19. novembar 2020. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obavesto je danas da su inspektori iz Prištine upali u apoteke u severnoj Kosovskoj Mitrovici kako bi zaplenili lekove koji nisu na listi lekova jednostrano proglašene nezavisne države Kosovo.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je naveo da postoje i fotografije na kojima se vidi kako ti inspektori otimaju narodu ispred apoteka lekove i istakao da tu sliku treba da vidi ceo svet, odnosno da ceo svet treba da vidi kako Albanci otimaju lekove Srbima u vreme epidemije virusa korona.

„Sada se i na severu stvara tenzija i pojačana atmosfera ugrožavanja bezbednosti. Ceo svet treba da vidi kako nam u vreme epidemije otimaju lekove i otimaju pravo lјudima da se leče i to samo zato što su Srbi“, istakao je Petković na konferenciji za štampu u Vladi Srbije.

Podsetio je da Srbi nemaju pravo da se leče u Prištini.

Kako je naveo, situacija sa virusom korona u albanskim sredinama je mnogo teža nego u srpskim sredinama i sada bi trebalo zajedno da se borimo protiv toga.

„Situacija u albanskim sredinama je katastrofalna, kod nas je nešto bolјa, ali je teška. Srbija čini sve da pomogne naš zdravstveni sistem na KiM i u srpskim sredinama situacija je bolјa, ali teška i u situaciji kada treba da budemo ujedinjeni, neko koristi epidemiju i virus korona da otima lekove Srbima ispred apoteke“, kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, radikalizaciju atmosfere u kojoj Srbi ne treba da se osećaju bezbedni i spokojni neko uporno poslednjih dana podgreva incidentima, a poslednji od njih je i događaj u Kišnici, rudarskom selu nadomak Gračanice, gde je pre dva dana postavlјen bilbord sa amblemom UČK, da bi juče bio spalјen.

Petković je kazao da je juče i prekjuče u tom selu napadnuta porodica Trajković koja ima jednogodišnju bebu i to u selu u kojem ima još dvadesetak srpskih kuća.

Kako je naveo, u albanskim medijima se pojavila informacija da se radi o umetničkom performansu.

„Jedan takav bilbord na ulasku u Gračanicu nije umetnički performans, tu se radi o pozivu na nasilјe i to pogotovu imajući u vidu ulogu UČK-a poslednjih 20 godina i to kako su mnogi srpski civili stradali“, kazao je Petković.

Dodao je da se incidenti dešavaju ne bi li izazvali reakciju Srba sada nakon što su najviši čelnici UČK-a u Hagu gde je protiv njih podignuta optužnica za najteže ratne zločine.

„Postavlјanje biilborda sada jasno govori da neko želi da izazove negativnu reakciju Srba“, kaže Petković i dodaje da Srbi u poslednjih 20 godina vode računa da ne daju povoda da bilo kojim svojim aktom ugroze svoju bezbednost.

Podsetio je i da poslednjih godina predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije čine sve kako bi obezbedili mir za Srbe u južnoj pokrajini i dodaje da stalno pozivaju na mir i na traženje kompromisnog rešenja sa Albancima kroz dijalog.

„Potrebno je da sačuvamo mir, da se vodi računa i da se stane na put javnoj popularizaciji zločina, da se stane na put svemu onome što slavi zločine. Oni koji su počinili zločine treba da odgovaraju i ako hoćemo da dođe do pomirenja Srba i Albanaca potrebno je da pravda bude zadovolјena“, istakao je Petković.

Pozvao je Albance da ne vrše pritisak na javnost po pitanju optužnica u Hagu i istakao da zvanični Beograd, kao i nijedan predstavnik Srba nijednog trenutka nije likovao što što su se najveći čelnici OVK-a našli na Sudu.

„Nismo likovali jer smo odgovorni i zato što vodimo računa o svakom Srbinu na KiM, o njihovoj bezbednosti. Šta bi se desilo da samo jedna kap krvi padne, ko će biti odgovoran?“, upitao je Petković i podsetio da Srbija nema vojsku i policiju na Kosmetu.

Petković je upozorio i međunarodnu zajednicu, pre svega Kfor koji je dužan da osigura bezbednost, da učine sve da incidenti prestanu.

„Naša najveća briga je da sačuvamo bezbednost“, kazao je Petković i izrazi nadu da je incident u Kišnici jedan od poslednjih.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović naveo je da čim su čuli da je postavlјen bilbord bilo im je jasno da će doći do incidenta i u prvom trenutku mislili su da ne reaguju, ali zbog straha meštana obavestili su policiju.

„Rekli smo im da može da dođe do određenih incidenata i da smatramo da je to provokacija. Na kraju se ispostavilo da smo bili u pravu, policija je sačinila izveštaj, poslali su u Prištinu Ministarstvu za saobraćaj, reakcije nije bilo“, ispričao je Popović.

Prema njegovim rečima, Srbima na KiM teško je zamislivo da međunarodna zajednica ne reaguje na incidente nad srpskim narodom i da to ostavlјa gorak ukus u sutima da nikoga ne interesuje šta Srbi misle i da li se osećaju bezbedno.

„Pozvali smo ih da ove stvari preduprede, a ako se dese da na adekvatan način reaguju. Reakcije nije bilo i naš jedini oslonac je naša država Srbija i predsednik Vučić koji je uz nas i u politici da ne reagujemo na provokacije“, kazao je Popović ističući da Albanci sa provokacijama ne prestaju.

Ističe i da se Srbi na KiM ne osehaju sigurno jer niko od počinioca ijednog incidenta ne biva pronađen i na kraju se ispostavi, kaže, da može da se radi šta i kako ko hoće i da prođe nekažnjeno.

„Sudski proces u Hagu treba da se odvoji od života svih lјudi na Kosovu i Metohiji i sami Albanci treba da pozivaju na smanjivanje tenzija“, kazao je Popović.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 510 3573
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike