MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Biće još većih pritisaka na Srbiju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Biće još većih pritisaka na Srbiju

09. decembar 2020. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da očekuje velike pritiske na našu zemlјu oko Kosova i Metohije, ali i Republike Srbije, pritiske koji će biti još teži nego do sada.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Foto: Tanjug

„Mi ćemo voditi svoju politiku i voditi računa o svojoj zemlјi. Očekujem velike pritiske i oko RS I oko Kosova i Metohije, ali ti pritisci nisu bili mali ni ranije, a biće sada još teži", kaže predsednik i ističe da svakako neko na toj poziciji, kada se kandiduje, ne može da očekuje samo lepo, već i i bezbroj problema sa kojima mora da se suoči.

Tako je odgovorio na pitanje o jučerašnjem hieringu u američkom Kongresu, koji je ličio na povratak SAD na 90-te, i gde je rečeno da bi Bajdenoiva administracija trebalo da privoli Srbiju da prizna tzv. Kosovo.

Kazao je da bi mu bilo lakše da im odgovori da nije na mestu na kojem je pretpostavlјa. „Ali, sada se vidi koliko sam bio u pravu kada sam govorio ne skrivajući ništa od naroda, ne govoreći o ličnim simpatijama, da poznajem Bajdena bolјe od Trampa, a sasvim sigurno smo u lično bolјim odnosima. Naravno da ovakvi stavovi nisu nešto sto ide na ruku Srbiji”, ocenio je on izjave Olbrejtove, Servera i Engela.

Vučić je kazao da Srbija mora da vodi računa i zna da su to važni lјudi, da mora da odgovara na odgovoran način.

Izrazio je nadu da će nova američka administracija sama imati nešto drugačji stav I politiku u odnosu na ono što je izneto juče u predstavničkom domu američkog Kongresa.

„Naše je da vodimo svoju politiku, da dobro razumemo. Videli ste I izjavu poslanice u Evropskom parlamentu Viole fon Kramon, njen predlog rezolucije da od svih zemalјa EU koje to još nisu uradile traži priznanje Kosova. To znači suočavaćemo se sa najtežim mogućim pritiscima. Bićemo nesumnjivo u najtežoj situaciji“, objasnio je on.

Rekao je da je veća šteta što se u Srbiji mnogi tome raduju, misleći da je to upereno protiv njega, a upereno je protiv svakog ko bi čuvao I brinuo o Srbiji.

„Ne mislim samo što su oni govorili. Već i mnoge reči koje dolaze iz regiona, uperene protiv Srbije, koji bi voleli da Srbija bude ponovo nevažna, slaba, kao pre 10 ili 12 godina, da nas vrate u period kada je jedina naša funkcija bila da se tri put u dva dana izvinimo i ne dobijemo ništa, ponižavamo naše građane, kidnapujemo ih da bi ih hapsili », dodao je on.

Vučić je rekao da je srećan što što danas razmišlјamo koje ćemo fabrike da otavramo.

Ukazao je da će Srbija po direktnim stranim investicija biti prva ne samo u regionu, nego i proporcionalno po broju stanovnika i u Evropi.

Ukazao je da očekuje otvaranje brojnih fabrika u Zrenjaninu, Nišu, Inđiji, Staroj Pazovi, Pančevu, Zaječaru…

« Srbija mnogima u regionu odgovara samo kada je slaba i ponižena. Zato vodimo računa danas da niko s pravom ne može u regionu da se oseća ugroženim od Srbije, ali ne želimo da budemo slabi, da bi oni bili srećni, već da budemo partneri, da imamo najbliže odnose. Ne želimo da dozvolimo da Srbija ne sme da govori o svojim žrtvama, poštujući tuđe. Ne želimo da nam menjaju istoriju, ubeđuju nas da su Srbi bili okupatori Crne Gore 1918. Nećete nas ubediti da su Srbi bili najveći zlikovci tokom Drugog svetskog rata i da Jasenovac nije postojao, i uz sve to pokazaćemo najveći pijetet prema žrtvama drugih znajući da nismo bezgrešni“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da nigde ne mogu da se pročitaju tabele o stanju BDP-a, jer bi svi morali da napišu da je Srbija broj 1.

Samo je jedna list u Sarajevu, kako je dodao, to objavio i niko više.

« To je tako jer mora svima da se kaže tamo je ludi diktator Vučić, oni su najgori u svemu, a objavom bi morali da pokažu da smo ipak najuspesnsiji. Ovo su precizne brojke, nema igre, nema tumačenja , istakao je Vučić.

Naglasio je da neće reći nijednu lošu reč o Olbrajt, Sevreru Engelu.

„Neka oni govore o meni loše. Ja o njima neću. Ne zato što ne mogu lično da im odgovorim, to mogu u svakom trenutku. Naše je da čuvamo naše interese i da budemo pristojni, vodimo računa o svemu“, zaklјučio je on.

Vučić:Kramon najostrašćenija u borbi za nezavisno Kosovo

Izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon je najostrašćenija u borbi za nezavisno Kosovo, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom njenih izjava, ali i njenog nacrta izveštaja o Kosovu.

"Reč je o rezoluciji u kojoj se traži od pet zemalјa koje nisu priznale Kosovo da to učine, i da se tako izvrši dodatni pristisk na Srbiju. A, o ličnim napadima neću da govorim", rekao je Vučić.

Komentarišući njenu ocenu da vlast u Srbiji ugrožava demokratiju, Vučić je rekao da i Alјbin Kurti kaže da u Srbiji nema demokratije, te ironično dodao "neka je u Prišini mnogo demokratije, važno da je u Beogadu nema."

On je istakao da je Srbija krenula u ozbilјne reforme u oblasti vladavine prava i uveren je da će svi morati da priznaju rezultate, jer su postavlјene konkretne stvari i kriterijumi, koje će, napominje, Srbija u kratkom roku da ispuni.

"Videćemo reakciju. Ali, to je postalo političko sredstvo za razne pritiske", rekao je Vučić.

U tom smislu, primetio da je da bi, kada bi kao predsednik, bez saglasnosti vlade i skupštine, potpisao nezavisnost Kosova, dobio "Nobela" za mir i postao najveći demokrata u ovom delu sveta.

"Ili da kažem da RS nema podršku Srbije i da neće dobiti finansijsku injekciju iz Srbije, tek bih tada bio poštovan, demokrata najveći na svetu. Nemojte da imate zabluda da politički interesi nisu povezani i sa tim kriterijumima", rekao je Vučić.

On je upitao i da li je možda bilo više demokratije 2012. godine, kada, kaže, ni u jednom mediju opozicija nije mogla da se pojavi, a sada je nema.

"Nema odgovora na sva pitanja i zato će lјudi razumeti zašto ovoliki pristici i zašto se sve ovo radi", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 117 511 3581
Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike